Post navigation

Tips Berjimat Cermat Versi Cik Tom

Posted on by
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia…

Cik tom sememangnya agak pelik sejak dari kecil iaitu cik tom suka menabung. Setiap kali raya akan cik tom simpan semua duit raya dan tak pernah belanje walau satu sen. Bagi cik tom satu kepuasan bila tengok duit dalam bank bertambah bilangan dan berazam nak simpan lagi banyak. Ni amat berbeza dengan adik beradik lain yang suka belanje duit yang ada. So, cik tom nak share tips berjimat-cermat yang cik tom amalkan semasa belajar dulu.

  • Sediakan satu diary/buku untuk menulis segala catitan perbelanjaan.
  • Sediakan budget belanjawan yang korang nak rancang selama seminggu or sebulan. Tapi cik tom lebih prefer seminggu sebab senang nak manage.
  • Catat segala perbelanjaan di dalam buku. Tulis setiap apa yang korang beli setiap hari hatta coklat 20 sen pun sebabnya dari situ akan kita sedar dari mana keluar dan masuk perbelanjaan seharian.
  • Nak lagi bagus korang sediakan terus duit untuk perbelanjaan seminggu tue dalam beg duit supaya korang beringat semasa berbelanja yang itu je duit untuk minggu tue.
  • Kalau korang lagi rajin baik sediakan perbelanjaan mengikut kategori contohnya makanan, jajan, alat tulis, photostat dan sebagainya. Tapi cik tom pemalas so cik tom buat overall je.
  • Bila cukup seminggu, korang kira jumlah keseluruhan perbelanjaan korang selama seminggu seperti dibawah;
  • Baki belanjawan tue korang amik dan simpan dalam tabung. Ingat simpan dalam tabung yang “fixed” iaitu tak boleh buka.
  • In case, tiba2 perbelanjaan minggu tue terlebih dari target belanja seminggu korang buat negative (hutang tabung). Tunggu belanjawan minggu depan terlebih baki. Korang kena tolak baki belanjawan minggu seterusnya dengan baki negative minggu lepas seperti dibawah;

Baki negative minggu lepas-baki belanjawan minggu terbaru=jumlah baki simpan dalam tabung.

  • Penuh tabung tue, korang pergilah simpan duit dalam bank.

Dari tips ini juga, kita boleh menilai mana perbelanjaan yang keperluan (Need) dan kemahuan (Want). Keperluan seperti makan, minum memang tak dapat dijimatkan tapi barang kemahuan kalau boleh dijimatkan, jimat selagi boleh ye.

Maybe ada yang cakap tips ni macam kedekut. Tapi siyez kalau korang amalkan banyak kelebihannya dan perbelanjaan korang lebih teratur. Yang penting korang kena la disiplin nak amalkan tips ni ;)

p/s: Cita-cita masa kecil nak jadi kaya usaha sendiri bukannya nak kahwin dengan orang kaya ;D
********************************************************
klik sini


58 thoughts on “Tips Berjimat Cermat Versi Cik Tom

  1. suka kumpul duit 5sen. tapi mem saya selalu guna buat bayar tol.. benci…

    >>My Latest Entry<<
    Controversy Goal From Nani Yesterday
    Lagi Kemalangan Bas Yang Membawa Maut
    Juara Piala Malaysia 2010 : Kelantan!!!

  2. TQ cik Tom bg bajet.. Myra pn keje nie dah mula menabung, setiap duit syiling yg diterima akan disimpan, bila dah bnyk trus masuk bank..
    Setakat nie dah bnyk ratus simpan..wawuit, sonok tau..hehe

  3. dari zaman bujang sampai sekarang.. akak memang ada satu buku catatan untuk bajet. akak juga ada sampul surat utk semua prbelanjaan utk sebulan…susu anak.. bil2, semua diasingkan terus.. baru nampak duit tu ke mana…

  4. klonkusinye sy tetap tak boleh jimat..
    ade duit enjoy ! !
    tapi siap ade baki belanjawan..
    ekonomi..
    minat ekonomi.. target A ! ! ! !
    hee~

  5. huhu..dlu masa study rajin gak list kan belanja yg dah kuar sehari..tp skang x buat dah..tp crius bila kita wat list 2 baru terasa eh bnyknya dt aku kuar utk bnda x guna..huhu..
    btw nice info cik tom..;)

  6. good tips untuk orang boros macam saya. Tapi duit raya dah hilang kena curi. Ada tak cara nak dapat balik duit yang hilang? hehe

  7. waah.. semelaa kte eh cik tom, tapi.. kalau cyida, mak cyida selalu ckp cyida kedekut..hik!

  8. hi hah chiky jadi owang pertama termakan tomato ah. Cara ni adalah amalan my pren bukan ai. dia memang ciap ada buku catitan tulis detail..memang respek lah..tak macam ai yang suka tulis apa nak dibeli lagi n lagi…bukan nak jimat punya pasai tapi takut lupo…

  9. yeayy! setuju ngan cik tom..nak kaya atas usaha sendiri..bukan kawen ngan orang kaya! tapi,kalau dah kaya atas usaha sendiri,dan dapat kawen orang kaya? alhamdulillah la kan..he3..

    nway,gud tips.. :)

  10. Thanks atas tips ni..sesuailah Tom…mesti Tom simpan banyak duit dah ni kan….jangan lupa belanja ellen..hehe

  11. Huhu..
    Menarik..
    Tapi tak pernah plak membuat tabungan..
    Uwaaaaaa..
    Dulu2 masa kecik je rajin..

  12. pnah wat time kecik-kecik dulu..huhu..pastu ntah ilang mne ntah buku kecik tu..bile nak pindah umah bru jumpe balik..siap kuning-kuning..koyak-koyak..lipaihh dh ngappp! =_="

  13. Pepatah Melayu ader mengatakan :

    Sikit-sikit lama-lama jadi bukit..

    Tapi duit Fikk yang ditabung tak le setinggi bukit Keledang hahahaa…

  14. tapi mek.. aibaks susah la nak jimat kat sini.. la ni.. lunch je da RM10.. huhu… cekit darah betui la zaman skarnag..

  15. cik tom..tom..tombak..eheh! cik tomato..yuhuu..suka sangat ur sharing ni..

    qis memang dari sekolah ada behaviour tulis perbelanjaan ni..macam cik tom cakap gula2 20 posen pun tulis..setuju!

    kdg2 memang kita tak sedar sebenarnya yang posen2 tu dah kumpul jadi ringgit..

    psst, cik tom rajin menabung..mesti dah jadi macam ni kan?

    "fuiyoooo..banyaknya duit..berjuta..juta ..jutaa…yuhuu.."

    bolehlah belanja kami kan? ngeh3..

    jom menabung untuk kahwin! err…lalalala..=p

  16. bagus cara ciktom..bak kata peribahasa…sedikit-sedikit..lama2 jadi bukit..kalu jadi gunung lagi baikkan…

    sgt baik jika dpt beza antara need or want..

  17. Menabung amalan yang baik.Selain blh berjimat,kita tau brp wang kita habis sebenarnye..kan cik tom?

  18. jimat cermat biar dari sekarang, sikit2 lama2 jadi bukit…susah2 dulu senang2 kemudian, amalan menabung memang bagus dan patut di amalkan..cik tom dh buat akaun kira2..bagus la tu..hehe

  19. xbleh ikut la ciktom…
    mcm mn sy nk beli brg..
    kasut bola..kasut futsal…
    mnyk wangi…
    deodorant..
    syampu…minyk rmbut…bla bla bla…hehe.

  20. Cara Cik Tom tu bagus…Akak sangat setuju,akak pun praktik jugak,sekarang ajar anak buat cara macam tu…

    ( tengah demam teruk ni…)

  21. Cara Cik Tom tu bagus…Akak sangat setuju,akak pun praktik jugak,sekarang ajar anak buat cara macam tu…

    ( tengah demam teruk ni…)

  22. bagus jugak tips ni. kena betul2 berazam baru dapat buat. kalau angat-angat ta*i ayam, tinggal harapan je la. setiap minggu ada negative kat tabung. hahaha..

    setakat ni hanya buat pembahagian utk mkn, tambang & lain-lain je dari bdget bulanan.

  23. tips yang berguna ni.
    berjimat cermat amalan mulia.
    thanks cik tom untuk tips yang berguna ni :)

  24. Menabung amalan mulia..

    tp slalu jaa kantoi nak menabung. dan tabung pulak selalu jaa pecah x sempat penuh.. hihi~

  25. ci tom….tips kamu memang tip top lol..i loike..tp sayangnye..Mish xmampu nk ikut semua tu..sebab….

    Mish memang xboleh mnyimpan..haha..
    a.k.a…boros…bukan boroi ek..hee~

  26. pandai cik adik ni berjimat n bg panduan
    ilmu itu kan bagus dikongsi
    kak ati pun every month buat budget dlm buku budget so sekurangnya dah ada panduan utk flw

  27. wah cam blajo ekonomi laks rasenye…teruskan usaha cik tom 2…kami teman2 hanya doakan cik tom dsmping kami pun same menabungssss…

  28. walaupun nas budak akaun,mmg xpernah buat bende2 cmnie…lagi2 diari atau buku catat perbelanjaan…hehehe..malas2 :P

  29. bagus lah tips cik tom :)
    kalau amalkan, boleh kaya raya nih.. huhuh

    Sop susah nak menabung.. ader je mesti nak perabis..:)

  30. ciktom!ifa mmg wat cmnie pun!sbb teu leh shopping n simpan duit dlm masa yg sama nie..dr sklh lagi mmg habit ifa ada buku camnie…hihi

  31. waaaaa… cara kita tk sama… hihihi. dulu pernah buat bila zaman kesengkekkan duit dan duit dah fix tuk bulan tu.. so tiap2 mggu kena manage ape yg boleh dibeli pada setiaqp hari.. kalu terlebih belanja.. alamaknyaaaa kena ikat perut.. tahan lapar.. hakhak.. tipu jerr.. altennatif.. pkai duit emergency.. kikikiki

    ohh… nufa slalu simpan duit emergency.. nnti senang bila jadi pape yg tk diinginkan..

  32. salam..smlm tak pat nk bukak blog cik tom..bz…jd baru bace sini:p selalu wat planning nk beli itu ini tp slalunye akn lari dari budget jugak..hukhuk..my bad..:(