Cara Nak Lukis Resepi Apam Polkadot Versi Ladybird

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera… Feedback dan testimonial dari entry Resepi Apam Polkadot Kukus Comel dan Sedap memang bagus. Ramai yang sukakan resepi tue. Tapi yang agak pening bila ramai yang bertanyakan pelbagai jenis soalan mengenai apam polkadot. Cik tom bukanlah seorang pakar memasak tapi cik tom tanyakan emak bila ada yang tak pasti dan ada jawapan yang digoogle bagi menjawab soalan diorang. huhu.. Ramai jugak yang tanya macam mana cara nak lukis resepi apam polkadot versi ladybird??

Apam Polkadot Ladybird

Cara-cara nak lukis apam polkadot versi ladybird ialah;

1. Sila ambil piping bag yang berisi adunan apam berwarna hitam dan lukis garis melintang seperti dalam gambar di bawah;

Step 1

**Pada yang bertanya mana nak dapat warna hitam? Boleh beli pewarna hitam yang jenis water-based. Famili cik tom memang suka guna pewarna “Star Brand”.
**incase kalau tak jumpa pewarna hitam boleh combine warna biru+merah=hitam..atau combine biru+merah+kuning+oren=hitam..kuantiti tue pandai2 mix sendiri ye. nampak warna hitam tue kira jadilah. huhu…

 

2. Warnakan hitam memenuhi ruang kat bahagian atas untuk kepala ladybird. Kemudian lukis pulak garis menegak dari kepala ke bawah.

Step 2

 

3. Kemudian, amik piping bag warna asal (yang tak dicampur dengan pewarna) dan dotkan 2 di kepala ladybird sebagai mata ladybird.  Pastu dotkan warna hitam pulak kat tengah2 warna putih untuk anak mata ladybird. Gambar cam kat bawah ni;

Step 34. Last buatlah dot2 dibelakang badan ladybird. Cik tom rasa comel 3 dot belah kanan dan 3 dot belah kiri menggunakan piping bag adunan warna hitam.

Step 4Selamat mencuba ye kawan-kawan. (^_^)

 


Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

150 thoughts on “Cara Nak Lukis Resepi Apam Polkadot Versi Ladybird

    • November 28, 2011 at 6:05 pm
      Permalink

      pakej lengkap..comel dan sedap..nak cuba resepi apam polkadot boleh klik pada link dalam entry ni..

      Reply
    • November 28, 2011 at 6:08 pm
      Permalink

      salam akak..lukis dulu ladybird lepas tue baru kukus apam ni…

      Reply
  • November 28, 2011 at 4:11 pm
    Permalink

    Hmmm…sodap…sodap…sodap…nampak berseri dgn kaler yg terang2 nih…
    Jom baca entri terkini yas …Aku Kepenatan…My Profile

    Reply
    • November 28, 2011 at 6:09 pm
      Permalink

      aah warna yang main peranan penting..bagi nampak berseri dan sedap..

      Reply
  • November 28, 2011 at 4:25 pm
    Permalink

    lawalah akak buat..yna buat versi ladybird warna warni haritu suka ati jer..kiki..tp memang ikut step mcm tuh jugak la but maybe sebab guna cup yang paling small tu kot n pkai plastik yang digunting muncungnya tuh ter besar pulak guntingannya so banyak pakai ruang jadik comot..hehe..
    Jom baca entri terkini yana …Hijrah Hari Ke 2 │ 1433 H.My Profile

    Reply
    • November 28, 2011 at 6:10 pm
      Permalink

      xpe nanti yana boleh cuba resepi yang cik tom share dalam blog pulak ye sebab sukatan semua dah ada..

      Reply
    • November 28, 2011 at 6:10 pm
      Permalink

      aah ladybird lagi banyak main warna…

      Reply
    • November 28, 2011 at 6:11 pm
      Permalink

      hehe…boleh cuba semua resepi cik tom…resepi cik tom yang mudah2 je..

      Reply
  • November 28, 2011 at 8:57 pm
    Permalink

    Ermm…tak pernah buat lagi macam nih. Isteri selalu buat muffin guna cup yang ready made je..leh ajak isteri cuba buat macam nih…terima kasih kerana berkongsi cara buat…kalau tidak masih tertanya-tanya macam mana caranya.
    Jom baca entri terkini syarih …Puding Roti – Lazatnyaa…My Profile

    Reply
    • December 27, 2011 at 2:13 pm
      Permalink

      boleh cuba dengan isteri pulak pasni..

      Reply
    • December 26, 2011 at 7:53 pm
      Permalink

      kena cepat2 makan..makan masa lepas masak tue lagi best..masa panas2..hee

      Reply
  • November 28, 2011 at 10:06 pm
    Permalink

    suka real ladybird,tapi kalau apam lak,memang mas tak makan.takut.hahaha..hari tuh dapat banyak,satu pun mas tak sentuh.
    Jom baca entri terkini maya mustwany …MANA LAGI HEBAT?My Profile

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:39 pm
      Permalink

      takut eh..sbb dah ramai yg rasa..huhu

      Reply
    • December 26, 2011 at 7:39 pm
      Permalink

      nak makan je xnak masak..boleh beli..hee

      Reply
    • December 26, 2011 at 7:38 pm
      Permalink

      bukan budak je..kakak, abang, ayah budak pun suka akak..hee

      Reply
    • December 26, 2011 at 7:41 pm
      Permalink

      apam polkadot ni macam2 versi boleh buat…strawberry, manggis, angrybird dll..

      Reply
    • December 26, 2011 at 7:37 pm
      Permalink

      pasni boleh belajar dengan emak ye..hee

      Reply
  • November 29, 2011 at 5:01 pm
    Permalink

    cik tom…nape sy wat dot2 tak jadii..comott je..=(

    Reply
    • December 4, 2011 at 10:32 pm
      Permalink

      piping bag tue potong halus je kat hujung…jangan potong besar sgt yunk…

      Reply
  • December 2, 2011 at 4:10 pm
    Permalink

    cik tom…sy dah try buat apam ni..memang dah jadi.tp sy buat yg dot2 je…tp bila sy buat.dot2 tu jd mcm pecah2….erm….mcm mana ye kalau nak bg cantik…. 🙁

    Reply
    • December 4, 2011 at 11:31 pm
      Permalink

      dot2 pecah?dot3 warna tue campur x dengan adunan asal?kena campur warna+adunan..pastu dot2 kan tebal sikit..

      Reply
  • December 2, 2011 at 5:41 pm
    Permalink

    cantiknyaa! sy suka tgk apam polkadot sbb sangat comel 🙂

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:35 pm
      Permalink

      apam polkadot memang comel..rasa pun sedap!

      Reply
    • December 4, 2011 at 11:40 pm
      Permalink

      hehe..bila comel je xsanggup nak makan kan..

      Reply
  • December 3, 2011 at 10:42 am
    Permalink

    sy ada juga mbantu kak ipar buat apam ni..takat ni blom try bt yg bgni…heee

    Reply
    • December 4, 2011 at 11:06 pm
      Permalink

      pasni suri pulak boleh cuba sendiri..hee

      Reply
  • December 3, 2011 at 10:43 am
    Permalink

    bila benda2 makn comel bgni hiasa syg nak makan heeee..rasa nak simpan dlm balang nak bt gift blh tak heee

    Reply
    • December 4, 2011 at 11:07 pm
      Permalink

      buat gift lagi cantik..mesti orang yang dapat tue pun sayang nak makan..

      Reply
  • December 4, 2011 at 4:07 pm
    Permalink

    wahah apam pun tk pernah buat ..nanti akk try buat apam dulu ..

    Reply
    • December 4, 2011 at 10:53 pm
      Permalink

      ok akak..cuba buat apam dulu..pastu buat apam ladybird pulak..hee

      Reply
  • December 5, 2011 at 9:52 am
    Permalink

    Rajinnnya Cik Tom.. Cute je apam ni..

