Tips Turunkan Berat Badan Dengan Cepat dan Sihat Versi Cik Tom

Cik tom nak share tips turunkan berat badan dengan cepat tapi sihat dan tidak menyeksakan tubuh badan. Tips ni cik tom amalkan hasil pembacaan dari buku dan juga nasihat dari adik, miss yaty based on experience kawan dia. Sebabnya 2 tahun lepas (2009), berat badan cik tom pernah naik mendadak sehingga 57kg kerana masa tue cik tom makan ubat jenis steroid. Kesan makan ubat tue menyebabkan berat badan cik tom naik secara mendadak dan cik tom rasa self-confident hilang bila orang asyik tegur dan tanya kenapa makin gemuk. So, cik tom terpaksa ambil inisitiatif untuk turunkan berat badan dengan cara yang cepat dan sihat.

gambar diet berat badan

1. Yang penting jangan lupa sentiasa amalkan pengambilan sarapan pagi walaupun korang hanya bersarapan dengan biskut dan segelas air susu atau milo. Elakkan minuman berkafein di pagi hari ye. Tak elok untuk perut. Sarapan pagi ni bagus bagi meningkatkan kadar metabolism dalam badan supaya badan ada tenaga untuk proses pembakaran lemak dalam tubuh badan.

2. Sila minum air masak/ mineral/ kosong dengan banyak sekurang-kurangnya lapan gelas sehari. Air minum kosong ni dapat meneutralkan dan menyahkan kandungan sisa toksik yang terdapat dalam badan kita. Bila sisa toksik dah dikeluarkan akan memudahkan lagi proses turun berat badan secara cepat tapi sihat.

3. Pakai krim losyen pati halia setiap kali selepas mandi di kawasan yang berlemak seperti bawah paha, lengan, perut dan punggung. Krim ni ada macam-macam jenis sekarang di pasaran. Korang boleh cuba jenama mana yang korang suka. Tapi cik tom guna losyen mustajab yang modelnya Nora Danish yang comel tue. Krim ni juga membantu proses pembakaran lemak dengan lebih cepat.

4. Makan malam sebelum pukul 8 malam. Selepas pukul 8 malam elakkan mengambil sebarang makanan termasuklah makanan ringan. Kalau lapar sangat minum air kosong je lepas tue terus masuk tidur.

5. Korang boleh makan nasi seperti biasa pada waktu tengahari tapi elakkan ambil dalam kuantiti terlalu banyak. Kalau boleh cuba makan pada waktu yang sama setiap hari. Biasanya kalau cik tom dah sarapan milo dengan cereal, cik tom hanya makan biskut tengahari dan hanya makan nasi untuk makan malam sahaja.

6. Kunyah makanan lebih kerap untuk memudahkan proses penghadaman makanan. Masa nak cepat turun berat badan tue je cik tom rajin buat. Hehe..

7. Elakkan minum minuman bersusu krimer pekat mahupun cair. Sebab minuman bersusu krimer ni pun salah satu faktor besar menaikkan berat badan. Cik tom still amalkan tips ni sampai sekarang.

8. Elakkan minum minuman berais. Korang cuba la sabar sikit kalau nak berpantang untuk kurus ni sebabnya minuman berais ni boleh menyebabkan buncit dan juga tak elok untuk urat dalam badan.

9. Untuk makan malam, cik tom biasa minum air panas yang dicampur dengan serbuk milo bersama oatmeal atau cereal sahaja tanpa dimasukkan gula atau susu krimer bagi menggantikan makanan berat yang lain.

10. Satu lagi tips pakai korset jenis seluar. Ada pelbagai jenis yang dijual seperti Β jenama beautiful premium atau mrs kelly. Tapi yang ni kena tengok bajet untuk beli sebab harganya agak mahal. Tapi memang menjadi sebab ia macam berfungsi untuk kemaskan perut kita dan secara tak langsung mengurangkan rasa lapar atau keinginan nak makan secara kerap.

Itulah antara tips yang memang cik tom amalkan sendiri dan alhamdulillah turunΒ  berat badan dalam tempoh 2 bulan dari 57kg ke 47kg. Cik tom kurangkan berat badan sebanyak 10 kg dalam masa 2 bulan. Kalau jenis yang kuruskan badan atau diet dengan cara tak makan tue tak bagus untuk badan sebabnya badan takde daya ketahanan pada penyakit bila tak makan makanan berzat. Nak kuruskan badan ni yang penting kena konsisten dan berdisiplin. Kalau hanya semangat setengah jalan memang tak menjadilah. Good luck pada yang nak kuruskan badan.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

188 thoughts on “Tips Turunkan Berat Badan Dengan Cepat dan Sihat Versi Cik Tom

    • May 13, 2011 at 8:06 pm
      Permalink

      eh miza dah kuruslah..nak cuba lagi?hehe..

      Reply
  • May 13, 2011 at 12:23 am
    Permalink

    cik tom ada versi sendiri untuk turunkan berat badan..

    ubat jenis steroid ble tambahkan berat badan palk..
    baru aku tahu..

    Reply
    • May 13, 2011 at 8:05 pm
      Permalink

      yup..ni diet turunkan badan versi cik tom….hee…
      ubat steroid tue bukan untuk tambahkan berat badan la…
      tapi makan sebab lain…bahaya tau efek makan steroid ni untuk long term..boleh rosakkan buah pinggang…

      Reply
    • May 13, 2011 at 8:03 pm
      Permalink

      takpe orang lelaki tak cam perempuan…lebih semangat nak jaga body..hee

      Reply
  • May 13, 2011 at 12:46 am
    Permalink

    sedang berdiet sis πŸ˜‰
    tapi agak tersasar kalau tengok makanan sedap..hehe..
    info yang bagus.. =)

    Reply
    • May 13, 2011 at 8:03 pm
      Permalink

      owh sedang diet ek..ni diet cik tom 2tahun lepas…selamay mencuba ye..insyaAllah berkesan kalau disiplin kuat πŸ˜‰

      Reply
    • May 13, 2011 at 7:37 pm
      Permalink

      aiks ramainya nak tips tambah berat badan ni..tunggu entry akan datang…heheeh

      Reply
  • May 13, 2011 at 3:05 am
    Permalink

    wah lebih menarik dan byk tips dari cik tom…
    suka ngan tips mengunyah banyak2
    kerna byk masalah kesihatan berpunca dari perut
    dan sistem penghadaman. kunyah banyak2 bleh mengatasinya…

    Reply
    • May 13, 2011 at 7:36 pm
      Permalink

      tips ni cik tom yang amalkan sendiri…hee…tapi tengok hairul ni dah kurus..tak payah la cuba nanti kan kurus sangat..hehe…tips mengunyah banyak2 tue memang bagus utk penghadaman bukan utk kurus..huhu

      Reply
      • May 13, 2011 at 7:59 pm
        Permalink

        tu lah.. ingat nak mintak tips dari cik tom.. mengemukkan badan.. biar nampak macho sikit. πŸ˜€

        Reply
        • August 24, 2011 at 2:31 am
          Permalink

          gmok x dk krus je…. nk gmok pi kt website lain ek….

        • August 29, 2011 at 2:48 pm
          Permalink

          hee…rajin zee ni ye..

    • May 13, 2011 at 7:35 pm
      Permalink

      tips naikkan berat badan takde cik tom share lagi setakat ni…insyaAllah akan datang kot..huhu

      Reply
  • May 13, 2011 at 6:40 am
    Permalink

    tips nak naikkan berat badan ada tak cik tom?
    dah macam-macam cara saya buat supaya berat badan naik, tapi tak jugak naik. πŸ™
    – nak ckp makan tak banyak, dah makan banyak (mmg suka makan) :p

    adakah sebab saya suka makan sayur?

    orang yang kurang berat badan nak naikkan berat badan, orang yang terlebih berat badan pulak nak turunkan berat badan…macam2
    Jom baca entri terkini SyafzMagz …Doodle oleh Google Paling BanyakMy Profile

    Reply
    • May 13, 2011 at 7:34 pm
      Permalink

      biasa la syaf..setiap manusia ni memang jarang yang cepat berpuas hati…termasuk cik tom sendiri…tipe naikkan berat badan?tunggu nanti cik tom korek cara nak naik berat badan..hihih

      Reply
    • May 13, 2011 at 7:32 pm
      Permalink

      betul..susah nak dapatkan BMI yg mantap..sihat tubuh badan tue yg terbaik πŸ™‚

      Reply
  • May 13, 2011 at 8:50 am
    Permalink

    tq kongsi maklumat… capt kurang 40 kg dlm 2 tahun..

    Caranya.

    Pagi breakfast mesti makan- roti wholemeal
    Lunch jangan miss…biasa shj- banyakkan fibre.
    Malam..makan ringan atau minum air masak byk sikit

    Jangan tidur ptg..
    Malam tidur 4 jam shj.

    Makanan kurangkan minyak..insyaallah kurus normal.
    Susut badan dan kulit tak melebeh. Buat sit-up waktu pagi.
    Jom baca entri terkini capt …ISTERI-ISTERI YANG MENDAPAT PAYUNG EMAS DI SYURGA!My Profile

    Reply
    • May 13, 2011 at 7:31 pm
      Permalink

      wah tips yang bagus jugak ni capt…thank sebab sudi berkongsi rahsia diet capt….

      Reply
    • May 13, 2011 at 12:45 pm
      Permalink

      memang tips ni untuk cara kuruskan badan cara yang sihat..hee

      Reply
    • May 13, 2011 at 1:34 pm
      Permalink

      yup tips minum air banyak yang bagus…tapi air kosong bukan manis..hee

      Reply
  • May 13, 2011 at 1:16 pm
    Permalink

    sebelum p smbhyg jumaat, lepak sini sat, bgus tips ni.. tp Putera dh slim.. hehehe.. tekanan juga ni… xdpt nk update blog.. blogspot server down…. mcm ni la bla pakai bnda free… waduh2…

    Reply
    • May 13, 2011 at 1:35 pm
      Permalink

      jangan lupa gi solat jumaat ye…tau putera slim..tak payah guna tips ni..hehe…
      sabar ye blogger blogspot tengah server down..mood nak blogwalking cik tom pun hilang..huk3..

      Reply
    • May 13, 2011 at 6:27 pm
      Permalink

      wah akak pun dah bagi testimonial jugak tue..hee….cik tom guna pun memang mujarab πŸ˜‰

      Reply
    • May 13, 2011 at 6:20 pm
      Permalink

      wah ringan tue…takpe exercise untuk kuruskan balik badan..hee

      Reply
  • May 13, 2011 at 8:30 pm
    Permalink

    saya ni sekarang badan dah naik, nak turun agak payah la, tekanan darah pon naik, hehe

    Reply
    • May 13, 2011 at 8:59 pm
      Permalink

      badan naik ok lagi boleh diet tapi tekanan darah naik tue bahaya…hati2 dgn pemakanan dan emosi..2-2 kena stabil..

      Reply
  • May 14, 2011 at 12:58 am
    Permalink

    dah kawin badan cept naik plk hee…

    Reply
  • May 14, 2011 at 12:59 am
    Permalink

    kalu makan tu jgn biasa diselangkan dgn mkn nasi tu perut cpt buncit heee

    Reply
  • May 14, 2011 at 12:59 pm
    Permalink

    Sejak cuti semster ni berat semakin meningkat. Thanks ye cik tom.
    Jom baca entri terkini Hisyam …Ilusi Semata-MataMy Profile

    Reply
  • May 14, 2011 at 5:36 pm
    Permalink

    stuju part numba 6.. lgpun sunnah Rasulullah kunyah 40 kali kan.. tp kalo lebih lg baik.. malah mkan sikit pun xpa, sal cpt jd kenyang punya.. and then, trasa kenikmatan makanan tersebut ^_^

    Reply
  • May 15, 2011 at 8:44 pm
    Permalink

    cik tom , add facebook kite . >>> Eraa Rusberry

    befday cik tom 20hb nov atau 22hb nov ? hehe

    sy 21nov .
    Jom baca entri terkini eraa …to wasaber gang !My Profile

    Reply
  • May 16, 2011 at 2:11 pm
    Permalink

    Tahniah CT turun dr 57 ke 47 itu satu pncapaian membanggakan. Akk pun selera makan juga lps kawin ni tambah2 bila outstation ikut suami. hehe..
    Sekali tu check kolestrol punya la tinggi, barulah ada inisiatif mjaga pemakanan. Sebenarnya bdn berisi itu comel kalau kita sihat (rendah kolestrol, rendah gula & tekanan darah baik) itu sudah cukup baik utk kesihatan. Berbanding kurus tp “byk penyakit” tak elok juga.

    pss: satu lagi tips iaitu puasa isnin & khamis pun mujarab juga !
    Jom baca entri terkini mekar …Kenapa Mesti Hormati GURUMy Profile

    Reply
  • May 17, 2011 at 11:19 pm
    Permalink

    auw..menarik la cik tom..sya mmg da lme nk krskan bdn ni..tapi..xpenah boleh..hehe..=)

    Reply
  • May 18, 2011 at 12:15 pm
    Permalink

    turum berat badan 3-30 kg, dalam waktu singkat???
    gampang banget., apa lg tanpa efek samping dan garansi 30 hari.,
    hayo siapa yang mau???dan masalah kesehatan laen.,
    info lbh lnjut hub ika., 081945790303

    Reply
  • May 19, 2011 at 5:10 pm
    Permalink

    berat badan CikTom tu naik mendadak mesti sbb lpas mkn nasik wat pertama kali kan?Hahaha… ;-p

    sy dh kurus.. kalau ikut tips ni, mau anorexia la.. haha..
    Jom baca entri terkini Solihin Zubir …Contest Selamat Hari Guru- Cikgu!My Profile

    Reply
  • May 20, 2011 at 4:48 pm
    Permalink

    Sebonarnyo 9 tips yg Che Tom kemukokan Den dah buek kecuali m, tapi tak berkosan. Mungkin Den buek sembilan ajo dan bukan sepuloh macam CheTOm kato tu..pasal tu agaknya tak berkosan… Tapi kalau nak buek jugo tips yg ke sepuluh tu memang tak mampu Den….manolak Den nak cari koret tu….Nampak ghayonyo den totap akan macam gini jugo….
    Jom baca entri terkini Den CDO …Ke Ranjang Belanja!My Profile

    Reply
  • June 23, 2011 at 10:13 pm
    Permalink

    waa..hebat laa cik tom..2 bulan 10kg?? wow..sy pon nk krus kn bdn gk..gmok arr sy neh..da smgu lbeh daa sy bdiet,ade laa psamaan dgn ptua2 cik tom neh..cume sy x pki korset..hrp2 sy jugk leh laa bjya kurgkn 10 kg cm cik tom..fuhh..klu dpt buang 10 kg tuh..maw sy loncat2 cm katak jd nyer,,hahahah

    Reply
  • June 29, 2011 at 11:54 am
    Permalink

    emm..ciktom..ciktom x nak ke ltk gmbr perbezaan ciktom mase dulu ngan skarang..maksud sye mase ciktom berat 57 kg tu pastu turun 10 kg..

    Reply
  • July 8, 2011 at 1:54 pm
    Permalink

    sy ni haa… 2 bln da naik berat bdn dari 49 kg ke 58.. adoi.. da la raye nk dekat ni…… nk diet.. ble nmpk mkanan cm xpena jumpe mkn jee… huhu… nk kurus cm dulu… da la tnggi 153cm jeeee…. waaaaaa =(

    Reply
    • August 24, 2011 at 2:42 am
      Permalink

      sama la kta, brat kmi 56, em x dpat gi diet.. tngk mkn ja nk mkn…. tngk la pas raya ni nk trai gak diet…. raya ni x bess la nmpk GEMOK…..

      Reply
  • July 19, 2011 at 3:40 pm
    Permalink

    huu…dulu berat 50 je,..skrg dh 60… dhla nk kawin ujung taun ni..xtau sempat ke x kuruskan badan…..=(

    Reply
    • July 19, 2011 at 3:57 pm
      Permalink

      ala sempat lg..skang baru bulan 7…mulakan dari sekarang…masih belum terlambat

      Reply
      • August 17, 2011 at 8:15 am
        Permalink

        cik tom sya zie.. blh ke pg mkn roti biskut n air teh…. ptg nk mkn apa? saya la berat badan 56.. nak 47 cam tu… atau 48…. pless totong……

        Reply
  • July 22, 2011 at 9:44 pm
    Permalink

    urmmm…pas ne nk try. Hehhe…arap2 dpat trunkn brat bdn dr 50kg–>45kg. ^_^

    Reply
  • August 17, 2011 at 12:21 am
    Permalink

    brt km 56, nk krus, x pndai nk atur pemakanan yg seimbang, ikot cara cik ton ni nk trai tngkm la…. blh ke pg mkn roti cicah air teo pnas, ptg ns ckit… mlm minum air je…. sya x ska syur….. dlm bln puase cm na lak nak diet… tolong pless…….

    Reply
    • August 17, 2011 at 8:30 am
      Permalink

      cuba atur makanan yang seimbang ye dik..kalau nak diet time bulan puasa pastikan adik sahur jangan tak sahur sebabnya bila sahur akan bagi tenaga untuk badan dan tingkatkan kadar metabolism untuk bakar lemak di badan..kalau xsahur kadar metabolism rendah..so xbagus…pembakaran lemak pun perlahan…pagi tue adik sahur dengan roti/bijirin/oat yang mudah dan ringkas bagi perut nak cernakan….petang tue time berbuka makan kurma dulu dik..kurma tue banyak kelebihannya..pastu baru makan nasi tapi jangan kuantiti yang banyak..kl boleh separuh dr kuantiti yang adik biasa ambil…dan amalkan tue selalu…insyaAllah kalau dah biasa memang adik xkan lapar…banyakkan minum air masak ye untuk kuarkan sisa toksik dari badan…jangan amal makan lepas solat terawih…kl nak makan pun buah-buahan or biskut max 2 keping..lepas tue cuba amalkan tidur awal..kl tdo lg lmbt akan terasa lg lapar…cuba la amalkan tips ni..harap membantu..good luck!

      Reply
      • August 19, 2011 at 12:48 pm
        Permalink

        tma ksh banyak k,tom… o patut la tidok lewat kerja lapaq ja kan…. kalau mula bisok boleh….. saya was2 takut badan tak turun…. em…sedih….

        Reply
        • August 23, 2011 at 2:59 pm
          Permalink

          boleh mulakan bila2 masa ye dik…yang penting kena kuatkan azam kalau dah mula tue..jangan plk patah semangat ditgh jln…menda ni amik masa jgk nak tgk efek dia..so kena kuatkan semangat ye..

  • August 22, 2011 at 1:13 am
    Permalink

    smkm…cik tom sya zee, dh cba diet pd blan puasa, tapi tak boleh.. sya x suka mkn ot…. cm na ni…. buat sya happy mkn…..

    Reply
    • August 23, 2011 at 4:20 pm
      Permalink

      kalau xsuka makan oat cuba makan cereal or bijiran biasa boleh?takpun makan breakfast tue macam cornflakes dengan susu..yang tue boleh terima x?

      Reply
      • August 24, 2011 at 2:39 am
        Permalink

        ok.. boleh tak zee mkn pg roti cicah air teh atau air milo? ptg ns ckit.. mlm x yh mkn. cm tu ok tak cek tom.. ingat nk diet puasa tp tak boleh jugak.. em.. raya ni tak bess la, bdan GEMOK brat 56 jdi nk dok uma je.. suami ajak keluar pn zee tak mau.. malu dngn bdan cam ni… kwn2 byak ckap zee GEMOK….. hrap2 lpas blan ramadan ni zee leh mula kan diet…. TIMA KASIH banyak cik tom…..

        Reply
        • August 29, 2011 at 3:10 pm
          Permalink

          ok jugak aturan diet yang zie nak cuba tue..ala kalau suami ajak kuar pergilah..jangan sampai malu camtu..jadikan azam untuk kuruskan badan ye..sama2..

        • August 31, 2011 at 1:39 am
          Permalink

          ok akn brmula… syok tngk owg krus… kta gmok ,kna than brot, tkut owg nmpk perut…..

  • August 26, 2011 at 5:54 pm
    Permalink

    Dulu saya pun diet gak. Tapi sejak tau produk fitline dari jerman, saya dah tak payah diet dah. produk tu akan aktifkan sel perut kita. Pembuangan pun ok. Badan sihat.alahan resdung pun dah kurang. Sekarang ni semua saya makan alhamdulillah. Kalau nak try produk ni blh la e-mail kat [email protected]

    Reply
    • September 16, 2011 at 5:57 pm
      Permalink

      owh bagus ke produk ni??hehe…ok sesiapa yang tak berapa rajin nak diet boleh kontek mazni untuk cuba produk baru..

      Reply
  • September 4, 2011 at 10:15 pm
    Permalink

    menarik,…nk cuba la…t law mjadi,i post kt cik t0m k

    Reply
    • September 13, 2011 at 7:02 pm
      Permalink

      ok selamat mencuba..kalau menjadi bagitahu ye..

      Reply
  • September 6, 2011 at 1:53 pm
    Permalink

    hai smkin gmok…. x dpt kave prot….. pnng la.. malu aku dngn bdn cm ni…….

    Reply
    • September 13, 2011 at 6:12 pm
      Permalink

      ala jangan patah semangat…cuba mulakan diet dari sekarang…kalau tak mula lagi..sampai bila pun takkan menjadi diet..

      Reply
  • September 10, 2011 at 5:46 pm
    Permalink

    bgus3……………………………………………………………………..sbb membuat blog ini……………………………………………….

    Reply
    • September 13, 2011 at 4:19 pm
      Permalink

      terima kasih..memang sekarang niat untuk perkongsian blog..

      Reply
    • September 13, 2011 at 2:49 pm
      Permalink

      selamat mencuba ye..insyaAllah menjadi kalau azam dan berdisiplin..

      Reply
  • September 15, 2011 at 1:31 am
    Permalink

    xbleh la xmkn pas kul8 mlm..huhu..gastrik ni kne slalu isi perut..kalo x leh kne skit pale plak..hwahwa…
    Jom baca entri terkini NurLavender …~~mEn ArE HaRd tO pLeAsE~~My Profile

    Reply
    • September 17, 2011 at 5:51 pm
      Permalink

      eh kalau gastrik kena makan sampai malam ke?kalau tidur xyah makan dah makan..try tidur awal untuk elak perasaan berlapar…

      Reply
  • October 1, 2011 at 2:42 pm
    Permalink

    berat badan saya naik selepas bersalin,dah cuba untuk diet tapi tak berhasil…..nak tanya mcm na nak bagi kita berdisplin dlm menjayakan diet nie..tambahan saya nie susah nak turunkan berat badan tolonglah bagi petua ……

    Reply
    • October 2, 2011 at 5:47 pm
      Permalink

      disiplin untuk diet?kalau cik tom…first cik tom akan listkan besar2 dalam satu kertas lepas tue tampal kat cermin or pintu almari…setiap kali buka pintu almari dan cermin akan sentiasa remind kan cik tom..pastu pastikan mas bagitahu org sekeliling yang mas tgh diet dan suh diorg ingtkn mas/bagi sokongan utk diet..insyaAllah berhasil..tapi yang plg penting sekali mas la kena kuatkan azam sendiri…good luck!

      Reply
  • Pingback:Tips Disiplin Diet Turunkan Berat Badan Versi Cik Tom | Ciktom

  • October 3, 2011 at 1:11 pm
    Permalink

    bestnya . skrg nie pun ngah pk cara diet yang bagus . kadang2 tak boleh diet , sebab time belajar tak menentuu . time belajar nie , malam ada lah siang . kena wt itu ini T__T perut lak lapar . memangg lahh . tapi nak try cik tom punya cara . thnk you cik tom πŸ™‚
    Jom baca entri terkini mahiramaherOOt …banyak kerja banyak kerjaMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 4:15 pm
      Permalink

      xpe yg penting usaha…kl study memalam n lapar..try makan buah utk isi perut…good luck 4 ur study ye πŸ™‚

      Reply
  • October 3, 2011 at 1:14 pm
    Permalink

    ohhhh sya pun nak cubalah. hehehe. berat sya dah tersangat berat dah nih errkk >..<"
    Jom baca entri terkini kira kekuri …# macam di KK aramaiMy Profile

    Reply
    • October 6, 2011 at 4:13 pm
      Permalink

      boleh cuba yunk..insyaAllah disiplin yg kuat boleh…jgn patah semangat..

      Reply
  • October 5, 2011 at 11:56 am
    Permalink

    sy sedang google tips utk berdiet yg berkesan. terus jumpa tips nie kt blog cik tom. saya nk share dan backlink pd cik tom. terima kasih sebab ciktom sudi share tips yg menarik nie.

    saya terus google lagi dan jumpa 2 blog yang beri tips kurus sebiji macam ciktom punya. Jadi tips nie sapa punya sebenarnya?? Takda pula backlink pada cik tom.

    http://aniissdiary.blogspot.com/2011/09/assalamualaikum-semua-memandangkan.html

    http://shuhadaali.blogspot.com/2011/06/tips-kuruskan-berat-badan.html

    sekadar makluman sahja.

    Reply
    • October 12, 2011 at 1:30 pm
      Permalink

      insyaAllah..memang ciktom cuba share tips yang sihat dan tidak menyeksakan badan..heee

      Reply
  • October 11, 2011 at 5:34 pm
    Permalink

    waa…..nak try gak la cik tom….kite beriye diet xmakan mekdi..cek2…gemuk gak..=(…

    Reply
    • October 12, 2011 at 10:09 am
      Permalink

      ala boleh je pia…yang penting semangat..bagi ciktom boleh je kalau nak makan mekdi..cuma jangan la selalu…banyak kalori…cuba amalkan diet yang berpatutan..bukan diet xmakan mekdi je..jgn sedih2 ye..good luck!

      Reply
  • Pingback:Siapa Yang Copy Paste Entry Siapa?? | Ciktom

  • October 13, 2011 at 2:41 pm
    Permalink

    salam cik tom..lau xpakai corset bleh x?
    tgah m’cba u diet tapi sume xm’jadi..
    asyik terbantut jep..

    Reply
    • October 13, 2011 at 3:59 pm
      Permalink

      salam eila..cik tom memang amalkan tips ni dengan pakai korset…bagi ciktom xde masalah nak diet xpakai korset pun..tapi pastikan konsisten untuk diet yang lain macam minum air masak secukupnya, pastikan ambil breakfast waktu yang konsisten, mesti makan waktu breakfast, lunch n dinner..aturan makan tue kena betul..makan dalam kuantiti yg konsisten..utk elakkan makan banyak just gunakan pinggan/mangkuk yang saiz kecil..sebelum makan, minum air utk bagi kenyang sikit & nak elakkan makan terlalu banyak..

      lagi bagus sebenarnya tambah satu lagi tips exercise..tue tip nak turunkan badan yang terbaik kl xnak diet sgt bab makanan πŸ™‚

      selamat mencuba dan semoga berjaya..chaiyox3x!!!

      Reply
  • October 17, 2011 at 4:29 pm
    Permalink

    thanks cik tom…boleh la saya gunakn tips ni πŸ™‚
    Jom baca entri terkini nurul …ungunya cintaMy Profile

    Reply
    • October 20, 2011 at 1:14 pm
      Permalink

      sama2 nurul..selamat mencuba ye πŸ™‚

      Reply
  • October 26, 2011 at 1:16 pm
    Permalink

    salam,
    just nak share ngan you all semua:
    saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
    1.jusmate 5
    2.koko colagen
    3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
    4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
    5. dr. nordin darus formula
    6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
    7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)…
    8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah…itupun tak habis pakej tu……..
    9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

    bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba….
    HUBBY??????tengok je……dia malas nak cakap….tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le…(terima kasih abang sayang)…( nakkan.. bini LAGI cantik ….)

    nak di jadikan cerita… saya tertengok kawan saya di FB …saya jarang tengok FB..ya allah……kurus (berat badn dah kurang…) dan cantik…saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan…
    tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera ‘trik’..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in ‘real life’….mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
    memang betul2 kurus…dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak ‘ha-get’ (tak rupa orang sakit pun)..
    untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan…

    saya??? terus cuba produk ni…..produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
    harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
    perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja…
    perlu minum air ke?????? ye…tulah petua nya….sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)…saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter…

    so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil…semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai…..
    alhamdulillah……sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan….

    kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..
    lupa nak kenalkan diri saya:

    INA- 016-2885776

    [email protected]

    Reply
  • October 26, 2011 at 7:10 pm
    Permalink

    omg ! tips cik tom memang awesome.hope saya boleh kurus kalau saya ikut semua tips cik tom ni πŸ™‚
    Jom baca entri terkini intann …wa tak rugi derrMy Profile

    Reply
  • October 30, 2011 at 5:15 pm
    Permalink

    awesome…suke sgt ngan tips nie…saya nak try skg jugak..saya pun sejak abis study n duk kat umah dah makin naik berat. dari 45 kg masa kat kampus skg da nek jd 57kg..perghh giler la…rasa cam nak masok the biggest loser je..huhuhu… kehulu kehilir pergi kerja pun x mmbantu. maybe mkn x teratur kot. Tips nie mmg berguna. So…thanx bbyk ye cik tom…semangat nie…..

    Reply
    • October 31, 2011 at 8:53 pm
      Permalink

      good luck!!support u all de way πŸ™‚

      Reply
  • November 15, 2011 at 12:12 am
    Permalink

    ciktom berat saya dah 57. Dah nak kegemukan dah~
    sedih~ (-.-)

    Reply
    • November 27, 2011 at 3:26 am
      Permalink

      ala boleh diet turunkan balik..jom diet!

      Reply
  • November 15, 2011 at 9:34 pm
    Permalink

    hai,saya inasaya mempunyai 3 0rg anak sekarang saya baru melahirkan anak..sekarang baru berunmur 9 bulan,,,,masalah nya saya belum lagi turun barat badan…dah senaman ,dah berspa…pun dah cuba tpi belum memuaskan juga…perut tu masih lagi besar….tenysen ,,,,,,,jng cakap…..malu…lebih2 lagi..dlu sebelum kawin brat 40 ja sekarang 68kgsaya ada juga berbarut tpi masih juga taim menggandung 80kg….sebelum mengandung 56kg……sekarang 68kg,,,,saya ada juga dayet sendiri x makan nasi selama 2minggu…tpi pening aduh klu bangun pagi x ada tenagga

    Reply
    • November 27, 2011 at 1:14 pm
      Permalink

      hi ina…ina lahir anak cara bedah ke normal?try guna tradisional barut perut dan tungku perut kl beranak normal..kl beranak bedah memang susah sikit nak turun…kl xsesuai diet xmakan nasi..jgn amalkan..cuba ikut tips ciktom ni sbb nasi still makan tp hanya waktu tengahari..slmt mencuba..

      Reply
  • November 16, 2011 at 11:53 pm
    Permalink

    sya x dpat nk diet, cm na ni, dh sya x brapa nk pndai nk msk mknn diet, mk msk mkn je… cm na ni, suami pn dk perli, GMOK, sgan…………

    Reply
    • November 26, 2011 at 5:40 pm
      Permalink

      ciktom tgk pic awak ok je..xde gemuk pun..perasaan je kot..

      Reply
    • January 7, 2012 at 6:41 pm
      Permalink

      cik tom , saye takde pati halia tu la . takpe ke ?

      Reply
      • January 7, 2012 at 6:46 pm
        Permalink

        lepas tu , saya sarapan kdg2 nasi lemak atau roti canai , jadi mcm mana ye ?

        Reply
        • January 13, 2012 at 1:22 pm
          Permalink

          kadang2 xpe..tapi kl selalu better elakkan..tukar kpd makan oat/ roti..

      • January 13, 2012 at 1:21 pm
        Permalink

        takpe je…pastikan yang lain constant..good luck!

        Reply
  • November 17, 2011 at 12:01 am
    Permalink

    la brat bdan dok nek lg, 56, dah nek 1kg 57.. ni tak timbang g.. adoi…

    Reply
    • November 26, 2011 at 5:41 pm
      Permalink

      jgn tmbg hari2 tp tetapkan azam utk mula diet yg betul n teratur..1st mula dgn breakfast n minum air kosong 8 gelas sehari..

      Reply
  • November 17, 2011 at 10:58 pm
    Permalink

    k.tom..tok petua k.tom nh,xperlu exercise ker.? sbb setahu syer klu mner2 petua pon msti der exersice, btol ker bleh jdi nh k.tom,just nk confirm back..terima kasih k.tom ^_^

    Reply
    • November 18, 2011 at 1:55 pm
      Permalink

      yup..akak tak pernah exercise sebab malas cuma masa tue cik tom study..memang selalu pergi dan balik kelas jalan kaki je..tue dah dikira exercise jugak kot..selain tue memang takde exercise..sama2 πŸ˜‰

      Reply
  • November 26, 2011 at 6:06 pm
    Permalink

    tips no 10 memang membantu menahan rasa lapar..kan nabi pun buat macam ni..ikat perut pastu letak anak2 batu..untuk tahan rasa lapar..
    Jom baca entri terkini paihujey …Apakah Gadget Impian Pilihan AkuMy Profile

    Reply
  • November 30, 2011 at 7:23 pm
    Permalink

    assalammualaikom ..
    cik tom care2 cik tom sme cm yen gak dlu .. start bln puase yen hanye mkn 1kli sari jew alhamdullilah la xdey sakit2 or pengsan .. but yen minum air kosong jew 8gelas stiap ari kdng2 bole dlm 3jag ibu m’gamok sbb bill air naik … kakaka dlu brat bdn yen 62kg skunk 51kg dlm 2bln jew .. mkn tetep cm base but still kne maintain ..

    Reply
    • December 4, 2011 at 10:28 pm
      Permalink

      waalaikumussalam,,terima kasih sudi share tips dan pengalaman yen…tips yang terbaik utk kuruskan bdan ialah minum air masak yang banyak utk mudah buang sisa toksik dalam badan..

      Reply
  • December 1, 2011 at 8:07 pm
    Permalink

    dalam mencuba utk daiet,,tapi kan susah la,,nak kurus2,,law ikiu keturunan ni,,,,,, nak kata gemok xla sgt,,, cme sedang2 je,,kdg2 cemburu tgok owg kurus ni,,,,, cra yang atas uh,,leh ke,,berkesan,,, ima kdg2,,,,dh bnyak kali cbe cm 2 jgk,,,,np yee

    Reply
    • December 26, 2011 at 6:20 pm
      Permalink

      cara kat atas ni insyaAllah berkesan sebab ciktom sendiri memang praktiskan..yang penting azam nak diet ni kena constant…xboleh sekejap nak diet sekejap nak stop..kena kuatkan azam dari awal sampai berjaya..

      Reply
  • December 2, 2011 at 9:25 am
    Permalink

    thanks alot ka,,,,,i will try ur tips……

    Reply
  • December 31, 2011 at 8:02 pm
    Permalink

    sy pun risau dgn berat sy ni..sy prnah cuba cara ciktom diet tu tp kesannya lmbt..mgkin sy x konsisten,tp xpe lpas ni sy akan kuatkan azam sy utk kurus..

    Reply
    • January 1, 2012 at 11:19 am
      Permalink

      yang penting kena konsisten dan berdisiplin..sebab tips ni memang ciktom praktiskan sendiri dan berjaya..

      Reply
  • January 4, 2012 at 4:41 pm
    Permalink

    saya akan cuba apa yang ciktom cadangkan…. saya bab minum air xda masalah sebab saya mmg kuat minum air kosong.. cuma sekarang ni kena berusaha tukarkan makan nasi dengan makan oat la bila malam… saya makan nasi petang dalam pukui 6 petang.. mudah2an dapat kekalkan amalan ni…

    Reply
  • January 6, 2012 at 10:51 am
    Permalink

    huhuhu…kalau ckp bab diet ni, saya mmg la berminat nak sembang. skrg ni pon mmg tgh diet n exercise. seminggu 3- 4 kali joging 1 jam n dlm 3 – 4km. tp i akan joging 1 minit, jalan laju 1 minit..xleh terus2 joging. stamina x kuat lg. mlm plak b4 tido, saya akan wat sit up 25 – 30 kali. mkn mmg saya kawal. but breakfast x pnh skip bcos nak start bekerja need tenaga. then, tengahri i amik nasi 1 senduk, sayur, ayam or ikan n desert (jamah je). lucklily, canteen kat company mmg sediakan menu sihat utk semua pekerja sbb every year inhouse clinic akan wat check up utk cholestrol, berat, tekanan darah utk make sure semua pekerja sihat. so, menu lunch mmg berkhasiat n x akan lebih dari 600kcal. mlm plak saya akan mkn b4 8pm..amik buah or biskut. so far, alhamdulilah…seminggu 1 turun 1.7kg….now, tgh usaha lagi sbb bulan jun nnt insyaallah nak kawin….gambate kudasai!!!! hhehehehe

    Reply
    • January 13, 2012 at 12:26 pm
      Permalink

      wah bagusnya tips diet cik nona manis..good luck!smoga nampak cun time kawin nanti =)

      Reply
  • January 7, 2012 at 3:50 pm
    Permalink

    cik tom.. kalu sarapn kn, seel0k2nye mnum air pe ek..? sbb sy besenye mnum air k0pi je.. xtaw nk mnum air pe.. k0mpius2.. huhu

    Reply
    • January 13, 2012 at 1:20 pm
      Permalink

      ciktom biasa sarapan air milo or susu utk bekalkan tenaga kerja sepanjang hari..

      Reply
  • January 14, 2012 at 10:07 am
    Permalink

    one more thing, jgn stress sgt time diet. sbb takut berat x turun. ada fakta yg cik nona manis baca dia kata klu terlampau memikirkan pasal nak kurus, kita akan stress n berat x akan turun. so, just enjoy & relax. pastu, jgn la risau klu diet n joging pastu berat x turun sbb sometimes lemak kita pecah jd muscle. so, berat mgkin x berubah. tp seluar n baju dah longgar cket. itu dah kira bagus. maknanya badan dh fit cket. lg bagus klu guna penimbang yg leh detect berat lemak dlm bdn, berapa lemak yg masih ada, berapa yg perlu dibakar & so on. sbb kat situ kita leh dpt info lebih.kat inhouse clinic company cik nona manis guna pnimbang brand tanita..so, dia print out result bila timbang. oppppsss…..lupa plak, jgn lupa minum air masak dlm 3 liter sehari. bg yg exercise, jgn lupa lebihkan minum air. Insyaallah, akan nmpk perubahan sedikit demi sdikit…usaha tangga kejayaan…

    Reply
    • January 15, 2012 at 2:52 pm
      Permalink

      bagus tips akak bg..thanks ye…nak minta izin share dalam artikel cik tom boleh??

      Reply
        • January 29, 2012 at 2:23 am
          Permalink

          thanks akak..insyaAllah ciktom akan share dalam entry2 akan datang..nanti dah share cik tom inform akak..

  • January 19, 2012 at 10:30 pm
    Permalink

    perut saya muncit pas bersalin padahal xkerap pon minum ais..cmner cik tom

    Reply
    • January 24, 2012 at 2:16 am
      Permalink

      kalau bersalin mmg perut buncit..so kena berpantang + bertungku + pakai bengkung sepanjang pantang utk bagi perut kempis + ramping…

      Reply
  • January 25, 2012 at 2:21 am
    Permalink

    insyaalah sYa akan amalkan cara nie maktom.maktom nak no telefon

    Reply
  • January 29, 2012 at 11:41 am
    Permalink

    cik tom..sy bru terbca ttg artikel cik tom ni…sejak 2 bulan ni…sya slalu amlkan…minum susu omega 3 plus…sebelum tdo…so adkah susu itu akn mempengaruhi berat bdn sy…memndangkan berat bdn sy pon agk naik…tp susu ntuk menghilangkn kolestrol dlm bdn…

    Reply
    • February 19, 2012 at 11:09 am
      Permalink

      susu omega 3 plus tue mmg hilangkan kolesterol ke?cuba minum susu sebelum atau pukul 8 malam…tgk ada peningkatan berat badan lagi x?

      Reply
  • January 31, 2012 at 4:36 pm
    Permalink

    kak…klo sy mnm nestum awl pg p sekola..lps tu,tengari makn kuih-muih…pulang dari sekolah pula,turun bukit kira2 18m…bertambah berat badan kah agaknya???

    Reply
    • February 19, 2012 at 10:22 pm
      Permalink

      makan sikit je..xbertambah berat badan..

      Reply
  • February 1, 2012 at 10:17 am
    Permalink

    thanx sharing tips2 tu…nak turunkn brt bdn juga…hopefully dpt turun 10kg mcm cik tom..=)

    Reply
  • February 4, 2012 at 2:33 am
    Permalink

    maktom…saya ada msalah bearat badan..umr sy baru 18 tahun..tp berat badan saya dah mencecah 80 kg..macam2 care sy buat untuk kurus,.tp xberhasil..mohon bantuan dan nasihat

    Reply
    • February 21, 2012 at 10:37 pm
      Permalink

      hi adik…adik pernah xcuba exercise selama 20 minit 3x seminggu..banyakkan minum air masak, kurangkan minimun manis dan juga berais.

      Reply
  • February 10, 2012 at 9:53 pm
    Permalink

    Time kasih kerana share info yg berguna nih.. nak cuba gak apa yg cik tom amalkan nih.. time kasih sekali lagi.. πŸ˜‰

    Reply
  • February 16, 2012 at 9:05 pm
    Permalink

    ciktom…sy dah cuba buat mcm ciktom ckp tu…tapi masalahnya badan saya ni cepat masuk angin…tengah hari kena juga makan nasi, malam pon kena makan, ..walaupon saya selalu minum air halia, tapi x ada kesan. macam mna ya saya nak mengurangkan berat badan?

    Reply
    • February 19, 2012 at 3:30 am
      Permalink

      kalau camtu makan nasi tapi dalam kuantiti yang sedikit..cuba kurangkan kuantiti nasi secara perlahan-lahan..jangan teruskan kurangkan secara drastik sebab badan xdapat nak nak terima perubahan mendadak..

      Reply
  • February 16, 2012 at 11:13 pm
    Permalink

    Thank you cik Tom kerana bagi tip.

    Reply
  • February 21, 2012 at 12:32 pm
    Permalink

    cik tom sy dah try pakai losyen mustajab yang mcm cik tom pkai tpi tak de kesan pe2 pon mcm mne ek caranya…saya dah tahu nk wat mcm mne lg nk kuruskan bdn sya n trunkan berat….

    Reply
    • February 21, 2012 at 10:31 pm
      Permalink

      dah pakai setiap kali lepas mandi setiap hari??pakai konsisten x??
      bykkan minum air masak n exercise 20 minit 3x seminggu.

      Reply
  • February 22, 2012 at 2:00 pm
    Permalink

    saya pkai losyen mustajab tak menjadi pe pon kak….

    Reply
    • April 21, 2012 at 1:09 pm
      Permalink

      ye ke?pakai constant x setiap hari selapas mandi?cik tom pakai masa diet aritu alhamdulillah rasa ada berubahan positif..

      Reply
  • February 22, 2012 at 2:02 pm
    Permalink

    Haah kak setiap hari pagi dan malam….siap guna girdle lagi..sbb yg jual tue ckp kalu pkai bengkung lagi cepat…..tue sebb sy binggung nie..nk pakai cara yang mne paling betul…

    Reply
    • April 21, 2012 at 1:10 pm
      Permalink

      eh dah betul tue..masa sapu losyen n pakai girdle tue jaga xpemakanan?

      Reply
      • January 13, 2013 at 4:57 pm
        Permalink

        mcm mne akak design blog akak lawa2

        Reply
        • January 14, 2013 at 12:51 pm
          Permalink

          akak amik theme and adjust theme tue adik..kena pandai main code kl nak edit sendiri..tp kl yoona nak boleh jugak upah blogger lain utnuk design blog..

  • March 1, 2012 at 6:03 pm
    Permalink

    cik tom . saya tak ade losyen mustajab . mak saya tak kasi gune . ape yg bleh gantikan losyen untuk bakar lemak ?

    Reply
    • March 1, 2012 at 6:27 pm
      Permalink

      pakai korset jeans? saye x phm la mksud nye blh pkai jeas ape je . blh cik tom jelas kn .

      Reply
      • April 21, 2012 at 6:16 pm
        Permalink

        pakai korset je..bukan korset jenis jeans..banyak jenis korset boleh cuba..ciktom pakai jenis premium beautiful tp harganya agak mahal..tp byk lg jenama lain yg murah compare jenama ni n juga bagus..korset ni utk kemaskan perut n kurangkan rasa lapar..jdkan shape perut n pinggul yg ideal.

        Reply
    • April 21, 2012 at 6:17 pm
      Permalink

      owh mak xbagi guna ek..kalau camtu kena exercise setiap hari utk bakar lemak..turun naik tanggan pun ok..xpun ptg2 gi round taman/ kampung..

      Reply
  • March 7, 2012 at 9:16 am
    Permalink

    cik tom, saya mmg berdiet dgn cara cik tom kecuali saya tak pakai korset premium beautiful. cuma bile lepas bsalin ni macam susah nak turun ataupun maybe sebab xsempat nak bsenam..skrg 58 n saya nak turunkan 10 kilo gak.. huhu

    Reply
  • March 11, 2012 at 8:52 pm
    Permalink

    iffah berat cgt2 nk kurus gak demi owg tercinta

    Reply
    • April 22, 2012 at 3:12 pm
      Permalink

      bolehnya..kuatkan azam dan disiplin untuk kurus..

      Reply
  • March 12, 2012 at 10:44 pm
    Permalink

    hi aunt ,
    saya tak gemuk n tak kurus, cuma tak puas ati ngn lemiak2 yg berada di sekitar lengan.. bila saya berhadapan cermin , saya rasa lengan besar pula.. amcm nak hapuskan lemak di lengan saya ne ?? benggang la..
    harap cik tom balas..

    Reply
    • April 22, 2012 at 3:06 pm
      Permalink

      hi reny..utk hapuskan lemak di lengan boleh try pakai losyen mustajab utk bakar lemak pada tangan..

      Reply
  • March 20, 2012 at 12:52 pm
    Permalink

    kenape badan aq kemok r aq mlu r nk kelua umah owg kt lua sne ramai cakap umo sye 15 tahon padahal umo aq baru12 tahon klau aq g sek jew msti dak-2 kt sne ejek aq gemok berat bdn aq dulu 45 au sekkarang dh naik 56 aq malu sangat kadang-2 aq kelua ngan mak aq msti owg ckp badan aq lgi emok dari pade mak aq a malu sangat kadang-2 ur aq smpai x g sek sbb tertekan diowg ejek aq jew ade cikgu 2 die tuduh aq buli dak 2 cikgu 2 mrh die ckp ngan aq badan jew besa cam mk owg aq malu sangat mse cikgu ck cam 2 ngan aq dak-2 dlm kelas 2 semue dh ejek aq die badan cam mak owk mse 2 q pgi pasar dgn aqq aq kwn aq ngan mak die tanye sepe 2 aq ckp r yg niew aqq aq diew ckp badan kau lgi besa dari pade aqq kw malu sangat tem 2 naib baik r ade petue niew tapi aq x de duit nk beli konsisten cam ne r lau cam 2 boleh kew kurus kalau x pakai konsisten 2

    Reply
  • March 20, 2012 at 4:17 pm
    Permalink

    cik tom terima kasih atas tips ini,saya hrp lah sangat dapat jadi kurus
    sekali lagi saya kata terima kasih banyak2!!!!!^ ^ ~<3

    Reply
  • March 20, 2012 at 9:40 pm
    Permalink

    wah banyaknya berat badan turun!!

    Reply
    • April 21, 2012 at 11:47 pm
      Permalink

      alau disiplin dan azam yang kuat insyaAllah semua orang pun boleh turunkan berat badan..

      Reply
  • Pingback:Premium Beautiful Korset Terbaik Kuruskan Badan & Maintain Body - Ciktom

  • September 15, 2016 at 10:00 pm
    Permalink

    makasih bos infonya dan semoga bermanfaat

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE