Resepi Ketupat Sotong

Salam semua blogger…kali ni cik tom nak share resepi Ketupat Sotong buat korang yang nak cuba sempena bulan puasa ni…Ketupat sotong ni best tau…Makanan special dari orang Terengganu…Sedap sehingga menjilat jari…hehe…tak percaya boleh cuba…tapi ni resepi cik tom amik dari incik azwan yang baik hati..anak jati ganu kiter…jom cuba resepi ni~~~


BAHAN-BAHAN:
700gm @ 4 ekor sotong | bersaiz
sederhana dan bersihkan kulitnya
300gm beras pulut
500ml santan cair
Lidi sate secukupnya
BAHAN UNTUK KUAH:

100gm bawang merah | dimayang
100gm halia | dihiris halus
1 sudu teh halba
750ml santan pekat
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:

1. Beras pulut dibersihkan dimasak bersama santan cair sehingga masak
2. Kemudian angkat dan sejukkan seketika *suam2 kuku*


3. Setelah itu, masukkan pulut ke dalam sotong. Pastikan ia tidak terlalu penuh.
4. Seterusnya sematkan sotong dengan menggunakan lidi dengan kemas. Ia untuk
memastikan pulut di dalam sotong tidak terkeluar.
5. Masukkan sotong ke dalam periuk yang berisi santan pekat.
6. Kemudian masukkan pula bawang merah dan halia.
7. Didihkan sotong dengan api yang perlahan supaya tidak pecah minyak.
8. Akhir sekali, masukkan halba dan perasakan. Kacau hingga mendidih dan
sotongmasak.
9. Angkat dan hidangkan.



Selain itu kan, cik tom turut nak ambil kesempatan promote contest JOM KE TERENGGANU yang dianjurkan oleh incik azwan..jom la join…hadiah lumayan tau….RM50 cash dan cenderahati…siapa nak bagi free camtu…syaratnya pun mudah je….jom ramai2 join ye…meriahkan contest nih….nak join just click banner bawah ni~~~


p/s: Terengganu~Negeri Cantik Budaya Menarik β™₯β™₯β™₯

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

27 thoughts on “Resepi Ketupat Sotong

  • August 21, 2010 at 5:02 am
    Permalink

    kawan sy pernah ckp sedap..
    dia kempunan ketupat sotong ni..
    tp sy x penah makan pun lagi..
    teringin juga nk rasa..
    cik tom tolong buatkan pliss..
    hehe πŸ˜›

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:12 am
    Permalink

    serius sedap!!tapi cik tom tak berape pandai..emak cik tom memang terer…siap ade jiran yang mengidam nak makan masakan ketupat sotong emak lagi…hehe
    nati cik tom blaja dr mak ye dear..hehe

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:14 am
    Permalink

    sy sukaaa sgt sotongg nie..tengs ya for da recipe..hehe

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:19 am
    Permalink

    ur welcome dear..cuba tau dan jangan lupa join contest jom ke terengganu~~

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:24 am
    Permalink

    Salam singgah dari Incik Azwan. HEhehe….

    Tq yea….. πŸ™‚ Selalu la singgah2 di Blog Terengganu Permata Hati.

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:28 am
    Permalink

    ur welcome..thanks jugak bagi permission publish resepi ni…
    insyaAllah akan selalu singgah…Terengganu di Hatiku~~

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:45 am
    Permalink

    Salam..sedapnya nampak menu tu.Agak2 kalau pulut digantikan ngan isi ikan ke,isi ayam ke,sedap tak?

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:50 am
    Permalink

    entah la…pelik la rasanya nati…hehe..tapi kalau jieda nak cuba dulu tak salah kan..kalau sedap bgtahu ye!!

    Reply
  • August 21, 2010 at 10:29 am
    Permalink

    makkkk, lapa. nak sotong cik tom. HEHE

    menguji keimanan lah cik tom. nak buat malas. alamat pegi cari kat bazar je le

    hehe

    Reply
  • August 21, 2010 at 11:41 am
    Permalink

    yaty: ala dear u bagi je kat "lelaki yang rajin masak tue"…hehe…konpem sedap!!

    Reply
  • August 21, 2010 at 5:05 pm
    Permalink

    eh..pertama kali nmpak/dgr- ketupat sotong..nice~

    Reply
  • August 22, 2010 at 3:16 am
    Permalink

    wah ketupat sotong..1st time dgr..huhu..nti leh try wat la..hehe..
    ganu bes! πŸ˜‰

    Reply
  • August 22, 2010 at 3:54 am
    Permalink

    slurrrppppp nyam2 dap nyeee ^_^

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:09 am
    Permalink

    @Nesa21: try la cuba..best!!

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:11 am
    Permalink

    @fyza: makanan tradisi terengganu ni..memang ramai yang tak tahu…try tau πŸ™‚

    Reply
  • August 22, 2010 at 7:12 am
    Permalink

    @zBz: memang sedap!!ingat pose tue..

    Reply
  • August 22, 2010 at 11:41 pm
    Permalink

    1st time dengar ade ketupat sotong cam best je. tapi nk wt sendiri malass. hehe

    Reply
  • August 23, 2010 at 2:39 am
    Permalink

    @anna: best tau…rugi tak cuba…hehe

    Reply
  • August 24, 2010 at 12:56 am
    Permalink

    nom nom nom…. cam best jek.. lame dh x makan..

    Reply
  • August 24, 2010 at 4:55 am
    Permalink

    @farra: org trg jgk ker??try la resepi ni dear πŸ™‚

    Reply
  • October 25, 2011 at 12:15 am
    Permalink

    saya pnah mkn..mmg sedap….esk nk try buat la!

    Reply
  • May 16, 2016 at 3:18 pm
    Permalink

    Penulis2 blog yang suka masak dan makan ni mesti nak join kelas memasak bersama chef profesional iaitu Dato Chef Ismail. Bukan setakat ilmu dapat lagi hadiah2… boleh terjah blog mahamahu

    Reply
    • May 18, 2016 at 12:59 pm
      Permalink

      terima kasih atas makluman..inshaAllah berkesempatan cik tom join kelas memasak dengan Chef Ismail..

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE