Pelanggan Tak Sentiasa Betul

Pelanggan Sentiasa Betul

Kata keramat “Customer is always right” sering menjadi pegangan apabila pelanggan berurusan dengan penyedia perkhidmatan samada jual beli produk atau khidmat nasihat, rundingan dan servis fizikal.

customer is the king

Seiring era masakini, pengguna semakin bijak dan mengkehendaki kualiti perkhidmatan yang terbaik buat mereka. Pelanggan semakin bijak menilai jurang dan kaitan antara harga dan produk yang disediakan. Pelanggan semakin bijak untuk mendapatkan keuntungan terhadap perkhidmatan yang dipilih.

Pun begitu, kata keramat ini bukanlah sesuatu yang mutlak dan memberi kuasa penuh kepada pelanggan. Teori hubungan dua hala yang paling berkesan adalah situasi menang – menang, dimana situasi yang boleh memberikan keuntungan dan rasa puas hati kepada kedua pihak.

Falsafah “pelanggan sentiasa betul” perlu difahami dari perspektif yang berbeza. Pelanggan adalah betul, sekiranya pelanggan mengetahui serta memahami polisi, cara kerja, data harga dan aspek lain penyedia perkhimatan. Jika terdapat jurang dan perkhidmatan yang tidak memenuhi spesifikasi, pelanggan berhak mendapat perkhidmatan sepatutnya.

Kaunter ekspres diwujudkan bagi memudahkan pengguna yang membuat belian terhad membuat bayaran dengan pantas, tetapi ada pelanggan yang mengusung troli sarat ke lorong tersebut.

Situasi di atas merupakan salah satu contoh bagi mendukung teori “pelanggan tidak sentiasa betul”! Adakah mengusung troli yang sarat ke lorong terhad 6 barangan sahaja satu tindakan yang betul bagi seorang pelanggan?

Jika pelanggan tidak memahami apa erti “lorong ekspress”, maka provokasi akan tercetus sekiranya juruwang tidak membenarkan pembayaran dilakukan dan memaksa untuk ke lorong yang betul.

Nah!

“Pelanggan sentiasa betul” tidak menjadi keramat lagi. Sedikit modifikasi seperti “Pelanggan sentiasa betul, hanya jika mereka betul” akan memberi makna yang lebih positif kepada pelanggan mahupun penyedia perkhidmatan.

Pelanggan Tak Sentiasa Betul

Pelanggan Tak Sentiasa Betul

Sebagai rumusan, memang tidak dinafikan bekerja dengan manusia lebih sukar berbanding bekerja dengan mesin. Seeloknya, sikap tolak ansur perlu disuntik agar suasana jual beli atau khidmat pelanggan lebih harmoni dan berkualiti.

Apa kata anda?

Sharing is caring

padin

Penulis padinrose.com, senang disapa dengan panggilan “Padin” Seiring kerjaya profesional yang didukung, mendorong minat menulis untuk menyampai, menginspirasi dan memotivasi pembaca media sosial.

40 thoughts on “Pelanggan Tak Sentiasa Betul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!