Senarai Subjek atau Syllabus Diploma Sains UiTM (AS120)

Ramai betul yang bertanyakan cik tom mengenai detail kursus diploma sains UiTM (AS120) samaada di blog mahupun facebook berdasarkan entry; Review: Kursus Diploma Sains UiTM (AS120). Ada yang bertanyakan mengenai senarai syllabus atau subjek bagi diploma sains uitm? Ada yang bertanyakan skop kerjaya bagi diploma sains? Fast track diploma sains? Mana pilihan yang terbaik antara diploma dan matrik? Alhamdulillah cik tom dah jawab semua pertanyaan tue. InsyaAllah jika ada masa dan peluang, cik tom akan buat entry khas mengenai semua soalan yang pernah diajukan kepada cik tom supaya segala maklumat mengenai kursus diploma sains ni dapat dikongsi dengan lebih meluas.

Tak sangka kali ini ramai yang dapat tawaran diploma sains sepenuh masa under UiTM ni. Tahniah kepada yang berjaya lanjutkan pelajaran di peringkat diploma. Belajar rajin-rajin ye. So, cik tom nak share senarai subjek atau syllabus yang pernah cik tom pelajari sepanjang belajar diploma sains di kampus UiTM Jengka, Pahang pada tahun November 2004 sehingga November 2007.

 

SEMESTER 1
CODE COURSE COURSE CREDIT HOURS
BEL 100 PREPARATORY ENGLISH 3.0
BIO120 INTRODUCTION TO BIOLOGY 3.0
CHM110 INTRODUCTION TO CHEMISTRY 3.0
HBU111 NATIONAL KESATRIA 1 1.0
IMK102 MAN AND MANHAJ OF THE ALMIGHTY 2.0
MAT133 PRECALCULUS 3.0
PHY110 MECHANICS 1 3.0
SEMESTER 2
CODE COURSE COURSE CREDIT HOURS
BEL200 MAINSTREAM ENGLISH 1 3.0
BIO150 METABOLISM AND CELL DIVISION 3.0
CHM159 PHYSICAL CHEMISTRY 1 3.0
HBU121 NATIONAL KESATRIA 2 1.0
IMK152 ISLAMIC SOCIETY AND STATE 2.0
MAT183 CALCULUS 1 3.0
PHY150 ELECTRICITY AND MAGNETISM 3.0
SEMESTER 3
CODE COURSE COURSE CREDIT HOURS
BEL250 MAINSTREAM ENGLISH 2 3.0
BIO200 INTRODUCTION TO TISSUE 4.0
CHM201 PHYSICAL CHEMISTRY 2 4.0
IPK200 PHILOSOPHY AND ETHNICS OF ISLAMIC SCIENCE 2.0
MAT238 FOUNDATION OF APPLIED MATHEMATICS 3.0
SEMESTER 4
CODE COURSE COURSE CREDIT HOURS
BIO250 SYSTEM ANG MAINTENANCE (PLANTS AND ANIMALS) 4.0
CHM257 ORGANIC CHEMISTRY 1 4.0
CSC134 COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING 3.0
QMT110 STATISTIC 1 4.0
SEMESTER 5
CODE COURSE COURSE CREDIT HOURS
BIO300 BIOLOGICAL TECHNIQUE AND SKILLS 3.0
BIO310 INTRODUCTION TO HUMAN BIOLOGY 3.0
CHM301 ORGANIC CHEMISTRY 2 3.0
CSC317 INTERNET PROGRAMMING 3.0
SEMESTER 6
CODE COURSE COURSE CREDIT HOURS
BEL300 ENGLISH FOR OCCUPATIONAL PURPOSES 3.0
BIO320 INTRODUCTION TO BIOLOGICAL DIVERSITY 3.0
CHM350 CHEMICAL ANALYSIS 2.0
CHM360 INORGANIC CHEMISTRY 4.0
ETR300 FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP 3.0

Diharap perkongsian cik tom ni memberi manfaat kepada yang berminat untuk sambung diploma sains tapi masih terasa ragu-ragu untuk buat pilihan. Kalau masih keliru buatlah solat isthikarah minta petunjuk mana yang terbaik. Good Luck!

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

35 thoughts on “Senarai Subjek atau Syllabus Diploma Sains UiTM (AS120)

  • May 19, 2011 at 2:00 am
    Permalink

    huihhh..super senior da cik tom.heeeee

    sis,nape lame xupdate.rindu laaaa…lagipun nak komen sini sllu xlepas sbb line umah slowww.T_T

    dahla lame xym.

    hurmmm…

    heee.terr sedih pulakk.

    hari ni bday ecah.xmau wish ke?:(

    Reply
  • May 19, 2011 at 9:20 am
    Permalink

    nice info!
    adik kwn emiey baru dpt diploma sains ni, die xtau lg nk plih mane satu sb die pun ade dpt plihan len..kalau die plih dip sains nie leh sy suggest kn kt die spy tgk entri cik tom ni ๐Ÿ™‚
    Jom baca entri terkini emieysandra …Pakwe IdamanMy Profile

    Reply
  • May 19, 2011 at 3:02 pm
    Permalink

    entry ni tak dak kena mengena dengan akak..
    tapi baru hari ni akak tau kursus2 yang ditawarkan..
    sebelum ni tak ambik kisah pun..
    heheh
    Jom baca entri terkini diana …Maisara-takutMy Profile

    Reply
  • May 19, 2011 at 3:08 pm
    Permalink

    tak faham sungguh akk heheh, sekolah akk tinggi tp sijil tk tinggi sgt apa2 pun tahniah lah pada adik2 yg dapat melanjutakn pelajaran tu , gunakan peluang sebaik mungkin …la ni semua nya nk tinggi2…
    Jom baca entri terkini puanbee …AVON Promosi Gempak !!!!My Profile

    Reply
  • May 19, 2011 at 9:06 pm
    Permalink

    salam cik tom,

    adik ipar kak ati pun baru saje
    konvo sabtu lepas di uitm shah alam
    subject sains juga

    lani dia sambung ijazah pulak di sana ๐Ÿ™‚
    Jom baca entri terkini atimasrif …Hiburkan Hati –My Profile

    Reply
  • May 21, 2011 at 3:53 am
    Permalink

    nice info! nak tanya la, ni untuk yang amik major dalam biological je kan? kalau yang physical apa lak subjeknya? thanks. ๐Ÿ™‚

    Reply
  • June 18, 2011 at 4:09 pm
    Permalink

    salam ciktom, saya skrg ni sambung b.sc in biological science. so ade subject yg saya boleh drop sbb subject sama dgn subject yg saya amik time diploama sains dulu..so saya akan diberi pengecualian kalau saya ade sinopsis kursus utk subjek2 yg sy dah ambik dulu.. so cane saya nk dptkan sinopsis2 kursus utk subjek sy time diploma sains dulu?

    Reply
  • June 22, 2011 at 2:25 pm
    Permalink

    salam, selain di jengka pahang, diploma sains ada di kampus mne?

    Reply
    • January 30, 2012 at 11:12 am
      Permalink

      Dekat semenanjung ada kat arau and kuala pilah

      Reply
  • September 17, 2011 at 6:50 pm
    Permalink

    salam cik tom.. klu x silap saye.. cik tom nie ambik further bio kan?? sbb ade 1 site nie kate dip. sains ade 2 cabang.. (1. further bio.. 2. further phy) so mcm mane kte nk pilih cabang2 tu yer nty??

    Reply
    • September 17, 2011 at 7:23 pm
      Permalink

      salam nad..yup cik tom further bio time part 3…tp tue time tahun 2004-2009..
      sebelum ni memang diploma sains ada 2 cabang time part 3 tapi cik tom dimaklumkan tue dah jadi syllabus lama…
      skang syllabus baru semua kena blaja bio n phy selama 6 sem/ 3 tahun diploma sains..
      so xde dah cabang2 yg nad kena pilih..

      Reply
  • September 20, 2011 at 12:06 pm
    Permalink

    salam cik tom.saya ingin tahu , sekiranya saya ingin buat fast track untuk sip sains ini , brapa pointer yang saya kena score?dan berapa lama tempoh untuk buat fast track?

    Reply
    • October 3, 2011 at 1:53 am
      Permalink

      syarat minimun fast track 3.00…fast track boleh apply masa sem ke dua dan akan dilihat berdasarkan result keseluruhan sem 3…means pada sem 4 diploma sains adik akan masuk terus ke degree…

      Reply
  • November 11, 2011 at 11:00 pm
    Permalink

    salam cik tom. Nak tanya, kalau repeat paper BIO310, boleh tak sem 6 tu amik BIO310 dan BIO320 sekali? Paper tu berantai tak?

    Reply
    • December 26, 2011 at 7:06 pm
      Permalink

      cuba tengok ada prasyarat x antara 2 subjek tue..kalau ye memang xdapat nak amik sekaligus..

      Reply
  • January 3, 2012 at 10:45 pm
    Permalink

    cik, saya nak tau yuran bagi diploma sains uitm tapi tak tau nak rujuk mana

    Reply
    • January 4, 2012 at 2:51 pm
      Permalink

      dah pernah belajar uitm sebelum ni atau x ek?sebab yuran diploma setahu cik tom masa belajar dulu selaras semua harga yuran bagi diploma.yuran dalam range rm300-rm400 selama satu semester.

      Reply
  • January 28, 2012 at 9:51 pm
    Permalink

    slm ciktom,, artikel ditas mmg amt membantu,, tp kalau nk tgk senarai subject atau sylllabus diploma laen tgk kt mana erk? dh pening mencari… harap dapat membantu.. tq

    Reply
    • January 29, 2012 at 4:21 am
      Permalink

      sori ezz…setakat ini hanya subjek diploma sains je yang pernah cik tom share..xde untuk diploma lain..

      Reply
  • January 28, 2012 at 9:58 pm
    Permalink

    slm ciktom.. artikel kt ats mmg amt diperlukan,, haha.. tapi klaua nk tgk senarai subjek atau syllabus diploma lain tgk kt mana erk?? dh pening mencari.. harap dapat memebantu,, tq

    Reply
  • February 4, 2012 at 3:39 pm
    Permalink

    salam..kalau Bsc. chemistry uitm..btol ke xde practical??thesis n final year project sume tuh ade x??

    Reply
    • February 19, 2012 at 8:18 am
      Permalink

      bsc chm mmg xde praktikal..tapi thesis dan final year project ada..

      Reply
  • March 6, 2012 at 9:26 pm
    Permalink

    assalamualaikum..ciktom…saye student diploma sains..actually info yang ciktom bg mmg btol tapi tu silibus lame…sekarang dah silbus n sistem baru start from batch saye ๐Ÿ™‚ tq
    dah xde major fizik atau bio lagi dah

    Reply
  • March 9, 2012 at 7:47 pm
    Permalink

    nk tanya, subjek 2007(yg dulu2) sama mcm yg skarg x?(2012). tmpt blajar kita yg pilih @ dtntukn?

    Reply
  • March 10, 2012 at 7:21 pm
    Permalink

    matemtik ada lagi rupnye,,,CIK TOM ap dy kursus diploma uitm yng hanya guna biology je

    Reply
    • April 22, 2012 at 3:16 pm
      Permalink

      diploma sains ni ada pelan pengajian yang baru..ciktom akan update yang baru nanti ye..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE