Tutorial Buat Banner Kelip-Kelip/Bergerak Cara Simple

Salam semua blogger tersayang. Kalau korang tengok entry sebelum ni kan pasal banner cik tom. Ramai yang bertanya kat cik tom macam mana cara nak buat banner kelip kelip/ bergerak macam tu. Kalau sebelum ni bertanya ramai yang cik tom bagi link tutorial dari wan hazel. Tapi cik tom kadang-kadang ada masa tak sedar pertanyaan yang ramai tanya kat shout mix je. So nak mengelakkan dari pertanyaan yang tak terjawab cik tom cuba buat tutorial sendiri. Tapi untuk memudahkan korang faham lagi, korang boleh jugak tengok tutorial wan kat SINI.

Step 1

Open ” photoscape” dan klik pada menu “ icon editor” seperti gambar di bawah ni.


Step 2

1: Untuk korang amik mana gambar dari folder mana yang korang simpan dalam pc/laptop
2: Lepas korang pilih folder gambar, kat box no 2 ni akan view gambar di dalam folder tue. Korang just klik je pada mana-mana gambar yang berkenan.
3: Lepas klik gambar yang korang suka, akan preview kat sini gambar tue. Apa-apa hasil yang korang tambah akan di preview di sini.


Step 3

Klik sama ada “Home”/”Object”/”Crop”/”Tools”. Tapi dalam tutorial ni, cik tom just guna “Object” je. Korang yang lebih kreatif dari cik tom boleh mencuba menu yang lain untuk hasil yang lebih cantik.


Step 4

Lepas klik “Object”, korang klik kat symbol T” untuk edit masukkan huruf yang korang suka. Contoh: tomato. Lepas siap edit huruf, korang save dan letak didalam folder yang senang korang nak cari macam dekstop. Save guna nama yang berlainan ye.


Step 5

Lepas edit huruf, korang klik pulak icon gambar seperti dalam gambar di bawah dan masukkan gambar yang korang suka. Contoh: masukkan rumah tomato. Dah siap edit, korang save lagi guna nama berlainan tau.


Step 6

1: Klik menu bar “ Animated GIF” di atas tue. Lepas klik akan keluar seperti gambar di bawah. Untuk pilih gambar dari folder mana sama seperti di dalam Step 2.
2: Korang tarik gambar dari no 2 ker no 3. Satu persatu mengikut turutan mana yang korang nak gambar tue kuar first hinggalah last sekali.
3: Akan preview susunan gambar yang korang pilih
4: Preview hasil gabungan semua gambar di no 3.
5: Menu untuk korang adjust untuk banner kelip-kelip kat “change time” (masa banner tue berkelip), “change effect” (gaya effect banner tue akan keluar) dan set canvas size” (untuk adjust size banner)
6: Siap dan save gambar tu.


Untuk gambar animation cam banner kelip-kelip ni korang tak boleh upload direct dari pc/laptop. So step seterusnya korang kena upload dulu banner ni di photobucket or apa-apa lagi jenis tempat storage gambar. Lepas dah upload tue korang guna url image yang diberi oleh website tue baru korang boleh upload di blog.

rumah tomato

Bagi sesiapa yang tak de software photoscape boleh download dengan klik LINK INI.

p/s: Harap korang faham dengan gaya tutorial cik tom ni. Yang penting korang kena rajin try and error buat banner supaya cantik. Selamat mencuba 🙂

Credit: wan hazel

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

80 thoughts on “Tutorial Buat Banner Kelip-Kelip/Bergerak Cara Simple

  • October 4, 2010 at 6:48 am
    Permalink

    ohyeahh ini mcm lhhh

    Reply
  • October 4, 2010 at 6:51 am
    Permalink

    photoscape tu ape cik tom?
    nak cari kat mana benda tu?
    siyes tak tau..

    Reply
  • October 4, 2010 at 6:55 am
    Permalink

    oo..echah suka edit guna phtoscpe…sbb adobe leceh sikit..heheh..tp xtau lak bleh wt banner.thks cik tom:)

    Reply
  • October 4, 2010 at 7:06 am
    Permalink

    baik hati cik tom ek…nati nk try la buat..photoscape ni senang nak edit gambau…tq

    Reply
  • October 4, 2010 at 7:42 am
    Permalink

    wahh..leh dicuba nie..ingatkan pakai software ape…kalau photoscape, ok je..leh try..

    thanks cik tom..;)

    Reply
  • October 4, 2010 at 7:59 am
    Permalink

    pandainye cik tom buat tutorial ni..nanti free nk try la, photoscape memang dh ada, byk jugak fungsi photoscape ni ye, tp tak pernah godek2 benda ni selain edit mengedit..hehe

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:04 am
    Permalink

    aallollooollllooo…tq tq…akak ader software ni,tapi tak banyak tau kegunaannya..cuma untuk edit gambo jer…dah tau ni,nak cuba wat laa…

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:06 am
    Permalink

    bagus bagus, hihihi, senangkan? photoscape memang bagus n simple 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:21 am
    Permalink

    @eda: biase je yunk..kalau eda cuba ni lagi pandai 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:24 am
    Permalink

    @kila: yup..ni macam jaa…

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:25 am
    Permalink

    @diana: akak..photoscape tue software edit gambo…kalo nk download klik kat link yang cik tom bg dlm entry tue..senang je…

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:28 am
    Permalink

    @echah: dah tau ni boleh cuba n exchange banner ye yunk 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:34 am
    Permalink

    @sarah: yup akak…memang senang compare ngan photoshop..huhu

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:35 am
    Permalink

    @adah: yup gn ni senang..slmt mencuba adah 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:36 am
    Permalink

    @sweetsal: percubaan wat tutorial untuk kawan2..kalau ada tak faham boleh tanya 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:38 am
    Permalink

    @cikgu nurin: selamat mencuba akak..try n error ye..huhu

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:39 am
    Permalink

    @azura: yup memang senang..

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:44 am
    Permalink

    picnik n photoscape mmg best! hehe..
    rajin cik tom buat tuto.. keep it up. up..up.. and away.. hihi

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:54 am
    Permalink

    nice tutorial..
    sop biasa buat guna photoshop 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:57 am
    Permalink

    @yaty: photoscape mmg best!!hihi…rajin buat tutorial bl ada yang tanya..kita kena share ilmu yang ada..baru bertambah berkat..hehe

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:59 am
    Permalink

    @sop: sop takpe pandai guna photoshop..ciktom just guna software photoscape sbb simple..

    Reply
  • October 4, 2010 at 10:46 am
    Permalink

    nak buat banner tapi idea tengah xda..haha.
    apa pun tutorial yg baik

    Reply
  • October 4, 2010 at 11:29 am
    Permalink

    oh, cik tom pakai photoscape je. hehe. senang lah gitu. comel je dgn tomato cik tom tu 😀

    Reply
  • October 4, 2010 at 12:23 pm
    Permalink

    @budak nakal: jom la buat banner..leh exchange 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 12:30 pm
    Permalink

    @poyaty: yup yunk..pakai photoscape je..jom buat bannner and exchange 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:32 pm
    Permalink

    salam cik tom…. tima kasih sbb sanggup kongsi cara buat banner gerak ni… kalau tak wanzi tak tau…..

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:38 pm
    Permalink

    ouh alahai. selama ni rajin guna photoscape tak tahu pulak.huhu

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:39 pm
    Permalink

    cik tom..akak dah try photoscape tu..
    best jugak ye edit2 gambo..
    sebelum ni tak tau ape pun..
    heheh..malam ni tak de entry baru la..
    akak sibuk main2 photoscape..
    hahahhah

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:43 pm
    Permalink

    Peewit ~ Clap2 (Tepuk Tangan) entry baik punya.. terima kasih cikgu.. hehe..

    Reply
  • October 4, 2010 at 3:36 pm
    Permalink

    wah ade tutorial dah cayalah slmt berblog cik tom =)

    Reply
  • October 4, 2010 at 3:38 pm
    Permalink

    @wanzie: sekadar share ilmu yang ciktom dapat dari blog wan hazel..selamat mencuba ye 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 4:07 pm
    Permalink

    @macy: tue la dulu ciktom pun tak tahu..so dah tahu ni boleh la cuba ye 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 4:08 pm
    Permalink

    @diana: tue la akak..kalau dah tau memang best guna software ni..akak boleh edit gmbr family akak..hihi..application pun senang..

    Reply
  • October 4, 2010 at 4:10 pm
    Permalink

    @aretikz: percubaan je ni..hehe..tepuk2 tangan je..cubala sekali 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 4:11 pm
    Permalink

    @missXYZ: share ilmu yg ade ni miss bila ade yang tanya 🙂

    Reply
  • October 5, 2010 at 12:11 am
    Permalink

    Yeah..
    Aku ade photoscape..
    X yah nak download lg..
    Thanx cik Tom..

    Reply
  • October 5, 2010 at 4:10 am
    Permalink

    @tieah: dah ade lg senang…jom buat banner kita exchange ramai2 🙂

    Reply
  • October 5, 2010 at 5:23 am
    Permalink

    whoaa!!!
    senang jer rupanyer…
    nak kene try cepat2 nih…
    hee…

    Reply
  • October 5, 2010 at 6:08 am
    Permalink

    @anna: takpe2..cik tom faham..baguslah kalau anna rasa tutorial ni mudah difahami..hihi…

    ok nati ciktom singgah ye yunk!

    Reply
  • October 5, 2010 at 6:09 am
    Permalink

    @belalang: jom cuba dan buat banner baru..huhu

    Reply
  • October 6, 2010 at 8:44 am
    Permalink

    cik tom hebat..cayalah!!

    Reply
  • October 6, 2010 at 10:44 am
    Permalink

    @qu aniza: takde la hebat..biase je ni..budak baru belajar 😉

    Reply
  • October 6, 2010 at 4:36 pm
    Permalink

    thanx cik tom..baru taw..BG ade photoscape gak..tp xtaw gne..

    Reply
  • October 19, 2010 at 2:02 am
    Permalink

    dah buat..tenQ3…

    Reply
  • October 19, 2010 at 5:11 am
    Permalink

    @budak gemok: sori tak sedar ur komen sebelum ni..hehe..so, dah tahu boleh la guna kan 😉

    Reply
  • October 19, 2010 at 5:12 am
    Permalink

    @baby yats: tahniah berjaya buat banner 😉

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:30 pm
    Permalink

    ehhh.. ade gambar nufa kt situ.. hihihi

    Reply
  • November 4, 2010 at 3:55 am
    Permalink

    @Nufa Yusof: sedar je ada gambar nufa ek..hehe…nufa comel!!

    Reply
  • November 22, 2010 at 4:54 am
    Permalink

    tengkiu cik tom…. 😀

    Reply
  • November 27, 2010 at 4:05 am
    Permalink

    ohhh camtu rupa nak buat..skang da tau…tq untuk infO yg dikonsi…:D

    Reply
  • November 27, 2010 at 8:42 am
    Permalink

    bagos jugak tips nie..tekiu2:D

    Reply
  • December 4, 2010 at 6:24 pm
    Permalink

    cik tom bee dah buat,macam mana nk letak link ke blog kita pulok?

    Reply
  • December 19, 2010 at 7:36 am
    Permalink

    memang senang kan buat banner dengan photoscape ni!

    Reply
  • January 13, 2011 at 1:33 pm
    Permalink

    cik tom mekasih ajar…
    lagi 1 jijah nak tanya…lau nak buat header leh tak pakai photoscape…
    lau boleh harap mintak tolong ajar jijah ya…

    mekasih cik tom..

    Reply
  • January 15, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    @ Cik Azizah: boleh je..tapi header yang biasa bukan yang jenis transparent…cik tom xboleh janji lg bila dpt ajar…tp insyaAllah cik tom akan cuba ajar bila berpeluang..

    Reply
  • January 20, 2011 at 11:44 am
    Permalink

    Patotlah bile buat takjadi. Thanks anyways ! 😀

    Reply
  • January 21, 2011 at 9:34 am
    Permalink

    cik tom.. nak tnya nie.. lepas da siap wat banner tu.. mcm mana nak masukkan ke dalam blog?

    Reply
  • February 23, 2011 at 3:56 pm
    Permalink

    em time kasih…..
    entry nie mmbantu sgt…
    hehehe

    Reply
  • March 13, 2011 at 3:58 am
    Permalink

    Thanks dear…! dah lama cari tuto yang ni.tyvm ye.:D

    Reply
  • March 27, 2011 at 2:05 am
    Permalink

    tq cik tom.. bagus sangat tutorial ni ,5 star!

    Reply
    • April 28, 2011 at 11:22 am
      Permalink

      sama2..kita kena saling bantu membantu dan tolong menolong…thanks untuk tutorial tab pada sidebar ye…

      Reply
  • May 11, 2011 at 11:27 pm
    Permalink

    terima kasih sesangat, cari ni la selama ni~ huhu tq
    Jom baca entri terkini imransyakir …Juvana episod 3My Profile

    Reply
  • June 5, 2011 at 10:29 pm
    Permalink

    Cik Tom , saya dah save sume tuhh kat photobucket . Bila saya nak uploadkat header blog , bende tu menjadi , cuma kecikk aja . rASanya panjang pendrive , cmne jadi gitu yer ?

    Reply
  • June 14, 2011 at 2:58 pm
    Permalink

    datang dari blog Odahone.
    Baru nak bina blogshop
    so ini sangat2 membantu

    Reply
  • June 25, 2011 at 3:46 pm
    Permalink

    terima kasih cik tom..saya dah ade satu banner kat blog hasil ajaran cik tom *wink*

    Reply
  • August 12, 2011 at 2:03 pm
    Permalink

    hehe…cik tom da besh lar….wuwu da wat…cntik…thanx ye cik tom……………..
    Jom baca entri terkini Babywuwu …Header Aku….!My Profile

    Reply
    • October 20, 2011 at 3:29 pm
      Permalink

      sama2..ciktom dah copy banner adib dan masukkan dalam banner exchange

      Reply
  • October 19, 2011 at 12:13 pm
    Permalink

    jadi lah cik tom .. terima kasih yee..

    Reply
    • October 20, 2011 at 12:42 pm
      Permalink

      sama2..tahniah sebab berjaya buat 🙂

      Reply
  • October 19, 2011 at 2:07 pm
    Permalink

    Wah!! ada tutor Banner…hihihi boleh try buat…
    Jom baca entri terkini Cik Rose Cute …Efek Contact LensesMy Profile

    Reply
    • October 20, 2011 at 12:41 pm
      Permalink

      selamat mencuba tutorial buat banner ni 🙂

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE