Tips Berjimat Cermat Versi Cik Tom

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…

Cik tom sememangnya agak pelik sejak dari kecil iaitu cik tom suka menabung. Setiap kali raya akan cik tom simpan semua duit raya dan tak pernah belanje walau satu sen. Bagi cik tom satu kepuasan bila tengok duit dalam bank bertambah bilangan dan berazam nak simpan lagi banyak. Ni amat berbeza dengan adik beradik lain yang suka belanje duit yang ada. So, cik tom nak share tips berjimat-cermat yang cik tom amalkan semasa belajar dulu.

  • Sediakan satu diary/buku untuk menulis segala catitan perbelanjaan.
  • Sediakan budget belanjawan yang korang nak rancang selama seminggu or sebulan. Tapi cik tom lebih prefer seminggu sebab senang nak manage.
  • Catat segala perbelanjaan di dalam buku. Tulis setiap apa yang korang beli setiap hari hatta coklat 20 sen pun sebabnya dari situ akan kita sedar dari mana keluar dan masuk perbelanjaan seharian.
  • Nak lagi bagus korang sediakan terus duit untuk perbelanjaan seminggu tue dalam beg duit supaya korang beringat semasa berbelanja yang itu je duit untuk minggu tue.
  • Kalau korang lagi rajin baik sediakan perbelanjaan mengikut kategori contohnya makanan, jajan, alat tulis, photostat dan sebagainya. Tapi cik tom pemalas so cik tom buat overall je.
  • Bila cukup seminggu, korang kira jumlah keseluruhan perbelanjaan korang selama seminggu seperti dibawah;

Target belanja seminggu-belanja selama seminggu= Baki belanjawan.

  • Baki belanjawan tue korang amik dan simpan dalam tabung. Ingat simpan dalam tabung yang “fixed” iaitu tak boleh buka.
  • In case, tiba2 perbelanjaan minggu tue terlebih dari target belanja seminggu korang buat negative (hutang tabung). Tunggu belanjawan minggu depan terlebih baki. Korang kena tolak baki belanjawan minggu seterusnya dengan baki negative minggu lepas seperti dibawah;

Baki negative minggu lepas-baki belanjawan minggu terbaru=jumlah baki simpan dalam tabung.

  • Penuh tabung tue, korang pergilah simpan duit dalam bank.

Dari tips ini juga, kita boleh menilai mana perbelanjaan yang keperluan (Need) dan kemahuan (Want). Keperluan seperti makan, minum memang tak dapat dijimatkan tapi barang kemahuan kalau boleh dijimatkan, jimat selagi boleh ye.

Maybe ada yang cakap tips ni macam kedekut. Tapi siyez kalau korang amalkan banyak kelebihannya dan perbelanjaan korang lebih teratur. Yang penting korang kena la disiplin nak amalkan tips ni πŸ˜‰

p/s: Cita-cita masa kecil nak jadi kaya usaha sendiri bukannya nak kahwin dengan orang kaya ;D

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

58 thoughts on “Tips Berjimat Cermat Versi Cik Tom

  • November 1, 2010 at 7:54 am
    Permalink

    hehe memang commited betul cik tom nak berjimat yerr. hana pon nak kena ikut cara cik tom ni.. thanx for sharing cik tom. πŸ™‚

    p/s : jom baca

    Mission 2 accomplished – Warm advice to all HLN commentators.

    Reply
  • November 1, 2010 at 1:04 pm
    Permalink

    suka kumpul duit 5sen. tapi mem saya selalu guna buat bayar tol.. benci…

    >>My Latest Entry<<
    Controversy Goal From Nani Yesterday
    Lagi Kemalangan Bas Yang Membawa Maut
    Juara Piala Malaysia 2010 : Kelantan!!!

    Reply
  • November 1, 2010 at 6:56 am
    Permalink

    bagus la cik tom..
    bukan ape ..
    bla waktu susah tak la kita nyusahkan maka ayah kan??
    pakai je duit sendiri..

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:00 am
    Permalink

    TQ cik Tom bg bajet.. Myra pn keje nie dah mula menabung, setiap duit syiling yg diterima akan disimpan, bila dah bnyk trus masuk bank..
    Setakat nie dah bnyk ratus simpan..wawuit, sonok tau..hehe

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:01 am
    Permalink

    bagusnya la cik tom ni.. huhu.. amni ngan mirul jenis boros.. huhu….

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:04 am
    Permalink

    dari zaman bujang sampai sekarang.. akak memang ada satu buku catatan untuk bajet. akak juga ada sampul surat utk semua prbelanjaan utk sebulan…susu anak.. bil2, semua diasingkan terus.. baru nampak duit tu ke mana…

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:06 am
    Permalink

    klonkusinye sy tetap tak boleh jimat..
    ade duit enjoy ! !
    tapi siap ade baki belanjawan..
    ekonomi..
    minat ekonomi.. target A ! ! ! !
    hee~

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:19 am
    Permalink

    bagus nya cik tom ni!
    untung nya siapa dpt kawen ngn cik tom! πŸ™‚

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:20 am
    Permalink

    huhu..dlu masa study rajin gak list kan belanja yg dah kuar sehari..tp skang x buat dah..tp crius bila kita wat list 2 baru terasa eh bnyknya dt aku kuar utk bnda x guna..huhu..
    btw nice info cik tom..;)

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:30 am
    Permalink

    good tips untuk orang boros macam saya. Tapi duit raya dah hilang kena curi. Ada tak cara nak dapat balik duit yang hilang? hehe

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:30 am
    Permalink

    waah.. semelaa kte eh cik tom, tapi.. kalau cyida, mak cyida selalu ckp cyida kedekut..hik!

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:32 am
    Permalink

    hi hah chiky jadi owang pertama termakan tomato ah. Cara ni adalah amalan my pren bukan ai. dia memang ciap ada buku catitan tulis detail..memang respek lah..tak macam ai yang suka tulis apa nak dibeli lagi n lagi…bukan nak jimat punya pasai tapi takut lupo…

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:13 am
    Permalink

    yeayy! setuju ngan cik tom..nak kaya atas usaha sendiri..bukan kawen ngan orang kaya! tapi,kalau dah kaya atas usaha sendiri,dan dapat kawen orang kaya? alhamdulillah la kan..he3..

    nway,gud tips.. πŸ™‚

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:42 am
    Permalink

    Thanks atas tips ni..sesuailah Tom…mesti Tom simpan banyak duit dah ni kan….jangan lupa belanja ellen..hehe

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:45 am
    Permalink

    cik tom.. kita kecik2 sengal nak kawen ngan org kaya. πŸ˜›

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:58 am
    Permalink

    Huhu..
    Menarik..
    Tapi tak pernah plak membuat tabungan..
    Uwaaaaaa..
    Dulu2 masa kecik je rajin..

    Reply
  • November 1, 2010 at 8:59 am
    Permalink

    pnah wat time kecik-kecik dulu..huhu..pastu ntah ilang mne ntah buku kecik tu..bile nak pindah umah bru jumpe balik..siap kuning-kuning..koyak-koyak..lipaihh dh ngappp! =_="

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:13 am
    Permalink

    Pepatah Melayu ader mengatakan :

    Sikit-sikit lama-lama jadi bukit..

    Tapi duit Fikk yang ditabung tak le setinggi bukit Keledang hahahaa…

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:16 am
    Permalink

    hehe, bagus2, sy da buat da:)
    semue perbelajaan dan budjet di list dlm excel:P

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:17 am
    Permalink

    tapi mek.. aibaks susah la nak jimat kat sini.. la ni.. lunch je da RM10.. huhu… cekit darah betui la zaman skarnag..

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:22 am
    Permalink

    cik tom..tom..tombak..eheh! cik tomato..yuhuu..suka sangat ur sharing ni..

    qis memang dari sekolah ada behaviour tulis perbelanjaan ni..macam cik tom cakap gula2 20 posen pun tulis..setuju!

    kdg2 memang kita tak sedar sebenarnya yang posen2 tu dah kumpul jadi ringgit..

    psst, cik tom rajin menabung..mesti dah jadi macam ni kan?

    "fuiyoooo..banyaknya duit..berjuta..juta ..jutaa…yuhuu.."

    bolehlah belanja kami kan? ngeh3..

    jom menabung untuk kahwin! err…lalalala..=p

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:25 am
    Permalink

    bagus cara ciktom..bak kata peribahasa…sedikit-sedikit..lama2 jadi bukit..kalu jadi gunung lagi baikkan…

    sgt baik jika dpt beza antara need or want..

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:49 am
    Permalink

    Orang selalu berjimat bila tiada duit.. ahakz..

    Reply
  • November 1, 2010 at 9:55 am
    Permalink

    Menabung amalan yang baik.Selain blh berjimat,kita tau brp wang kita habis sebenarnye..kan cik tom?

    Reply
  • November 1, 2010 at 10:01 am
    Permalink

    Tips yang bagus. Kalau tangan tak pegang duit, macamana nak belanjakan dia kan? Hehehehehe….

    Reply
  • November 1, 2010 at 10:31 am
    Permalink

    oo..boleh amal kan nie

    Reply
  • November 1, 2010 at 10:42 am
    Permalink

    teruskan menabung..
    sikit2 lama2 jd bukit πŸ™‚

    Reply
  • November 1, 2010 at 10:47 am
    Permalink

    bagusnye cik tom ni…=).belanje ML cik tom.Hari ni mara masuk duit sikit.=(

    Reply
  • November 1, 2010 at 11:07 am
    Permalink

    jimat cermat biar dari sekarang, sikit2 lama2 jadi bukit…susah2 dulu senang2 kemudian, amalan menabung memang bagus dan patut di amalkan..cik tom dh buat akaun kira2..bagus la tu..hehe

    Reply
  • November 1, 2010 at 11:34 am
    Permalink

    πŸ˜€ wat bajet tuk dni meh.. dni ni boros orangnya… adus.. insaf

    Reply
  • November 1, 2010 at 11:38 am
    Permalink

    xbleh ikut la ciktom…
    mcm mn sy nk beli brg..
    kasut bola..kasut futsal…
    mnyk wangi…
    deodorant..
    syampu…minyk rmbut…bla bla bla…hehe.

    Reply
  • November 1, 2010 at 12:19 pm
    Permalink

    Cara Cik Tom tu bagus…Akak sangat setuju,akak pun praktik jugak,sekarang ajar anak buat cara macam tu…

    ( tengah demam teruk ni…)

    Reply
  • November 1, 2010 at 12:19 pm
    Permalink

    Cara Cik Tom tu bagus…Akak sangat setuju,akak pun praktik jugak,sekarang ajar anak buat cara macam tu…

    ( tengah demam teruk ni…)

    Reply
  • November 1, 2010 at 12:29 pm
    Permalink

    bagus jugak tips ni. kena betul2 berazam baru dapat buat. kalau angat-angat ta*i ayam, tinggal harapan je la. setiap minggu ada negative kat tabung. hahaha..

    setakat ni hanya buat pembahagian utk mkn, tambang & lain-lain je dari bdget bulanan.

    Reply
  • November 1, 2010 at 12:36 pm
    Permalink

    tips yang berguna ni.
    berjimat cermat amalan mulia.
    thanks cik tom untuk tips yang berguna ni πŸ™‚

    Reply
  • November 1, 2010 at 1:27 pm
    Permalink

    Menabung amalan mulia..

    tp slalu jaa kantoi nak menabung. dan tabung pulak selalu jaa pecah x sempat penuh.. hihi~

    Reply
  • November 1, 2010 at 2:08 pm
    Permalink

    ci tom….tips kamu memang tip top lol..i loike..tp sayangnye..Mish xmampu nk ikut semua tu..sebab….

    Mish memang xboleh mnyimpan..haha..
    a.k.a…boros…bukan boroi ek..hee~

    Reply
  • November 1, 2010 at 2:21 pm
    Permalink

    pandai cik adik ni berjimat n bg panduan
    ilmu itu kan bagus dikongsi
    kak ati pun every month buat budget dlm buku budget so sekurangnya dah ada panduan utk flw

    Reply
  • November 1, 2010 at 2:32 pm
    Permalink

    echah adelah manusia yg borosT__T

    Reply
  • November 1, 2010 at 2:37 pm
    Permalink

    wah cam blajo ekonomi laks rasenye…teruskan usaha cik tom 2…kami teman2 hanya doakan cik tom dsmping kami pun same menabungssss…

    Reply
  • November 1, 2010 at 2:44 pm
    Permalink

    wah,mesti dh kaya skg nie..dr kecik dh pandai menabung..huhu

    Reply
  • November 1, 2010 at 3:12 pm
    Permalink

    wahhh. c tom ske menabung.
    saya susah nak menabung

    Reply
  • November 1, 2010 at 3:12 pm
    Permalink

    wahhh. c tom ske menabung.
    saya susah nak menabung

    Reply
  • November 1, 2010 at 3:34 pm
    Permalink

    Tips yg sgt bgus…

    Reply
  • November 1, 2010 at 3:48 pm
    Permalink

    selalu je berjimat dan menabung tapi akhirnya korek jgk tabung tu bila sesak..haha

    Reply
  • November 1, 2010 at 4:55 pm
    Permalink

    walaupun nas budak akaun,mmg xpernah buat bende2 cmnie…lagi2 diari atau buku catat perbelanjaan…hehehe..malas2 πŸ˜›

    Reply
  • November 1, 2010 at 5:21 pm
    Permalink

    tips yg sgt berguna…

    insyaallah… slowly boleh amalkan.. hehe..

    Reply
  • November 1, 2010 at 5:37 pm
    Permalink

    wah2 bolehla belanja cik lea cmnni..

    Reply
  • November 1, 2010 at 6:03 pm
    Permalink

    bagus lah tips cik tom πŸ™‚
    kalau amalkan, boleh kaya raya nih.. huhuh

    Sop susah nak menabung.. ader je mesti nak perabis..:)

    Reply
  • November 1, 2010 at 6:34 pm
    Permalink

    ciktom!ifa mmg wat cmnie pun!sbb teu leh shopping n simpan duit dlm masa yg sama nie..dr sklh lagi mmg habit ifa ada buku camnie…hihi

    Reply
  • November 1, 2010 at 7:18 pm
    Permalink

    waaaaa… cara kita tk sama… hihihi. dulu pernah buat bila zaman kesengkekkan duit dan duit dah fix tuk bulan tu.. so tiap2 mggu kena manage ape yg boleh dibeli pada setiaqp hari.. kalu terlebih belanja.. alamaknyaaaa kena ikat perut.. tahan lapar.. hakhak.. tipu jerr.. altennatif.. pkai duit emergency.. kikikiki

    ohh… nufa slalu simpan duit emergency.. nnti senang bila jadi pape yg tk diinginkan..

    Reply
  • November 2, 2010 at 5:52 am
    Permalink

    Cik tom (28)

    Reply
  • November 2, 2010 at 1:17 am
    Permalink

    xnak komen lagi dah..dah berderet komen..ai jeles..uuuppp

    Reply
  • November 2, 2010 at 1:54 am
    Permalink

    Tip yang sangat bagus Cik Tom. Thanks for sharing πŸ™‚

    Reply
  • November 2, 2010 at 4:16 am
    Permalink

    salam..smlm tak pat nk bukak blog cik tom..bz…jd baru bace sini:p selalu wat planning nk beli itu ini tp slalunye akn lari dari budget jugak..hukhuk..my bad..:(

    Reply
  • November 17, 2011 at 3:48 pm
    Permalink

    Hi Cik Tom πŸ™‚ sy amatlah suke last word awk tu so sy quote pd fb sy. mohon quote ye..(dh bubuh pon)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE