Tutorial Mengelakkan Blogwalking Palsu

Sebagaimana semua tahu dah heboh kes menggunakan blogwalking software dan juga meletakkan shoutmix kawan-kawan blogger didalam satu entry/pages. Difahamkan kedua-dua jenis blogwalking ni hanya menguntungkan 1 pihak je iaitu diorang la. Ni la kalau nak untung semata-mata.

Kiranya diorang tak singgah pun blog blogger lain. Just bersembang menggunakan shoutmix di blog diorang. Sebab utamanya diorang nak up traffic di blog sendiri dengan kerja senang. Tak payah letih tangan klik-klik. Kita yang lurus bendul ni apa lagi dengan baiknya pergi la membalas kunjungan. huhu..

Masa blogwalking semalam cik tom terjumpa link tips mengelakkan blogwalking palsu dari cik shinju. So disini cik tom nak share tips atau cara-cara bagi menggelakkan blog walking palsu tue dari menggunakan shoutmix kita sebebasnya.

************************************

Step 1

Login ke shoutmix samada taip “www.shoutmix.com” atau klik je kotak shoutmix korang tue.


Step 2

Klik pada menu “Setting”


Step 3

Kat bahagian “Security”, korang klik “Website Lock”

Step 4


Kuar website Lock.
1) Masukkan url blog korang tanpa meletakkan “http://” dan “www”

contoh: tomatogurlslife.blogspot.com/

2) Klik “Save”


Step 5

Dah habis step. hehe.. So pasni kalau diorang cuba nak gunakan shoutmix dari blog lain selain blog korang (admin shoutmix) tak boleh la dan akan kuar notis macam kat bawah ni.

p/s: Selamat mencuba dan perangilah gejala blogwalking palsu. Majulah blogging untuk negara 🙂

Credit: cik shinju

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

127 thoughts on “Tutorial Mengelakkan Blogwalking Palsu

  • October 2, 2010 at 10:45 am
    Permalink

    Maklumat yang baik…

    Reply
  • October 2, 2010 at 10:45 am
    Permalink

    thanks ya cik tom..
    tips dan info berguna nie..

    Reply
  • October 2, 2010 at 10:55 am
    Permalink

    owh..leh cuba ni…siaplah korang semua..hehe thanks cik tom

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:31 am
    Permalink

    nak BE…tetiba lak..hiihih

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:34 am
    Permalink

    Weehuu,, nice tips.. now they can't easy-easy take our SB.. Why should they want to take easy way.. To gain trafic with cheat-cheat skill.. So naughty la.. Hey.. if i see them.. i tell them good-good.. har3x~

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:42 am
    Permalink

    ooo cik tom hehehe…
    x sangka ada gak org main tipu kn..mn aciiii..
    terima kasih atas info ni…akn ku buat cara2 tuh..hehehhe

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:22 pm
    Permalink

    @kuasai minda: just share dari blogger yang lain..tengs~

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:23 pm
    Permalink

    @azrul: ur wlcm..jom banteras gejala blogwalking palsu 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:24 pm
    Permalink

    @yatyCK: cuba jangan tak cuba..ur wlcm dear 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:25 pm
    Permalink

    @ecah: mengarut pe pulak nih..hehe..nak BE pi ngorat ngan incik nuffnang..kui3 ;p

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:27 pm
    Permalink

    @aretikz: fuyoo..speaking london nmpk…hehe…tue la semua menda nak kerja senang je tapi salah cara..lalala~

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:28 pm
    Permalink

    @lyd: ada macam2 ragam manusia ni..blogger tue kan manusia..eh pe ciktom merepek nih..so jangan lupa cara ni 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:40 pm
    Permalink

    oo.. itu macam ka.. ok2.. akan ku lakukan skang.. hehe

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:49 pm
    Permalink

    cik tom..ni tuk shoutmix je eh.klo cbox cane plak ye

    Reply
  • October 2, 2010 at 12:53 pm
    Permalink

    Cbox tk de ke? Shoutmix aje eh?

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:00 pm
    Permalink

    untuk cbox boleh tak ciktom?hehe

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:06 pm
    Permalink

    @siti: selamat mencuba 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:07 pm
    Permalink

    tengs ci tom utk tutorial nie!
    sgt2 b'guna la..syg cik tom ketat2 la..>.<

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:07 pm
    Permalink

    @yanie, honey & rongak :tak tahu pulak kalau cbox…nati cik tom cuba cari dulu kalau ade ye..hehe…

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:10 pm
    Permalink

    @fyza: selamat mencuba ye yunk….syg fyza ketat2 gak..hehe

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:14 pm
    Permalink

    terimakasih..share info ni..:)

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:28 pm
    Permalink

    @kakyon: sama2…info untuk kebaikan bersama 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:29 pm
    Permalink

    thanks for sharing this info 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 1:39 pm
    Permalink

    Speaking london versi zimbabwe.. ahakz.. yup.. kadang2 kesenangan yang ada disalahertikan.. sebnarnya usaha mereka bgus.. cuma mgkin tak ambil kontranya.. asyik nak pro jak.. gaga~

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:06 pm
    Permalink

    good info t5om..nak try

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:18 pm
    Permalink

    @miza: ur wlcm..sharing is caring 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:26 pm
    Permalink

    gud info..jap lg sya buat…

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:26 pm
    Permalink

    gud info..jap lg sya buat…

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:28 pm
    Permalink

    @ellen: slmt mencuba dear !

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:32 pm
    Permalink

    @aretikz: maybe jugak..huhu

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:35 pm
    Permalink

    @syamila: cuba jgn tak cuba..untuk kebaikan bersama 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:35 pm
    Permalink

    Aku x brape nak fhm la..
    Bukan x fhm nak wat security tu..
    Ape yg ko mksd kan bw palsu..
    Cmne dia leh komen kat shoutmix je?

    p/s: nantikan entry jam 12..

    Reply
  • October 2, 2010 at 2:46 pm
    Permalink

    @tieah: tak paham ker??adeh..kiranya diorang tak singgah betul2 blog kita..diorang letak semua url smix/cbox (contoh smix ko,aku dan blogger2 lain) dalam 1 blog dan diorang balas bw dari situ je..kira ko tak dapat la trafik sbb diorang tak singgah blog ko..tapi ko pergi singgah blog dia..ada faham??

    p/s: kalo tak tidur nati ciktom pergi tgk ur entry 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 3:25 pm
    Permalink

    Hai Cik Tom, thanks for sharing this tips. Ada ubi ada batas, lain kali boleh balas…

    Reply
  • October 2, 2010 at 3:58 pm
    Permalink

    nice share cik tom.. 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:03 pm
    Permalink

    nice sharing..
    bagus cik tom nih 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:16 pm
    Permalink

    thanks sist!!!! now i go buat!!!!

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:29 pm
    Permalink

    mmg bagus benda nie.. rush d pn ada jumpa penipu nie.. nama pompuan tulis bahasa melayu bg salam..bila buka page dia org putih..laki pulak..hampeh tol..

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:29 pm
    Permalink

    @sumandak: ur wlcm..wah siap berpantun lagi..nak pantun jugak la..

    terima kasih daun keladi..lain kali datang lagi 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:31 pm
    Permalink

    @afiq: ur welkam..slmt mencuba 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:32 pm
    Permalink

    @sop: sekadar share ilmu dari blog lain jugak..sharing is caring 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:33 pm
    Permalink

    @cik pia: cepat pergi buat!!arahan..miahaha~

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:36 pm
    Permalink

    untuk pembetulan kepada semua blogger2… blogwalking software adalah software yang direka untuk menguntungkan kedua2 belah pihak.. ia bukan auto blogwalking tetapi still manual blogwalking.. cuma ia akan memudah kerja BW dan mengelakkan blogger daripada memasuki blog yang sama dalam masa yang sama… pihak yang di lawati akan mendapat traffik daripada pengguna BW software

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:40 pm
    Permalink

    @rush D: orang skang semua nak menipu je..cik tom pernah kena dia singgah dan suruh singgah balik..tup2 tengok blog lucah..geram jer..

    Reply
  • October 2, 2010 at 4:58 pm
    Permalink

    @blur: maaf saya dapat info pasal blogwalking software ni hanya trafik 1 hala dari sumber url dibawah. nuriz cakap dia dah check guna getclicky yang takde detect trafik dari orang yang guna software blogwalking..tapi ciktom tak taulah software blogwalking mana dan siapa..wallahualam ;

    1) http://nurizspace.blogspot.com/2010/09/sotfware-blogwalking-yang-tak-ada.html

    2) http://cikmin.com/2010/09/tips-menarik-trafik-dengan-mudah/comment-page-1/#comment-10014

    Reply
  • October 2, 2010 at 10:57 pm
    Permalink

    yeah! tenkiu cik tom!!

    hahahaha.. dari hari tu cari2 gak cara nk elak org leh conteng shoutbox guna software.. sbb x adil.. uhh..

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:07 pm
    Permalink

    Wahh! tips bagus ni cik tom! Zaer da buat da..hehehe.;-)Tenkiu!!

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:22 pm
    Permalink

    @asada: sekadar share tutorial ni dari blogger lain..tapi tak dapat dipastikan jugak keberkesanannya tau..huhu

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:25 pm
    Permalink

    @zaer: selamat mencuba keberkesanannya..ur welkam 🙂

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:37 pm
    Permalink

    woah, bagus ni. hekhek.
    tapi…tapi.. yatie gune cbox.. boleh try juga x? huhu

    Reply
  • October 2, 2010 at 11:40 pm
    Permalink

    @yaty: dah ramai tanya tue..tak dapat dipastikan yunk..ciktom masih mencari kot2 ade tutorial cbox…tp yaty try la cuba dulu..kot2 sama..hihi

    Reply
  • October 3, 2010 at 1:41 am
    Permalink

    cik tomato…olo tq bg tips ni..nati nk try buat..mcm2 org ni kan..asik nk keje mudah ajo..

    Reply
  • October 3, 2010 at 2:22 am
    Permalink

    @sarah: tapi akak punya bukan shoutmix kan??tapi cuba godek2..kalau sama..a'ah sesetengah nak keje mudah je..tak pikir pasal orang lain..huhu

    Reply
  • October 3, 2010 at 2:32 am
    Permalink

    ooo…g2 pon..dah baca pasal blogwalking palsu ni kat blog lain tp tak paham…
    kiranya die tak masuk pon blog kita??
    cuma msg die je tertiggal lam blog kita??

    Reply
  • October 3, 2010 at 2:53 am
    Permalink

    bagus la info ni.kena buat ni.tq yea

    Reply
  • October 3, 2010 at 3:06 am
    Permalink

    setaill..leh terai..thanks!

    Reply
  • October 3, 2010 at 3:30 am
    Permalink

    nice one! sy baru tahu rupanya boleh mcm ni…hak hak

    Reply
  • October 3, 2010 at 5:16 am
    Permalink

    ape best sangat eh traffic? lagi best orang bace entry. ye dak?

    Reply
  • October 3, 2010 at 5:51 am
    Permalink

    hehe aku setuju maCy… ekekee lagi best kalau kite tarik pembaca a.k.a loyal readers,

    maCy, nmpk tak aku angkat tgn ni, tanda setuju miahahaha \o

    Reply
  • October 3, 2010 at 6:13 am
    Permalink

    padin. nampak2. kat tangan siap ade kueh. makan ta ajak ea? haha

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:00 am
    Permalink

    @eda: yup..dia tak masuk pun blog kita..just dia amik semua smix letak dalam 1 entry pastu berbalas chat kat situ..kiranya dia amik coding smix kita..so sebab tue tutorial kat atas ajar supaya kita embeded(kira macam pakukan) la smix tue kat blog kite je..blog lain tak leh amik..tue yang cik tom faham(erk sori kalau salah)..kalo ade sesiapa sudi nak explain lagi boleh la,..huhu…faham tak eda??

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:02 am
    Permalink

    @ekmi: selamat mencuba 🙂

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:02 am
    Permalink

    @hentakbelipat: acu cuba try ye..huhu

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:03 am
    Permalink

    @suichi: sama la..baru tahu jugak dari blogger lain..

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:04 am
    Permalink

    @macy: sokong macy 100%..orang datang baca n komen tue menunjukkan loyal readers…bw dtg dan pergi je..loyalreaders setia smpi bila2…hehe

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:05 am
    Permalink

    @padin & macy : sesuai2..lalala~

    Reply
  • October 3, 2010 at 7:50 am
    Permalink

    maklumat yg baik sgt berguna…dh cuba pun.. 🙂 thanx

    Reply
  • October 3, 2010 at 8:17 am
    Permalink

    @zanna: sama2..sekadar share dgn kawan2 tersayang 🙂

    Reply
  • October 3, 2010 at 9:03 am
    Permalink

    Thanks and i give you 5 stars girl! this what i waiting for. really i don't agreed the auto blog-walking software. Sorry~
    Thumbup here 🙂

    Reply
  • October 3, 2010 at 6:06 pm
    Permalink

    @mysimplylife: huhu..ur wlcm n tenkiu for ur support t00 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:50 am
    Permalink

    bagus tips ni, saya susah2 bw singgah blog orang lain dorang nak bw cara mudah melampau lak. tak guna sungguh.

    Reply
  • October 4, 2010 at 3:20 am
    Permalink

    thanks cik tom…smlm kita jln2 tgk tutorial tab menu skli..da test da..menjadik..heheheh…pastu kita join skli GA sweet brown tu

    Reply
  • October 4, 2010 at 3:33 am
    Permalink

    @masa: sama2..ada sesetengah yang guna cara menipu jadi camtu la..tapi tak guna semua trafik camtu..lg best kalau ada loyal readers kat blog kita ^_^

    Reply
  • October 4, 2010 at 3:35 am
    Permalink

    @ekin: ur wlcm dear..tahniah berjaya buat…wah mesti lagik kemas+cantik blog lepas buat tab menu tue…n good luck for GA sweet brown 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 6:27 am
    Permalink

    yeay2!!! nak wat lepas ni.hehe

    Reply
  • October 4, 2010 at 8:14 am
    Permalink

    @jayne: selamat mencuba ye yunk 🙂

    Reply
  • October 4, 2010 at 1:57 pm
    Permalink

    tom..ada kemusykilan sket..nanti lah ellen tya..hehhee

    Reply
  • October 4, 2010 at 2:17 pm
    Permalink

    @ellen: kemusykilan apa tue yunk??boleh tanya..kalau tau ciktom jawab..huhu

    Reply
  • October 5, 2010 at 4:57 am
    Permalink

    lorrr macam ni pon ada ke? tp mcm x paham lak. yg letak kat entry tu macam mana? apa kaitannya dengan logwalking palsu?

    Reply
  • October 5, 2010 at 4:58 am
    Permalink

    lorrr macam ni pon ada ke? tp mcm x paham lak. yg letak kat entry tu macam mana? apa kaitannya dengan logwalking palsu?

    Reply
  • October 5, 2010 at 4:58 am
    Permalink

    lorrr macam ni pon ada ke? tp mcm x paham lak. yg letak kat entry tu macam mana? apa kaitannya dengan logwalking palsu?

    Reply
  • October 5, 2010 at 4:58 am
    Permalink

    lorrr macam ni pon ada ke? tp mcm x paham lak. yg letak kat entry tu macam mana? apa kaitannya dengan logwalking palsu?

    Reply
  • October 5, 2010 at 5:59 am
    Permalink

    @anna boleyn: yunk..tnet tak okay ker sampai sekali masuk 4 komen yg sama???huhu..yang letak kat entry tue macam ni, blogger tue amik shoutmix yang kita punya dan tempek kat entry dia..pastu dia berbalas jejak tue kat blog dia je..kiranya dia tak datang pun kat blog tuan empunya shoutmix..tue la dikatakan blogwalking palsu..sebab ingatkan dia blogwalking (bw maksud berjalan2 ke blog lain)..so kira dia tipu la..padahal dia tak singgah..so tipu=palsu..faham??gugu~

    Reply
  • October 28, 2010 at 7:12 pm
    Permalink

    waa..menarik nih..mitak izin sebar kat my blog jugak..

    thanks..

    Reply
  • October 29, 2010 at 5:04 am
    Permalink

    @haszuraidah ishak: yup silakan…sharing is caring 😉

    Reply
  • October 31, 2010 at 4:13 am
    Permalink

    @myra: ur wlcm dear 😉

    Reply
  • November 3, 2010 at 7:49 am
    Permalink

    kalau untuk cbox tak de ke?

    Reply
  • November 12, 2010 at 9:59 am
    Permalink

    tq coz give nice info. 🙂

    Reply
  • November 14, 2010 at 1:32 pm
    Permalink

    Cik Tom…tau tak mcm mana nak tukar smiley dlm shoutbox kita tuh? tgk sesetengah shoutbox blogger bukan main canggih animation diorang letak…

    Reply
  • November 18, 2010 at 5:11 pm
    Permalink

    good2…tp blogwalking palsu tu cmne erk?? kat shoutbox i slalu je link palsu..

    Reply
  • December 5, 2010 at 12:42 pm
    Permalink

    wah3…hebat…

    Reply
  • December 10, 2010 at 3:01 pm
    Permalink

    thx ciktom..br terjumpa n3 nih…

    Reply
  • December 17, 2010 at 11:45 am
    Permalink

    oooooo… Menarik~~

    Reply
  • December 25, 2010 at 2:10 pm
    Permalink

    thanx cik tom..muaaxxxxx

    Reply
  • December 29, 2010 at 11:15 am
    Permalink

    Terima kasih Cik Tom.. Tak nak la blogwalking palsu.. mcm2 hal.. senang2 je nak untung..

    Reply
  • January 4, 2011 at 12:20 pm
    Permalink

    yeayyy..thank u cik tom..sbb alexa mmg tgh ragu2 ngn sum1 nihh..asekk dtg je stiap masa..aneh btol..hehe

    Reply
  • January 9, 2011 at 4:56 am
    Permalink

    Terima kasihlah ciktom. saya mencari-cari ubat ni sebab geram dengan orang yang suka buat macam tu dalam shoutmix saya. Menipu apa faedahnya.

    Reply
  • January 18, 2011 at 3:54 pm
    Permalink

    nice 3…dah try ..harap berjaya cegah lanun blog

    Reply
  • January 18, 2011 at 4:02 pm
    Permalink

    @blursalam kembali…kan senang klu berterus terang……tulis la (auto BW here) senang aku tau kau dtg blog aku ker tidak…..ini tidak ckp BW HERE DAH BACA N3 LAH, NICE BLOG LA…TAPI HARAM X DTG MASUK….

    TAK SUKER AUTO BW……

    Reply
  • January 18, 2011 at 4:25 pm
    Permalink

    thanks cik tom tok info nei

    Reply
  • January 19, 2011 at 5:14 am
    Permalink

    ciktom..kakD nak tanya bg yg Cbox mcm kakD mcmana lak?huhuhuhuuhu..

    Reply
  • January 19, 2011 at 4:47 pm
    Permalink

    @ladyzul: cik tom tak tahu tutorial untuk cbox sebab cik tom tak gunakannnya…sorry ye…

    Reply
  • January 22, 2011 at 9:01 am
    Permalink

    thanx cik tom..

    Reply
  • February 19, 2011 at 12:40 pm
    Permalink

    mekaseh cik tom.. 😉

    Reply
  • April 11, 2011 at 12:12 pm
    Permalink

    salam…nice tuto!!!! mintak izin share kat blog ble?

    Reply
  • April 12, 2011 at 11:25 pm
    Permalink

    thanks cik tom for sharing the tips ^_^
    Jom baca entri terkini Bidadari Solehah …SyahduMy Profile

    Reply
    • May 11, 2011 at 9:28 pm
      Permalink

      insyaAllah harap2 begitulah sebab orang yang buat blogwalking palsu ni memang bijak..ada je alternatif lain yang diorang akan cari untuk menipu..heee

      Reply
  • August 11, 2011 at 1:21 pm
    Permalink

    patut la tah sape2 je komen kat chatbox aku
    Jom baca entri terkini sharizal …Iklan NuffnangMy Profile

    Reply
  • Pingback:Tutorial Daftar Shoutmix dalam Blog | Ciktom

  • January 13, 2016 at 6:49 pm
    Permalink

    so agaknya diorang tak nak silahturahmi kot

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE