Resepi Kek Coklat Moist Kukus Cara Mudah

Salam.. Kali ini cik tom nak share resepi cara nak buat kek coklat kukus yang cik tom masak bersama adik-adik cik tom. Resepinya amatlah mudah dan senang especially bagi yang tak berapa pandai sangat memasak macam cik tom. hehe.. Resepi ini untuk buat sebiji kek coklat lembap yang sedap. Dijamin resepi ini sedap sebab testimonial masa cik tom buat untuk raya dan masa jamuan sekolah adik, ramai yang puji sedap.

kek coklat kukus
Gambar kek coklat hiasan love

Resepi Kek Coklat

1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula
1 cawan minyak masak (boleh ganti dengan buttercup)
1 1/2 cawan tepung gandum
1 tin susu cair
1 1/2 sudu kecil soda bikabonat
1 1/2 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur

 

Hiasan Kek

1 bar coklat masakan
Coklat rice/atau apa-apa hiasan yang menarik untuk kek

Cara-cara masakan;

1) Sebelum kita bancuh bahan-bahan, didihkan air didalam alat kukusan.
2) Sementara tunggu air mendidih, kita mulai adunan dengan ambil 2 biji telur dan dipukul sehingga kembang.
2) Coklat, gandum, gula, serbuk penaik dan soda bikarbonat digaul sekali.
3) Susu cair dan minyak masak dicampur ke dalam telur yang telah dipukul sehingga kembang.
4) Campur adunan di dalam langkah 2 ke dalam langkah 3.
5) Kacau sehingga sebati.
7) Sediakan loyang kek yang sudah disapu dengan majerin dan masukkan adunan kek yang sudah sebati.
8 ) Kukus sehingga masak kira-kira 45 minit. (tempoh masa kek siap masak bergantung kepada saiz loyang kek dan saiz api yang digunakan tapi sebaiknya pantau pada masa 30 minit)
*untuk cek masak ke tak kek ini boleh cek dengan cucuk kek menggunakan lidi. kalau takde apa yang melekat pada lidi bermakna kek tue dah masak.
9) Selepas masak, cairkan bar coklat dan sapu di atas dan sekeliling kek.
10) Letakkan hiasan dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk keraskan coklat hiasan.

resepi kek coklat moist sedap
Kek Coklat Cik Tom

Gambar di atas ialah gambar kek coklat yang dah siap masa cik tom buat minggu lepas untuk majlis hari jadi cikgu adik cik tom. Siap buat 2 biji lagi. Tapi tak elok amalkan makan selalu sebab kandungan kolesterol tinggi.

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

236 thoughts on “Resepi Kek Coklat Moist Kukus Cara Mudah

    • April 23, 2011 at 11:25 am
      Permalink

      yup hanya kukus je…memang best…try la buat ye..

      Reply
      • July 22, 2011 at 1:29 pm
        Permalink

        salam cik tom soda bikarbonat & serbuk penaik berbeza ye saya confuse ni. trima kasih

        Reply
        • July 25, 2011 at 8:58 am
          Permalink

          soda bikarbonat dan serbuk penaik berbeza…

          Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik (baking powder). Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder). Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.

          Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus , puri buah-buahan dan lain-lain.

          Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.
          Jom baca entri terkini ciktom …Kelebihan Solat Tarawih di Bulan RamadhanMy Profile

        • August 19, 2011 at 8:32 am
          Permalink

          cam sedap jer….tahan air lior jela……

        • August 23, 2011 at 2:45 pm
          Permalink

          cuba la resepi ni ye yunk…

    • September 15, 2011 at 10:44 pm
      Permalink

      kita pown nak cbe wat la

      Reply
      • September 17, 2011 at 6:25 pm
        Permalink

        cuba la yunk..alhamdulillah setakat ni semua testimonial kawan2 pengunjung yang singgah ke blog cik tom cakap memang menjadi dan sedap..even first time buat kek πŸ˜‰

        Reply
  • April 15, 2011 at 5:03 pm
    Permalink

    wah nampak sedap kek tue..siap ada love lagi…saya nak cuba la resepi ni utk pakwe saya..thanks ye awak…

    Reply
    • July 25, 2011 at 9:00 am
      Permalink

      sama2…selamat mencuba..harap pakwe awak sukakannya πŸ˜‰

      Reply
    • April 23, 2011 at 11:12 am
      Permalink

      yup kena remove dan cuba masukkan link blog balik…

      Reply
  • April 16, 2011 at 7:21 am
    Permalink

    sedap ke cik tom??hheee kalau sedap nak juga..heeheee ciktom kena pandai masak,kalau tak macam mna nak kawin kan??hahaaaa
    mesti buat lawak ni kan??mustahil cik tom tak reti masak,bila nak bagi sy rasa??eheeeee nak satuuuuuuuuuuu
    Jom baca entri terkini achie …Strider Buzz memang sempoiMy Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 11:09 am
      Permalink

      hehehe……nak kawin kena la belajar masak…

      Reply
  • April 16, 2011 at 11:10 am
    Permalink

    Assalam ciktom. dah ada entri rupanya…URL feed dari ciktom dh diperbaiki…lepas nie x ketinggalan dah laa…waahhh.besh nie…adik saya pandai gak buat…kek coklat cam gini mmg besh dimakan panas2…hu3
    Jom baca entri terkini AdamXis …β–ΊIklan – Blogshop SYAHIDA SHOPPE MenarikMy Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 11:08 am
      Permalink

      sori memang problem feed sebelum ni..thanks sebab alert..

      Reply
    • April 23, 2011 at 10:54 am
      Permalink

      boleh cuba resepi kek coklat yang sedap ni…hihi

      Reply
  • April 17, 2011 at 1:08 am
    Permalink

    huhuhuhu! ciktom, resepi nih sebijik cam resepi yg GP salu buat.. bezanya GP masak guna oven~ hehehe.. senang jer buat kan?? haaa.. bab kalestrol tu mmg x leh disangkal lagik! hehehe!
    Jom baca entri terkini gomokpendek …nananana ganu kite!My Profile

    Reply
    • April 23, 2011 at 10:29 am
      Permalink

      memang senang..yup memang boleh nak guna oven or kukus..tapi cik tom prefer kukus…hehe

      Reply
    • April 22, 2011 at 11:24 pm
      Permalink

      boleh start balik..simple je resepinya..hee

      Reply
    • April 22, 2011 at 11:18 pm
      Permalink

      cik tom pun suka kek coklat..hehe…cubalah resepi ni..mudah je…
      thanks..mana ada mantap..biasa je..rasanya lin lagi mantapp…

      Reply
    • April 22, 2011 at 3:45 pm
      Permalink

      sama2…selamat mencuba ye…semoga ceria dan gembira picnic kat sekolah anak elle..

      Reply
  • Pingback:Apa Itu Enjin Carian? Maklumat Mudah Untuk Faham - Ciktom

    • April 29, 2011 at 4:49 pm
      Permalink

      boleh la mish..meh la umah cik tom..nanti cik tom jamu kek coklat..hee

      Reply
  • May 14, 2011 at 2:09 pm
    Permalink

    ciktom, macam mane nk bungkus bawak pergi sekolah? ciktom bubuh mcm dalam kotak, org kedai kek buat tu ke? or ade cara lain. sbb kalau bubuh aluminium foil or wrapping plastic tu, jd melekat2 pulak. rugi coklat die kan.

    Reply
    • July 25, 2011 at 9:04 am
      Permalink

      cik tom letak dalam tupperware je…tapi kalau nak letak dalam kotak kek lagi bagus..aah kalau letak dalam aluminium foil or wrapping plastic memang rugi coklatnya…so better letak dalam bekas or kotak..

      Reply
  • May 20, 2011 at 6:25 pm
    Permalink

    hi cik tom . nak tanya ni . yg serbuk coklat tu boleh d gantikan dgn milo?

    Reply
    • July 25, 2011 at 8:59 am
      Permalink

      boleh cuba…masakan ni ada pelbagai cara kalau kita kreatif untuk mencuba…

      Reply
  • June 8, 2011 at 3:07 am
    Permalink

    Salam.. Apa khabar Cik Tom? Lama Kak Nur tak ke blog ni.. Wahh Cik Tom ada kongsi resepi la.. Nanti bolehlah Kak Nur cuba..
    Mohon izin copy resepi ye… TQ
    Jom baca entri terkini Nur …Balik KampungMy Profile

    Reply
    • July 25, 2011 at 9:05 am
      Permalink

      khabar baik akak…harap akak pun sentiasa sihat…sorry sekarang cik tom agak busy dengan kerja baru…selamat mencuba ye akak…

      Reply
  • July 20, 2011 at 11:55 pm
    Permalink

    salam cik tom..pe jd law kek kte 2 lupe nk ltk serbuk penaik??

    Reply
    • July 25, 2011 at 9:08 am
      Permalink

      salam..kalau lupa letak serbuk penaik akan jadikan kek coklat kukus kay tak menjadi gebu dan mekar (naik kembang). so jangan lupa letak serbuk penaik ye.

      Reply
  • July 29, 2011 at 2:55 pm
    Permalink

    nk try buat ler kek kukus cik tom nih..tq

    Reply
  • August 7, 2011 at 2:37 pm
    Permalink

    tepung gandum,serbuk penaik ngn soda leh tukar dengan tepung naik sendiri brand bluekey tu leh kan?
    mai la singgah blog kite;p

    Reply
    • August 8, 2011 at 9:54 am
      Permalink

      ok boleh je…cuma xperlu lagi letak serbuk penaik sebab tepung bluekey tue dah jenis tepung naik sendiri..insyaAllah…

      Reply
  • August 8, 2011 at 1:48 am
    Permalink

    boleh tak ganti susu cair dengan susu pekat ? XD

    Reply
    • August 8, 2011 at 9:55 am
      Permalink

      boleh je…tapi maybe kurangkan kuantiti gula pulak sebab susu pekat lagi manis dari susu cair..

      Reply
  • August 17, 2011 at 1:14 pm
    Permalink

    as-salam cik tom,sy xpndai mmsak..tp sy tertarik nk bt kek kukus ni,tp bla bc komen kt bwh tu,sy nk tnye psal serbuk penaik. cik tom tlis,double action baking powder slunye utk kek kukus kn,ok..jd cik tom guna yg mn(dlm resipi xtlis yg mn)..? dan mn lbh sesuai sy nk beli,yg biasa/doule action?

    Reply
    • August 17, 2011 at 1:19 pm
      Permalink

      wassalam….cik tom just guna baking powder yang biasa je adik…selamat mencuba πŸ˜‰

      Reply
  • August 17, 2011 at 10:05 pm
    Permalink

    ssalam cik som, nk tanya adun tu kene pki mixer ke? atau boleh manual je…thanks

    Reply
    • August 18, 2011 at 11:29 am
      Permalink

      boleh pakai mixer or manual..tapi cik tom guna mixer senang nak mix kan semua adunan tue…kalau manual nak tercabut tangan kot..hehe…

      Reply
  • August 18, 2011 at 11:53 am
    Permalink

    gula tu pakai gula ape? gula biasa or caster?

    Reply
    • August 18, 2011 at 1:48 pm
      Permalink

      cik tom just guna gula biasa je..tapi kalau gula caster lagi bagus πŸ˜‰

      Reply
  • August 18, 2011 at 9:26 pm
    Permalink

    salam ciktom…klu nk gna microwave cmna pla??:)

    Reply
    • August 23, 2011 at 2:29 pm
      Permalink

      kalau nak guna microwave boleh cuba dengan suhu 180 C selama 20 minit or agak2 biasanya berapa lama wawan biasa ambil masa?cik tom tak biasa guna microwave..cik tom lebih suka kukus..

      Reply
  • August 21, 2011 at 1:35 pm
    Permalink

    thaxx,,,kerane sudy berkongsi nasakan… πŸ™‚

    Reply
  • August 24, 2011 at 8:57 am
    Permalink

    salam…

    ciktom,,nk tnya skit mcm mn kte nk jd kn coklat moist kte 2 lembap…lps kte cairkan coklat mmg kne ltk dlm peti ais ke????

    Reply
    • August 29, 2011 at 3:08 pm
      Permalink

      salam..kita letakkan dalam peti nak bagi coklat tue cepat keras…kalau masak kukus ni memang akan buat kek coklat lagi lembap compare masak guna microwave…

      Reply
    • August 29, 2011 at 12:29 pm
      Permalink

      boleh je..nak masak kukus boleh or guna microwave pun boleh..cuma kalau kukus rasa lagi moist (lembap) compare guna microwave…

      Reply
  • August 28, 2011 at 3:42 pm
    Permalink

    mcm sedap sgt2… nk try la tp nk tnye.. coklat ats tu jz cair kn coklat bar j ke?? bila dh sejuk dia xkeras ehh ciktom???

    Reply
    • August 29, 2011 at 12:26 pm
      Permalink

      yup coklat atas tue just cairkan je bar coklat masakan…bila dah sejuk memang akan jadi keras tapi xyah letak tebal sangat..nipis2 je…sebab kalau tebal xsedap jadi keras..kalau nipis2 baru sedap..rasanya pun xde keras sangat..selamat mencuba..

      Reply
  • August 30, 2011 at 7:09 am
    Permalink

    Selamat Hari Raya & Salam Kemerdekaan!.. Try resipi kek CikTom ni pada 2 malam lepas… Buat jam 12:30pagi, time anak2 dah tidur… Siap jam 1:30pagi… Sahur time, tak makan laa… Ingat nak rasa time buka puasa, apa barang… Balik kerja petang semalam… Tinggal bekas kek je.. 2 org anak yang 3 & 5 tahun kerjakan sampai licin…

    Reply
    • September 15, 2011 at 9:11 am
      Permalink

      selamat hari raya…wah balik dah habis..konpem sedap tue..hee..nanti boleh buat lagi..tahniah!

      Reply
  • September 3, 2011 at 10:00 am
    Permalink

    saie dah try wat dah puns… ibu saie kate cdappp… mekaceh cik tom, coz berkonsi resipi yg cdap n mudah di buad… thanks πŸ˜‰

    Reply
    • September 13, 2011 at 7:29 pm
      Permalink

      wah baguslah…tahniah!lain kali boleh cuba buat lagi…hehe..kat blog cik tom ni pun ada lagi resepi lain kalau nak cuba..

      Reply
  • September 11, 2011 at 12:04 pm
    Permalink

    macam mne nak wat kek yang kite wat x mengecil blk..time kkus cntk ble kluarkan dye turun…telur pki size ap n ap effect lau gne tlur 3 bj

    Reply
    • September 13, 2011 at 4:04 pm
      Permalink

      telur pakai gred A..kalau kek jadi mengecil lepas keluarkan maybe kek tue terkurang sukatan serbuk penaik n soda bikarbonat..atau maybe juga telur yang dipukul tak kembang sepenuhnya? ada ubah pe2 sukatan yang cik tom beri dalam resepi ni?sebab fungsi telur – Telur berperanan menyebatikan semua adunan dan memberikan kelembapan kepada kek. Dalam kek mentega, telur yang merupakan cecair membantu menyebatikan mentega dan gula . Ia juga membantu mencairkan gula . Dalam kek, telur adalah sumber penaik yang utama dimana sel-sel udara yang terperangkap dalam buih-buih telur itu akan mengembang apabila dibakar. Proses ini akan menaikkan kek dan menjadikan ia kembang dan gebu. harap dapat membantu..

      Reply
  • September 13, 2011 at 1:19 pm
    Permalink

    assalamualaikum…cik tom tima kasih bg resipi ni, sy dah cuba mmg mudah dan best sgt, cuma sy ubah skit bubuh susu cair 1/2 tin & susu pekat 1/4 tin..rasanya sedappppp…

    Reply
    • September 13, 2011 at 2:43 pm
      Permalink

      waalaikumussalam…sama2 umi na…alhamdulillah baguslah…boleh je ubahsuai resepi kek coklat moist ni mengikut citarasa sendiri…sebab ada yang suka rasa manis dan berlemak kan…hee πŸ˜‰

      Reply
  • September 15, 2011 at 2:11 pm
    Permalink

    bru td bt kek kukus ikut resepi cik tom..menjadi..ske sgt..

    Reply
    • September 17, 2011 at 5:38 pm
      Permalink

      tahniah2!mesti sedap kan mas buat πŸ˜‰

      Reply
  • September 16, 2011 at 7:34 pm
    Permalink

    wah…pas nie mesti cuba wat kek nie pulak!

    Reply
    • September 17, 2011 at 12:58 pm
      Permalink

      selamat mencuba resepi kek coklat moist ni ye riana!

      Reply
  • September 18, 2011 at 7:00 pm
    Permalink

    hi ciktom..thanks for the recipe. Td sy dh buat sbb teringin sgt nk mkn kek chocolate. Mmg sedapp..tp tepung gandum tu sy pakai tepung naik sendiri sbb mls nk beli soda bikarbonat & serbuk penaik. alhamdulillah jadi..:-)

    Reply
    • September 18, 2011 at 7:58 pm
      Permalink

      hi zzyra…alhamdulillah baguslah menjadi..cik tom dah tengok gambar kek tue kat blog zzyra tadi..wah memang sedap…tahniah!

      Reply
  • September 19, 2011 at 2:47 pm
    Permalink

    salam. nak tanya sikit cik tom…perlu tak bungkus kek tu ngan kain masa kukus ???
    Jom baca entri terkini roha …Kenangan Raya 1432My Profile

    Reply
    • September 20, 2011 at 11:54 am
      Permalink

      salam akak…kek ni tak perlu bungkus ngan kain masa kukus..cik tom kukus macam biasa je..xbungkus dgn kain..

      Reply
  • September 22, 2011 at 1:58 pm
    Permalink

    wah! senang nak dapatkan bahan2 .. nak try!
    Jom baca entri terkini tia @ Ini kisah Tia …Digoda dan MenggodaMy Profile

    Reply
  • October 3, 2011 at 6:25 pm
    Permalink

    kalu guna butter cup kena pukul butter dan gula biar kembang or just msk mcm minyk 2???

    Reply
    • October 6, 2011 at 5:34 pm
      Permalink

      kalau letak butter better pukul dulu bagi mix..

      Reply
    • January 10, 2012 at 2:31 pm
      Permalink

      saya da bt kek nie tp knape ye rase pahit skit..

      Reply
      • January 14, 2012 at 3:44 pm
        Permalink

        pahit? 1st komen yang cakap pahit..huhu..cukup semua adunan follow dalam resepi ni?biasa kalau pahit maybe terlebih sukatan koko…tue yg sebabkan rasa pahit…serbuk koko jenis apa guna?ciktom suggest guna brand vanhoutten..rasanya lagi sedap.

        Reply
  • October 9, 2011 at 10:45 am
    Permalink

    salam cik tom πŸ˜€
    saya nak tanya mcm mana pulak kalau kita nak masukkan kek tu dalam tuppaware kecil2. nak bagi anak2 kakak bawak pergi sekolah. hehe

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:22 pm
      Permalink

      salam haneey…ciktom just potong petak saiz empat segi tepat..macam biasa orang potong kek lapis sarawak tue untuk adik2 cik tom bawah pergi sekolah..lagi senang diorang nak makan dan share dengan kawan..

      Reply
  • October 10, 2011 at 3:21 pm
    Permalink

    salam cik tom…klau serbuk coklat tu di gantikan dgn serbuk koko blh tk??tk sabar rasanye nk buat kek ni…nyam…nyammm meleleh air liur

    Reply
    • October 12, 2011 at 11:19 am
      Permalink

      salam farhana..serbuk coklat tue sama dengan serbuk koko yunk…yang best serbuk koko jenama vanhoutten..selamat mencuba ye..

      Reply
  • October 12, 2011 at 1:03 pm
    Permalink

    salam cik.. nak tanya loyang yg sesuai dgn resepi diatas size brapa ya???

    Reply
    • October 12, 2011 at 1:51 pm
      Permalink

      sori..ciktom xpasti saiz loyang untuk kek yang ciktom buat ni berapa size..tapi yang pasti saiz sederhana..standard untuk buat kek saiz 1 kg…cuba angel try tanya dengan salesgirl tue saiz loyang mana yang sesuai untuk kek anggaran berat 1kg…

      Reply
  • October 13, 2011 at 1:05 pm
    Permalink

    Hi Cik Tom, Pewarna untuk apam polka dot mana boleh beli dan macamane rupe dia.

    Reply
  • October 13, 2011 at 2:48 pm
    Permalink

    sis,lau coklat mskan gnti dgn cklat ptih bleh x??

    Reply
    • October 13, 2011 at 3:52 pm
      Permalink

      salam elia…ciktom xpernah lagi cuba ganti coklat masakan dengan coklat putih..tapi pendapat ciktom takde masalah sebab konsepnya still sama kan..kena cairkan juga n sapu sekeliling kek..so up to elia utk try..kalau best jangan lupa inform πŸ™‚

      Reply
  • October 27, 2011 at 9:51 am
    Permalink

    susu tu guna sampai 1 tin ka?? x rasa susu ka nanti… guna ideal ka??

    Reply
    • October 27, 2011 at 12:56 pm
      Permalink

      up guna 1 tin..xrasa susu pun yunk…nati rasa berlemak krim…cik guna guna susu cair brand carnation..tapi lagi bagus guna f&n ideal..

      Reply
  • October 28, 2011 at 11:30 pm
    Permalink

    Cik tom.. yg 1 cawan tuwh kan , cawan yg mcm mana ehh?

    Reply
  • October 31, 2011 at 7:03 pm
    Permalink

    Terima kasih ciktom ..telah mencuba … dan berjaya … yummyyy … delicious … and thanks again …

    Reply
    • October 31, 2011 at 8:52 pm
      Permalink

      sama2..alhamdulillah baguslah dan tahniah kerana berjaya πŸ™‚

      Reply
  • October 31, 2011 at 11:17 pm
    Permalink

    cik tom, sy ni takde pengalaman msk kek..nak tanye sikit, brapa besa cawan dlm resepi tu ye? kat umah sy ade pelbagai jenis dan saiz cawan hehe

    Reply
    • November 12, 2011 at 11:27 am
      Permalink

      hehe…xpe leh je tanya..tp sori lmbt sbb jrg on9…cawan tue guna standard yg biasa minum teh tue..medium saiz…rsnya lebih kurang je saiz cawan ni..cuma jgn guna yg kecil sgt tue..good luck!

      Reply
    • November 27, 2011 at 5:10 am
      Permalink

      shah mintak la wife buatkan kek coklat ni..testimonial semua puji memang best resepi kek ni even 1st time buat..hehee

      Reply
  • November 6, 2011 at 9:45 am
    Permalink

    sy ni ciktom tak pandai masak kek tapi sy minat sangt peralatan nak buat pun tiada dkt umuh cuma pengunkus aje adanya,,kalau nakbuat kek ni tak guna mesen pengadun bleh ker ciktom

    Reply
    • November 12, 2011 at 11:07 am
      Permalink

      boleh je yunk…kalau xde bahan pengadun..lina boleh je mix guna manual biasa..cuma kena pastikan telur betul2 pukul sehingga kembang..baru kek naik cantik dan sedap…selamat mencuba πŸ˜‰

      Reply
  • November 7, 2011 at 8:59 pm
    Permalink

    da cuba.sedang menunggu dikukus.thanks ciktom

    Reply
    • November 12, 2011 at 10:54 am
      Permalink

      sama2 yunk..cik tom pun semalam kukus sebijik lagi kek coklat ni + kek lapis masam manis untuk besday emak cik tom..hee

      Reply
  • November 10, 2011 at 9:09 pm
    Permalink

    salam.cik tom,
    sy penah wat kek ni.tapi kdg2 tu kek nya b’lekuk di tengah dan ada kalanya dia jadi merekah di tengah.apa silapnya tu cik ton?

    Reply
  • November 11, 2011 at 12:12 pm
    Permalink

    salam ciktom klu xde susu cair letak susu pekat j boleh x???

    Reply
    • November 12, 2011 at 10:32 am
      Permalink

      salam michi..boleh jugak ganti dengan susu pekat..

      Reply
  • November 14, 2011 at 11:40 am
    Permalink

    salam.. nk tanye.. kalau guna buttercup.. nk guna berapa byk yek??

    Reply
    • November 27, 2011 at 3:45 am
      Permalink

      salam 1 buku buttercup @ boleh juga sukat 1 cawan buttercup..

      Reply
  • November 17, 2011 at 10:37 pm
    Permalink

    hai cik tom..sya nk cba bt kek coklat resepi cik tom mlm ney..klaw soda bikarbonat x gna x pe x?juz gna bking powder?

    Reply
    • November 18, 2011 at 1:56 pm
      Permalink

      soda bikarbonat xletak nanti kek xnaik cantik..letak baru kek tue naik..selain baking powder..

      Reply
  • November 26, 2011 at 12:42 pm
    Permalink

    sedap nye kek nie ..

    Reply
  • November 26, 2011 at 12:43 pm
    Permalink

    sy suke recipi cik tom ….. sume sedap 2

    Reply
  • Pingback:Resepi Kek Lapis Masam Manis Kukus (Sarawak) Cara Mudah dan Sedap - Ciktom

  • November 29, 2011 at 4:15 pm
    Permalink

    sy dah cuba…mmang sedap tp mcm maner nak kasi kek itu tahan lama jika di letakkan di luar bukan di dlm peti sejuk. bcoz kekadang-2 peti sejuk full.

    lg satu kat mener paling sesuai nak sapu coklat itu (di bahagian bawah ke atas)

    Reply
    • December 4, 2011 at 10:43 pm
      Permalink

      alhamdulillah baguslah..erm kalau 2, 3 hari bolej je letak kek coklat ni kat luar peti..tapi lebih dari tue xsesuai sebab kek coklat ni jenis moist…boleh jugak after kukus tue bakar dalam oven dalam 5-10 minit untuk bagi tahan lama cuma kek coklat ini akan jadi kering dan xlembap sangat…

      cik tom biasa sapu coklat dari atas ke bawah..mudah dan praktikal…

      Reply
  • November 30, 2011 at 1:54 am
    Permalink

    CIKTOM, TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK. KEK COKLAT TELAH SAYA BUAT…TERNYATA SEDAP SERTA LEMBUT SEKALI. SALAM DARI KOTA SINGA. ASSALAMUALAIKUM.