    Reply
  • December 5, 2011 at 8:42 pm
    Permalink

    Hi cik tom…..
    Sebab makan kt rumah kenduri kawen member, balik dari situ terus cari resepi. Akhirnya jumpa kat sini…
    Thank You for the wonderful recipies of apam polkadot…Saya baru je try resepi apam ciktom semalam… ni nak minta izin posted kat my blog ye…suka sangat2!!!…

    Reply
  • December 8, 2011 at 12:01 pm
    Permalink

    sy selalu gak buat apam ni. tp yg dot2 jerlah.. persoalan sy..kenapa bila masuk filling, knp apamnyer cam xnak naik. pastu dot2 dia cam xnak kembang confuse plak

    Reply
    • December 26, 2011 at 5:15 pm
      Permalink

      salam…maybe sbb filling/jem tue cair sgt kot…so cara utk keraskan ialah first panaskn butter/marjerin. Pastu masukkn anggaran 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hingga nampak tepung tu mendidih. Pastu masukkn jenis filling/jem yang nak guna. Kacau hingga sebati dan pekat. kalau rasa keras sangat, bleh tambah sedikit air. Kalaulembik, bleh tambahkn lagi filling/jem..

      Reply
  • December 11, 2011 at 11:50 pm
    Permalink

    apam c comel ni boleh tahan berapa hari

    Reply
    • December 12, 2011 at 8:09 am
      Permalink

      boleh tahan seminggu kl simpan dalam bekas kedap..

      Reply
  • December 16, 2011 at 1:48 pm
    Permalink

    salam…kak knp ye da bnyak kali sy cube wat tapi selalu pecah dia jadi cam apam mekar…tension sgt 🙁 ble kukus to api sy buat slow je…ada org ckp suh kurangkan tepung tapi bile kurangkan tepong gambar x jadi lak…help meeeee

    Reply
    • December 26, 2011 at 2:39 pm
      Permalink

      salam ayu..kalau terlampau mekar sampai pecah, cuba kurangkan kuantiti baking powder…

      Reply
  • December 21, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    salam cik tom…nak tanya….macam mana x nak bagi air kukusan tu jatuh atas apam yerk…tiap kali buat…mesti air kukusan tu jatuh atas apam.

    Reply
    • December 25, 2011 at 11:52 pm
      Permalink

      salam hafiza…caranya boleh bungkus sekeliling alat kukusan tue dengan kain..

      Reply
  • December 24, 2011 at 10:03 am
    Permalink

    cik tom..sy pinjam gambar apam ladybird cik tom ye..:)

    Reply
  • December 25, 2011 at 1:32 pm
    Permalink

    oh my God comel gileeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!! nak try lah buat lagi nnt. hehe eh visit lah blog i.. i just did kek batik. =D my 1st time thou.. =)

    Reply
    • December 25, 2011 at 11:40 pm
      Permalink

      ok nanti ciktom singgah ye..kek batik pun best!

      Reply
  • January 1, 2012 at 2:21 pm
    Permalink

    salam…lama sy cr cara nk wt ladybird ni.tengs!!=)ehm..tp ble sy wt,xberkilat cm ciktom wt ni la…npe erk?

    Reply
    • January 1, 2012 at 10:10 pm
      Permalink

      salam…hm xpasti pulak berkilat..maybe dalam gambar tue je nampak berkilat..pilih warna yg striking (terang) untuk buat..baru cantik warna apam polkadot..

      Reply
  • January 4, 2012 at 11:52 am
    Permalink

    Kak tom..nape ek bila buat apam ni adunan jd berbuih.bila masak pun jd berlubang-lubang??

    Reply
    • January 4, 2012 at 2:42 pm
      Permalink

      tue sebabnya adunan masuk angin..mix betul adunana..gaul sekali lagi adunan sebelum last step masuk dalam cup.

      Reply
    • January 9, 2012 at 12:15 pm
      Permalink

      ok boleh..harap boleh bagi kredit pada blog ciktom. tq

      Reply
  • January 6, 2012 at 8:28 pm
    Permalink

    Cmne nk buat grisan tu,guna ape?

    Reply
    • January 13, 2012 at 1:18 pm
      Permalink

      garis je guna adunan dari piping bag yg dah dicampur dengan pewarna..

      Reply
  • January 7, 2012 at 3:24 pm
    Permalink

    mcm mane nk lukis corak laen ciktom?????????????/

    Reply
    • January 13, 2012 at 1:00 pm
      Permalink

      corak lain?xsempat lagi buat tutorial…heee…banyak corak lain boleh buat..strawberry, manggis, ladybird..boleh try google kalau2 ada yang dah buat tutorial ni..

      Reply
  • January 8, 2012 at 3:37 am
    Permalink

    Assalamualaikum..
    nak tanya cik tom…
    kenapa selepas beberapa jam apam terdedah dia jadik keras dan tepung tekstur jadi sangat padat(nampak berat)???…Cara yg betul untuk present pada jemputan (kalo ada buat mkn2) supaya apam tak keras?…resepi yg digunakan sama..tp teksturnya padat…help me la cik tom…TQ

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:20 pm
      Permalink

      wslm…apam ni selepas dah kurang panas terus masukkan dalam bekas yang kedap udara…sebab kalau terdedah pada udara yang lama menyebabkan apam tue jadi keras…

      Reply
  • January 10, 2012 at 2:38 pm
    Permalink

    salam ,, kak ‘sy pena try buat apam nie .. apam naik tp tak naik mcm akk pny nie ,,cup sya jd leper .. n apam plak jd kmbng mcm bntuk cndwan .. knapa ye ?

    Reply
    • January 15, 2012 at 1:48 pm
      Permalink

      em cup jadi leper??macam mana tue?maybe ada tersilap pada teknik masa miz adunan..mix dengan kelajuan sederhana..sukatan kena betul..api masa kukus pun sederhana..insyaAllah naik dgn baik..

      Reply
  • January 10, 2012 at 3:49 pm
    Permalink

    ciktom saya br buka ciktom punyer resipi apam polkodot mc best jer..nnti sy cuba yer….nyum…nyum

    Reply
  • January 11, 2012 at 8:41 am
    Permalink

    cektom mana resepi apm nie

    Reply
  • January 12, 2012 at 5:46 pm
    Permalink

    cik tom nk tanya la.. nape kuih saye cam keras ar… cam mampat tp adunan same.. cukup2 je x de kurang sebab sy pakai timbang digitel. sy memang selalu buat ada mase tu lembut nau x terkate sukenya ada mase tu dia cam bantat ar… permukaannya keras. cam ada yg x kene..

    Reply
    • January 15, 2012 at 8:01 pm
      Permalink

      maybe teknik masa guna mixer (mix guna speed sederhana) n juga masa nak kukus (api sederhana)..tue semua boleh jadi efek jgk..
      lepas siap kukus n dah agak2 xberapa panas terus masukkan apam dalam bekas kedap udara. kalau apam lama terdedah pada udara, apa tue akan jadi keras.

      Reply
  • January 13, 2012 at 8:17 am
    Permalink

    skrg ni musim wat apam polka dot ke? leh wat income ni..

    Reply
    • January 14, 2012 at 6:00 am
      Permalink

      ye sekarang memang musim apam polkadot…aah boleh buat bisnes..good luck!

      Reply
  • January 14, 2012 at 1:22 am
    Permalink

    salam ciktom..sy pnh bt apam ni dgn mngnkan resepi yg sm,tp knp bila masak dia x lembut..

    Reply
    • January 14, 2012 at 6:03 pm
      Permalink

      kalau betul teknik pukul/ mix adunan tue insyaAllah lembut dan menjadi..lepas masak n xpanas sgt lagi terus masuk ke dalam bekas kedap udara..kl letak kat luar apam jadi keras..

      Reply
  • January 14, 2012 at 8:40 am
    Permalink

    salam, ciktom.. saya dh cuba resepi ni, menjadi. hehe…..ade ke pewarna coklat or kena mix pewarna jgk?

    Reply
    • January 14, 2012 at 5:19 pm
      Permalink

      alhamdulillah dan tahniah…pewarna coklat ada jual..xpun boleh jugak mix2 warna jadik coklat..

      Reply
  • January 15, 2012 at 2:25 pm
    Permalink

    Slm. cik tom.. smlm bday sy. kononnye nk la wat apam ni tp tk jd lg… dh 3 kali try tp stil tk bjye. sy tkde pnmbang so agak2 je gune cwn sukatannye. agakknye tu la sbb tk naik kn. ade tips tuk kukus apam ni? tq cik tom

    Reply
    • January 15, 2012 at 8:02 pm
      Permalink

      salam..happy besday azie!!
      em xsemestinya jugak..maybe teknik masa guna mixer (mix guna speed sederhana) n juga masa nak kukus (api sederhana)..tue semua boleh jadi efek jgk..
      lepas siap kukus n dah agak2 xberapa panas terus masukkan apam dalam bekas kedap udara. kalau apam lama terdedah pada udara, apa tue akan jadi keras.

      Reply
  • January 15, 2012 at 3:06 pm
    Permalink

    salam…ciktom kenapa apam palkadot sy jd lubang2…lpas 2 untuk lukis garisan ladybird 2 kena pekat sikit ka..? lpas 2 smpai yg last2 dia pecah..

    Reply
    • January 15, 2012 at 3:38 pm
      Permalink

      kalau jadi lubang2 means ada masuk angin dalam adunan…sebelum last masukkan adunan dalam cup, kacau sekali lagi adunan kemudian baru masukkan dalam cup n kukus..aah utk lukis kena warna pekat supaya nanti cantik..

      Reply
  • January 19, 2012 at 10:54 pm
    Permalink

    salam cik tom…knp apam polkadot sy bila kukus dia pecah cik tom ekk…

    Reply
    • January 29, 2012 at 5:52 am
      Permalink

      pecah sebab terlalu mekar..maybe boleh kurangkan kuantiti soda bikarbonat..

      Reply
  • January 20, 2012 at 11:04 pm
    Permalink

    mcne nk wt adunan hitam nih????adakah adunan apam gk..?

    Reply
    • January 23, 2012 at 4:16 pm
      Permalink

      masukan pewarna hitam dalam adunan apam pastu masukkan dalam piping bag…

      Reply
  • January 23, 2012 at 10:49 am
    Permalink

    nak warnakan tu guna pewarna je ke atau perlu tambah dalm adunan

    Reply
  • January 23, 2012 at 11:13 pm
    Permalink

    saya buat beberapa ari lepas..biasa guna susu sejat tp nk try guna susu segar la..tetiba ley xnk naik lak..np ek?sukat cm biasa jek..

    Reply
    • January 29, 2012 at 1:47 am
      Permalink

      erm sepatutnya xde masalah…maybe darit teknik mix or kukusan yang silap…

      Reply
  • January 25, 2012 at 2:28 am
    Permalink

    bpe lame apam ni blh dsimpan?camne nk bg ianya blh dsimpan dlm mase y lame?

    Reply
    • January 29, 2012 at 1:11 am
      Permalink

      kalau simpan dalam bekas kedap udara boleh tahan selama seminggu..

      Reply
  • January 27, 2012 at 11:43 am
    Permalink

    macam mana nak jadikan warna merah terang pada ladybird tu..??

    Reply
    • January 28, 2012 at 5:45 pm
      Permalink

      yang tue kena guna pewarna yunk…campur adunan dengan pewarna merah..

      Reply
  • January 28, 2012 at 12:40 am
    Permalink

    macam mne nak dapatkan piping bag???

    Reply
    • January 28, 2012 at 4:52 pm
      Permalink

      boleh beli atau buat sendiri guna palstik…

      Reply
  • January 28, 2012 at 11:02 am
    Permalink

    kalau nak buat dlm 20 biji , adunan die mcm mane pulak ?

    Reply
    • January 28, 2012 at 4:38 pm
      Permalink

      bahagi adunan tue utk 20 biji..budget untuk 20 biji..

      Reply
  • February 2, 2012 at 12:55 pm
    Permalink

    nk mncelah skit bole?utk yg bertnya knape apam polkadot pecah bila d kukus tu..jgn kukus apam dgn api yg besa..sbb klau api besa air kukusan akn mngglegak kuat jdi apam akn naik dgn cpt,so..bole mmecahkn n x mncntikkn struktur apam tu..

    Reply
  • February 7, 2012 at 2:24 am
    Permalink

    npe apam yg sy buat guna wrna hitam, ble msk xjd wrna hitam?

    Reply
    • February 19, 2012 at 7:50 am
      Permalink

      maybe sebab xpekat pewarna yang masukkan..

      Reply
  • February 10, 2012 at 10:53 am
    Permalink

    masa lukis dot2 tu,apam tu da di kukus blm atau piping lady bird bru kukus?

    Reply
    • February 19, 2012 at 7:04 am
      Permalink

      lukis dot2 dulu baru kukus last sekali.

      Reply
  • February 16, 2012 at 11:12 am
    Permalink

    cantik2nya ladybird tue..lepas nie boleh try la

    Reply
    • February 19, 2012 at 4:15 am
      Permalink

      boleh cuba buat apam polkadot ni..memang sedap!

      Reply
  • February 19, 2012 at 5:44 pm
    Permalink

    tq dear for the resipi and for the tuto.

    Reply
  • February 20, 2012 at 1:14 pm
    Permalink

    klau kt buat dot2 pkai pewarne je blh x??
    ke kene pkai adunan tpung yg berwarna hitam??
    x fhm la…

    Reply
    • February 22, 2012 at 10:54 am
      Permalink

      buat dot2 tue pakai pewarna+adunan..boleh cuba pakai pewarna juga tapi hasilnya xberapa cantik..

      Reply
      • February 23, 2012 at 4:13 pm
        Permalink

        sy dah cuba bt resepi nie..SEDAP btl la..
        tq kngsi resepi..
        nt nak bt mse bday anak saudare nak bg kat kwn2 dia…

        Reply
        • April 21, 2012 at 2:49 pm
          Permalink

          tahniah berjaya buat resepi tue..

  • February 22, 2012 at 2:26 pm
    Permalink

    pewarna tu lebih elok guna yg jenis cecair or serbuk?

    Reply
    • February 22, 2012 at 6:26 pm
      Permalink

      pewarna guna water baesd iaitu yg jenis cecair ye nana.

      Reply
  • February 22, 2012 at 9:11 pm
    Permalink

    sweetnye ladybird nie….
    wish you luck 4 new recipe….

    Reply
  • February 27, 2012 at 11:02 pm
    Permalink

    Knp bl saya kukus n dh msk mangkuk kertas saya menjadi leper dan apan turut menjadi leper…

    Reply
    • April 21, 2012 at 5:56 pm
      Permalink

      letak mangkuk kertas dlm bekas acuan x?sbb kertas cupcakes tue kena letak dalam bekas acuan lepas tue baru tuang adunan dalam kertas tue..bekas acuan tue boleh beli di supermarket or kedai bakery..

      Reply
  • March 4, 2012 at 3:52 pm
    Permalink

    cara nak lukis apam Angry Bird?? boleh download tak???

    Reply
  • March 5, 2012 at 3:35 pm
    Permalink

    susah x nak buat apam nih…comel..beminat rase nak buat!

    Reply
  • March 5, 2012 at 7:24 pm
    Permalink

    cik tom jom cube wat apam polkadot..teringin nak cube..huhu

    Reply
  • March 13, 2012 at 2:44 pm
    Permalink

    knapa bla sy wat ladybird 2 x jadi..masa belum mask cantik je rupa ladybird tapi bila masak dah x der rupa ladybird knapa ek…

    Reply
    • May 4, 2012 at 12:33 pm
      Permalink

      sebab pecah..guna warna terang pastu tebalkan sikit..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE