Panduan Solat Sunat Tarawih (Pengertian, Hukum, Waktu, Niat)

Salam ramadhan. Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana masih diberikan kesempatan untuk kita menjalani ibadah wajib puasa dan juga ibadah sunat tarawih. Semoga kita diberikan kesihatan yang terbaik tanpa halangan untuk melakukan segala ibadah wajib mahupun sunat di bulan yang penuh keberkatan iaitu bulan ramadhan al-mubarak. Dalam kita berlumba-lumba melakukan ibadah, adakah kita tahu segala pengertian solat sunat tarawih?Hukum Solat Sunat Tarawih? Waktu Solat Sunat Tarawih? Panduan Solat Sunat Tarawih?

Pengertian Solat Sunat Tarawih

Tarawih ertinya beristirehat. Ia dikerjakan selepas solat isyak sehingga menjelang fajar. Solat Tarawih ini hanya dilakukan pada bulan ramadhan dan boleh dilakukan sama ada secara individu atau secara berjamaah. Bilangan rakaat yang dilakukan biasanya 8 rakaat dengan 3 witir atau 20 rakaat dengan 3 witir.
Sabda Rasulullah s.a.w :

Maksudnya : “Adalah Rasulullah s.a.w menganjurkan untuk mengerjakan solat pada malam bulan Ramadan tetapi tidak mewajibkannya. Baginda bersabda barang siapa bangun pada bulan Ramadan (mengerjakan solat tarawih) dengan rasa iman dan mengharapkan keredhaan Allah maka diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu”.

Hukum Sembahyang Sunat Tarawih

Hukumnya sunat Muakkad (yang sangat dituntut) dikerjakan oleh orangorang Islam lelaki dan perempuan pada tiap-tiap malam bulan Ramadan sama ada secara berseorangan atau berjemaah. Sunat dikerjakan di Masjid, Surau dan lain-lain tempat sembahyang orang-orang Islam.

Waktu Sembahyang Sunat Tarawih

Ialah selepas menunaikan sembahyang fardu Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam. Solat sunat Tarawih tidak perlu dibuat sebaik sahaja selesai menunaikan solat Isyak. Sebaliknya, pengamal boleh melewatkan menunaikan solat sunat Tarawih mengikut pilihan, kerana solat sunat tarawih boleh dibuat sehingga sebelum solat Subuh. Biasanya di Malaysia, solat Tarawih dimulakan selepas jemaah selesai menunaikan solat sunat dua rakaat selepas solat Isyak.

Rakaat Sembahyang Sunat Tarawih:

Pada umumnya masyarakat Islam di Malaysia mendirikan sembahyang Sunat Tarawih sebanyak 20 rakaat, tetapi ada juga yang hanya menunaikan sekadar 8 rakaat sahaja.

Pada zaman Rasulullah s.a.w. sembahyang tarawih dikerjakan sebanyak 8 rakaat sahaja supaya tidak menimbulkan sesuatu keberatan. Walau bagaimanapun terdapat juga hadith yang meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah mengerjakan sebanyak 20 rakaat.

Pada zaman Khalifah Omar bin al- Khattab r.a. pula beliau melaksanakannya sebanyak 20 rakaat kerana beliau berpendapat bahawa orangorang Islam pada zamannya itu tidak keberatan lagi menunaikan sembahyang sebanyak itu.

Sembahyang sunat Tarawih hendaklah ditunaikan dua rakaat pada tiap-tiap 8 satu kali takbiratul ihram, kemudiannya dilakukan lagi sehingga genap rakaat yang dikehendaki.

Lafaz Niat Sembahyang Sunat Tarawih:

Ertinya:”Sahaja aku sembahyang sunat tarawih dua rakaat makmum kerana Allah Taala.”

Panduan Solat Sunat Tarawih

Bagi yang ingin mengetahui cara-cara atau panduan solat sunat tarawih secara menyeluruh yang mudah difahami, anda boleh rujuk kepada Panduan Solat Sunat Tarawih dalam bentuk pdf yang boleh di print untuk rujukan yang lebih mudah.

Sumber asal: JAIS, Sinar  Ramadhan:: Pengertian Sunat Tarawih

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

3 thoughts on “Panduan Solat Sunat Tarawih (Pengertian, Hukum, Waktu, Niat)

 • August 4, 2011 at 9:11 pm
  Permalink

  tq cik tom dgn info2 ni. Blh la cita kt org yg brtanya. Wlupun duk wat, tp nk cta tu kurg pasti.

  Reply
 • August 6, 2011 at 12:22 am
  Permalink

  arrayah.info – Arahan Khalifah Laksanakan Solat Tarawih secara Berjemaah

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!