    Reply
    • December 4, 2011 at 10:30 pm
      Permalink

      wslm..sama2 alinah..tahniah berjaya buat kek yang sedap dan lembut..

      Reply
  • December 4, 2011 at 10:56 am
    Permalink

    Sedapnye..nak try buatlah..

    Reply
  • December 26, 2011 at 4:37 pm
    Permalink

    nk try wat la,suke2 kek coklat…tqvm erk kongsi resepi..moga murah rezeki..

    Reply
    • December 26, 2011 at 4:55 pm
      Permalink

      ur welcome..selamat mencuba ye..thanks utk doa hanna πŸ˜‰

      Reply
  • December 28, 2011 at 12:13 am
    Permalink

    nak tanye kalau xde loyang, nk kukus gne tupperware boleh ke?

    Reply
    • December 29, 2011 at 3:03 am
      Permalink

      kurang pasti la yunk..cik tom xpernah guna tupperware..tp rsnya xde masalah boleh cuba sebab guna teknik kukus bukan bakar..

      Reply
  • December 31, 2011 at 3:26 pm
    Permalink

    guna minyak masak biasa ke? kalau minyak seri murni tu blh?

    Reply
    • December 31, 2011 at 3:48 pm
      Permalink

      ciktom just guna minyak masak biasa je..boleh guna minyak masak seri murni..kalau xnak guna minyak boleh juga buttercup..kuantiti sama 1 cawan buttercup..

      Reply
  • January 1, 2012 at 9:02 pm
    Permalink

    perghhh ..cam sdp seyh ..nk try uat r ..nmpk sng je ^___________^

    Reply
    • January 1, 2012 at 10:58 pm
      Permalink

      memang senang je yunk..byk testimonial cakap buat sekali terus menjadi..so harus cuba..hee

      Reply
  • January 2, 2012 at 6:55 am
    Permalink

    sy dah buat kek ni mmg sedap ………………sy letak dlm pot kertas jadi mcm mufin coklat ……….susu cair sy gantikan dgn 1/2 tin susu pekat….terbaikk

    Reply
    • January 4, 2012 at 12:38 am
      Permalink

      alhamdulillah..bertambah 1 testimonial memuji hasil resepi kek berjaya dan sedap. tahniah!

      Reply
  • January 5, 2012 at 2:44 pm
    Permalink

    kalu kita tak mahu kukus,kita mauk oven bakar ok tak

    Reply
    • January 10, 2012 at 11:23 pm
      Permalink

      ok je yunk..cuma kek coklat buat tue kurang moist compare dgn kukus..

      Reply
  • January 7, 2012 at 10:05 am
    Permalink

    askum ciktom…nk tnye…klau pkai oven bleh x????

    Reply
    • January 13, 2012 at 12:59 pm
      Permalink

      wslm..boleh je guna oven..cuma kurang moist compare guna kukus..

      Reply
  • January 9, 2012 at 2:39 pm
    Permalink

    Sy ngan me Cuba resipi ni.. X masak lg…

    Reply
    • January 14, 2012 at 5:58 am
      Permalink

      wah tengah cuba masak sambil online..hee

      Reply
  • January 9, 2012 at 2:40 pm
    Permalink

    Dah 30 minit dah..n sy dah cek msh belum mask sepenuh nya..

    Reply
  • January 9, 2012 at 3:19 pm
    Permalink

    Mmg resepi ni betul..ape yg sy boleh ckp mmg sgt sedap..thank kak Tom

    Reply
  • January 9, 2012 at 3:54 pm
    Permalink

    salam cik tom….sy nak tye..

    1)coklat masakan tu coklat yang macam mane…
    2)macam mane nak cair kan coklat tu??cairkan kat atas api or atas air panas je??

    Reply
    • January 14, 2012 at 5:57 am
      Permalink

      salam..
      1) coklat masakan tue coklat bar..kat plastik tue ada tulis coklat masakan..bentuk lebih kurang dengan coklat biasa cuma yang ni kena cairkan..
      2) cairkan atas api.

      Reply
  • January 10, 2012 at 9:14 pm
    Permalink

    resepi,rupa mmg sma dng yg sye buat. kek mcm niy mmg mudah tp sdapnye `x terckp.
    kek yg sye buat kdang2 kukus kdang2 bakar.
    klu bakar rasa rangup klu kukus rsa bsah2. dua2 sdap.

    Reply
    • January 14, 2012 at 3:22 pm
      Permalink

      ye boleh kukus dan bakar..cuma ciktom prefer kukus sebab rasa basah lagi sedap..hee

      Reply
      • February 5, 2012 at 1:23 pm
        Permalink

        tu la..dua2 sedap yumyum!!

        Reply
  • January 11, 2012 at 8:24 pm
    Permalink

    cik tom..sedapnyaaa..ika dh lama cri nk buat kek yg senang..budak bru blajar..^,^cwan tu..cwan sukat tu ke cik tom..kalau xde camne..

    Reply
    • January 14, 2012 at 6:36 pm
      Permalink

      cawan tue boleh gua cawan yang biasa buat minum tue…xpayah guna cawan sukat..selamat mencuba!

      Reply
  • January 22, 2012 at 2:24 pm
    Permalink

    salam….

    nak tanya, gula tu guna gula jenis apa ek? gula biasa atau icing? susu cair kalau guna y fresh milk kotak tu bole x? hehe baru nak belajar buat~ ^_^

    Reply
    • January 23, 2012 at 3:34 pm
      Permalink

      salam lysa..guna gula biasa je..susu cair tue guna susu tin ideal tue..
      susu fresh milk boleh jugak..selamat mencuba..

      Reply
  • January 23, 2012 at 2:55 pm
    Permalink

    ASSALAMUAILAIKUM…HAI
    SY CUBA WAT 3 ATAU 4 KALI DH TP XMENJADI KNP YER
    SY SUKA NGAN KEK COKLAT CIK TOM BILA SY XJD..TGH2 JD MENDAP KE BWH..BILA JD SY LTK BAR COKLAT YG DH DI CAIR KAN..SY LTK KAT PETI AIS SLPS TU KEK AKAN JD KERAS LA..SY XTAU APA XKENE..
    HRP CIK TOM BLS YER..SY TERINGIN NK BUAT LA…

    Reply
    • January 29, 2012 at 5:52 am
      Permalink

      kek jadi mendap maybe sebab masuk air..so make sure alalt kukusan tue bungkus dengan kain utk elakkan kek masuk air…erm pasal kek keras maybe teknik mix adunan tue xbetul..dah follow step by step?

      Reply
  • January 28, 2012 at 1:57 pm
    Permalink

    emmm,sedapnya!!!!!!!best sangat…..hehehehe :p

    Reply
  • January 29, 2012 at 9:27 am
    Permalink

    lepas ni nak try resepi yg ni pulak…uda beberapa kali try itu ini resepi kek ni…jadi ni nak cuba juga

    Reply
    • February 19, 2012 at 8:33 am
      Permalink

      selamat mencuba..mudah je buat kek coklat ni..

      Reply
  • January 30, 2012 at 4:50 pm
    Permalink

    Assalamualaikum kak akak boleh tolong ajar sy buat kek gulung tapak kuda, sy teringin nak rasa lah

    Reply
    • February 19, 2012 at 10:27 pm
      Permalink

      wslm..kek gulung tapak kuda?sori cik tom xreti la..

      Reply
  • January 30, 2012 at 8:26 pm
    Permalink

    kalau untuk suprise birthday party sesuai tak????????

    Reply
  • February 1, 2012 at 1:43 am
    Permalink

    Salam..ermm,,rspi akak sya ada cuba..wow..ble than kak,sedap tak t’kata..tanx ..;-]

    Reply
  • February 1, 2012 at 2:33 pm
    Permalink

    assalamualaikum kak…
    saye nak tanya la mcm mna nak buat topping yg berperisa contoh nya topping tu ade rasa lemon,blueberry atau strawberry bila kita mkn….kek kukus yg akk ajar ni sedap saye dah buat thankzz kak

    Reply
    • February 21, 2012 at 8:07 pm
      Permalink

      wslm..sorry yunk cik tom pun xtahu…

      Reply
  • February 1, 2012 at 6:25 pm
    Permalink

    salam,kalau saya guna resipi ni tp guna untuk bakar ok ke?and kalau bakar tu berapa suhunya and berapa lama?thanks for your recipe..=)

    Reply
    • February 21, 2012 at 8:03 pm
      Permalink

      boleh juga kalau nak bakar..sori xpasti untuk suhu dan berapa lama sebab cik tom tak pernah buat.

      Reply
  • February 2, 2012 at 7:20 pm
    Permalink

    sngt2 sedap!!!!hehehe..thanx for da recipe…:)

    Reply
  • February 4, 2012 at 9:11 pm
    Permalink

    ciktom guna loyang saiz berape utk muatkan sukatan diatas?

    Reply
    • February 19, 2012 at 8:18 am
      Permalink

      sori cik tom xtau la saiz loyang ni..cik tom buat je kek ni..guna je loyang mana2 yang muat..huhu..

      Reply
    • February 21, 2012 at 10:57 pm
      Permalink

      wah cantik la kek faa buat..tahniah dear!

      Reply
  • February 10, 2012 at 5:16 pm
    Permalink

    salam….jannah nak tau, saiz loyang yg ciktom pakai ni saiz berapa ek?? susah jugak kalu ada resepi tp xtau resepi 2 utk saiz loyang brapa…

    Reply
    • February 19, 2012 at 11:20 am
      Permalink

      salam..sori jannah cik tom xtau saiz loyang tue..cik tom just guna loyang yang dah ada kat rumah..

      Reply
  • February 14, 2012 at 5:47 pm
    Permalink

    cik tom..kalau guna cawan sukat yg tuk wat kuih tu bleh kan?
    then coklat masakan tu tak keras ke nanti?sbb buat almond pakai coklat masakan..kan lepas tu die akan keras…kalau letak kat kek bleh ke?coklat masakan jenama and jenis ape ye cik tom gune supaya tak keras cam almond london tu?lagi 1 kalau minyak di gantikan dgn buttercup..bape byk nak pakai buttercup tu? byk tanye ni..harap ade lah jawab nya..hehe..sbb saya memang tak pandai wat kek..TQ

    Reply
    • February 19, 2012 at 5:38 am
      Permalink

      boleh je..guna cawan biasa pun boleh..
      mmg bila letak atas kek keras tapi xdelah keras sangat sebab kek tue serap coklat..n 1lg xdelah lapisan coklat tueletak tebal2…just nipis secukup rasa..coklat masakan cik tom guna jenama vochelle…kl nak guna buttercup pun sama juga sukatannnya 1 cawan..

      Reply
  • February 17, 2012 at 12:20 pm
    Permalink

    salam, jika saya nak guna buttercup, nak cairkan dulu br sukat 1cwn atau buttercup tu sukat dulu 1cwn br dicairkan atau sukat 1cwn terus pukul dlm telur sekali.. tak pernah buat kek pun……

    Reply
    • February 19, 2012 at 3:29 am
      Permalink

      salam..xperlu cairkan buttercup..sukat terus buttercup 1 cawan dan kemudian campir dengan telur dan pukul..buttercup lembut dan tidak keras..so xperlu nak cairkan..

      Reply
  • February 17, 2012 at 6:39 pm
    Permalink

    cawan tu nak guna yg besar mana yer kak??? cawan biasa tu boleh ker???

    Reply
  • February 19, 2012 at 1:55 pm
    Permalink

    tnye ckit… gula 2.. kne gula pasir ke??
    hee..sorry2..kompius la plk..:)

    Reply
      • February 21, 2012 at 11:58 am
        Permalink

        0oo.. pttla..sy gne gula kastar.. xbrpe mnis la..hu.. trma ksh cik tom..
        πŸ™‚

        Reply
  • February 20, 2012 at 8:23 pm
    Permalink

    salam…blh saya guna blender tak mixer saya dah x brapa nak ok lah…

    Reply
  • February 23, 2012 at 6:23 pm
    Permalink

    Serbuk coklat tu serbuk koko ke ? mcam keliru pulakk saye . erkk maaf ye ?

    Reply
    • February 24, 2012 at 1:23 am
      Permalink

      yup..serbuk coklat tue means serbuk koko. serbuk koko jenama van houtten paling sedap.

      Reply
  • February 24, 2012 at 8:31 pm
    Permalink

    Salam..cik tom, sy nk tnyer ckit..kalo kiter jual kek coklat moist yg de krim2 mcm ni..n nak pos kat tmpt jauh ckit cmner cara pmbungkusan utk tdk cair n comot…pleez…sesape yg bleh jwb…

    Reply
    • April 21, 2012 at 4:58 pm
      Permalink

      sorry ye cik tom tak tau..blh try tnye pd blog2 yg buat bisnes..

      Reply
  • February 26, 2012 at 9:59 pm
    Permalink

    kek sya jd keras knpa ekk..cm coklat bar plak..hee

    Reply
    • April 21, 2012 at 5:21 pm
      Permalink

      keras??1t time dgr…utk bg lembut make sure pukul telur tue smpi kembang..1lg awk follow betul x bahan2 yg diberikan?maybe 1st trial gagal blh cuba kl kedua smpi berjaya..jgn patah semangat.

      Reply
  • February 28, 2012 at 5:53 pm
    Permalink

    2 cawan tepung gandum ker…comfius sye,minyk masak xape gune,klo xada kertas minyak xgune xape???

    Reply
    • April 21, 2012 at 5:50 pm
      Permalink

      iye 2 cawan tepun gandum..kertas minyak utk apa ni??ciktom xde pun mention guna kertas minyak..

      Reply
  • March 3, 2012 at 3:45 pm
    Permalink

    ciktom , kak amik resepi ni ye. anak call mlm td srh bwk mkn lebih , esok nak g hostel… aritu ada buat, tpi bkn resepi cik tom ,cam mampat sgt .. tak gamak nak makan …
    boleh guna tpg kek tak ? harap2 menjadilah..anak kak ni lelaki ,tp bab kek2 ni dia cukup pandai komen. harap2 jadilah … insyaAllah

    Reply
  • March 9, 2012 at 8:27 pm
    Permalink

    Salam cik tom,

    minyak masak tu kelapa sawit ke atau boleh gunakan minyak jagung atau minyak zaitun? (huhuhu nak kurangkan kolestrol)

    terima kasih…

    Reply
    • May 4, 2012 at 11:55 am
      Permalink

      boleh guna mana2..ciktom guna minyak masak kelapa sawit je sbb tue guna kat rumah..hee

      Reply
  • March 12, 2012 at 10:30 pm
    Permalink

    kalau guna butter,butter tu nak buat macam mane?

    Reply
    • April 22, 2012 at 3:07 pm
      Permalink

      sukat je butter tue satu cawan dan masukkan untuk mix sekali dalam mixer..

      Reply
  • March 14, 2012 at 3:22 pm
    Permalink

    kak…no.2 yg atas & yg bwah tuu kita asingkn ker..?? hehe confuse….

    Reply
  • March 15, 2012 at 9:32 pm
    Permalink

    kek coklat ni nampak sedap tapi saya x cuba lagi …. πŸ™‚

    Reply
    • April 22, 2012 at 12:44 am
      Permalink

      cuba la..resepi ni mudah je dan rasanya insyaAllah sedap….

      Reply
  • January 24, 2013 at 1:34 am
    Permalink

    Assalamualaikum cik tom..
    serbuk penaik a.k.a baking powder, cik tom kata de yg biasa n double action kan??
    So kalau nak wat kek ni, kena beli serbuk penaik yg double action la kan??

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE