Cara Letak Nota Kaki Bawah Entry

Cik tom nak share tutorial cara letak nota kaki bawah entry. Ini nota kaki jenis melekat. So setiap entry akan sama je ayatnya. Tutorial ni request dari nurulchumel yang buat segmen blog review juga sekarang ni. Siapa2 nak join segmen review nurul ni boleh la ye. Ok, contoh gambar nota kaki tue dan langkah untuk tutorial cara buat atau letak nota kaki bawah entry ialah;

nota kaki comel

STEP 1


Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widgets>Tekan Ctrl+F untuk cari code;

<data:post.body/>



STEP 2


Kemudian amik code di bawah ni dan masukkan selepas (bawah) code <data:post.body/>


<hr/><center><b>AYAT YANG KORANG SUKA</b></center><hr/>



STEP 3


Preview dan klik save jika tiada sebarang error pada code.


Credit: cik tom curik code ni dari view source blog puteriiqaizyan. hehe πŸ˜‰

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

43 thoughts on “Cara Letak Nota Kaki Bawah Entry

  • January 7, 2011 at 7:07 am
    Permalink

    wah..inilah yang ellen nak tanya juga..thanks Tom…

    Reply
  • January 7, 2011 at 7:32 am
    Permalink

    ilmu berguna ni cik tok!

    Reply
  • January 7, 2011 at 7:32 am
    Permalink

    tenxxx bgtaw..suke2..>.<

    Reply
  • January 7, 2011 at 7:33 am
    Permalink

    terima kasih kerana berkongsi..

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:00 am
    Permalink

    bagus la cik tom ni, banyak tutorial berguna gua dapat.

    πŸ™‚

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:07 am
    Permalink

    ok jugak kalau ada notakaki nih kan…kira macam motto ker aper ciktom?

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:08 am
    Permalink

    qqi baru nak tnye cik tom..tp cik tom da siar da..cm tau2 je ye..hehehhee

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:24 am
    Permalink

    ada masa, kena cuba ni!
    terima kasih kak tom!

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:27 am
    Permalink

    oo..
    akak nak buat jugak la..

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:27 am
    Permalink

    ohh..cam ni ea..ehee..ingatkan cik tom buat kat setiap post..alahai…jakunnya. hehe

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:27 am
    Permalink

    thanks info… nina nk cuba buat.. hihi

    Reply
  • January 7, 2011 at 9:38 am
    Permalink

    cik tom… nk tuka kaler leh x?

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:02 am
    Permalink

    Wahh~ Cik Tom dah buat. Tak payah Shag cari πŸ˜›

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:26 am
    Permalink

    thanks cik tom..menarik nie.. =)

    Reply
  • January 7, 2011 at 10:38 am
    Permalink

    wah2.. rupanya.. cewah.. hehe…

    Cik Tom sayangku.. lama dah nak bagitahu.. bahawa aku sayang padamu.. eh? bukan2.. nak bgtahu.. yang ada ralat disable klik kanan cik tom.. sal masa saya klik kanan, kuar ni menu klik kanan tu, biarpun warning tu ada juga.. maybe cik tom kena cek balik kot.. hehe..

    Reply
  • January 7, 2011 at 11:10 am
    Permalink

    salam

    bagus cik tom kongsi ilmu ni πŸ˜€

    Reply
  • January 7, 2011 at 11:27 am
    Permalink

    yah akk dah buat ..hikss

    Reply
  • January 7, 2011 at 2:35 pm
    Permalink

    cik tom, nota kaki melekat tu berkesan tak untuk blog yang pakai read more?? sebab zati ada juga ikut beberape tutorial untuk buat nota kaki & bile preview nota kaki tu tak ada, harap cik tom boleh membantu

    Reply
  • January 8, 2011 at 12:42 am
    Permalink

    cik tom!
    thanks so much!
    nnt nurul try buat ye!
    ILY!

    Reply
  • January 8, 2011 at 5:06 am
    Permalink

    thanz cik tom.. pink dh dpt buat hehehe

    Reply
  • January 15, 2011 at 8:19 am
    Permalink

    tq cik tom. dah lama cari tutorial pasal neh. πŸ™‚

    Reply
  • January 17, 2011 at 6:27 am
    Permalink

    Salam..

    Cik Tom,how do i add the up and down border / color?..huhu

    Reply
  • January 19, 2011 at 1:46 pm
    Permalink

    @Pink Diva: salam…coding tue sekali dengan up and down border dear…nak color apa ye?

    Reply
  • January 21, 2011 at 2:48 am
    Permalink

    @CIK TOM
    Ye kew ? ..tak pasan pula..
    saya nak kaler deepink or #ff1493..cam ne nak ubah tu erk Cik Tom?huhuhu..

    Reply
  • January 29, 2011 at 4:34 am
    Permalink

    salam..da da try..

    thanx

    Reply
  • January 29, 2011 at 4:42 pm
    Permalink

    @pink diva: untuk warna pink pada border tue..just adjust coding camni;

    <hr color="#ff1493"/><center><b>AYAT ANDA DI SINI</b></center><hr color="#ff1493"/>

    p/s: sori lmbt reply

    Reply
  • February 3, 2011 at 6:11 am
    Permalink

    cik tom.qyla buat ta jadi la knape ekk??
    cari yg data:post tue pun xde.

    Reply
  • February 3, 2011 at 6:18 am
    Permalink

    qyla buat ta jadi la

    Reply
  • February 5, 2011 at 3:08 pm
    Permalink

    @Cik ted: sebelum buat…cuba tick pada kotak "expand widget template" dan search code data:post tue…cuba buat sekali lagi ye…

    Reply
  • February 7, 2011 at 12:21 pm
    Permalink

    maceh cik tom..
    da jady qyla buat la..
    hehehe

    Reply
  • March 13, 2011 at 10:24 am
    Permalink

    tq cik tom, baru je buat πŸ™‚

    Reply
  • March 16, 2011 at 3:06 am
    Permalink

    sy sgt suka entri nih..sgt membantu..hehe..maseh cik tom..

    Reply
  • February 11, 2012 at 11:47 pm
    Permalink

    Banyak yg akak belajar dari tutorial blog cik tom nie..terima kasih πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE