Kenapa Suka Entry Mesra SEO? Sebab Trafik dan Duit ke??

Salam.. Hari ini tertarik nak ulaskan isu blogger yang suka buat entry berunsurkan SEO (Search Engine Optimization) termasuk cik tom sendiri. Kenapa suka entry mesra SEO?? Sebab trafik dan duit ke?? Sebenarnya bukan semua blogger menulis entry berunsurkan SEO untuk trafik, duit mahupun ranking semata-mata.

Macam cik tom suka buat entry mesra SEO yang dekat dengan diri cik tom sendiri sebab niche blog cik tom still personal blog dari information blog. So,setakat ni segala perkongsian blog ni masih berkaitan rapat dengan diri cik tom sendiri. Contoh, cik tom suka update kisah Sheikh Muzaphar sebab cik tom memang minat Dato’ Sheikh Muzaphar. Tips, tutorial dan masakan pun yang dah cik tom sendiri pernah buat atau untuk rujukan akan datang. Blog ni masih berselang seli dengan kisah personal cik tom.

search engine optimization (seo)

Antara sebab-sebab cik tom suka entry mesra SEO;

1. Perkongsian ilmu yang dapat bagi manfaat bersama dan lagi meluas apabila tersenarai dalam enjin carian. Dari berblogging ni kita pun boleh kumpul pahala (bukan kumpul duit semata-mata) dengan berkongsi entry yang berunsurkan ilmu. Ilmu ni luas ruang lingkupnya tak semestinya terbatas bab agama je.

Komen entry kek coklat

2. Respon dari pengunjung dari enjin carian yang berterima kasih pada maklumat yang cik tom sharekan seperti tips penjagaan kura-kura, kuruskan badan, resepi masakan dan lain-lain. Rasa kepuasan bila penulisan dihargai 🙂

Komen entry kura-kura

3. Respon yang berunsurkan kritikan seperti mempertikaikan kredibiliti penulisan blog cik tom. Bagitahu yang cik tom ni gila. Mencarut kat blog cik tom. Mengutuk entry pasal kura-kura pun cik tom nak buat dan macam2 lagilah. Cik tom still akan approve komen camtu dan takkan delete sebab seronok jugak baca. hehe…

Komen entry kelendar 2012

4. Boleh saling berbalas komen dapatkan respon dari pengunjung blog (bukan blogger) sebab cik tom aktifkan plugin hantar segala balasan komen ke email pada sesiapa yang komen. So, mana2 pengunjung rajin tue biasanya akan singgah lagi berbalas komen dengan cik tom.

5. Dapat kenalan hasil dari berblog. Sesetengah pengunjung yang mengenali blog cik tom first time hasil dari enjin carian dan alhamdulillah berpanjangan hingga ada yang add cik tom di facebook untuk berkawan. hee..

6. Bila entry cik tom di copy and share di blog mahupun facebook. Biarpun takde kredit dan orang tak tahu siapa penulis yang sebenarnya. Asalkan cik tom tahu kebenarannya.

7. Suka tengok banyak search keyword yang masuk kat analytics walaupun tak sebanyak blogger lain yang suka main SEO.

Keyword masuk

8. Suka tengok trafik masuk dari dalam dan luar negara. Tak tahu la macam mana tersasar sampai luar negara tapi memang seronok tengok. kui3~

Trafik

9. Suka tengok bila entry tersenarai dalam first page carian google. Rasa berbaloi entry berjaya tersenarai kat first SERP (Search Engine Result Page). Senyum sorang2 🙂

Komen entry kek coklat moist

**Kedudukan blog yang tersenarai kat SERP ni bergantung pada jenis keyword yang dicari oleh pengunjung.

10. Last but not least, sudah semestinya la dapat income dari nuffnang. Nak kumpul banyak2 nak cashout cek nuffnang untuk akhir tahun ni. huhu…

 *********************************

Kelebihan main entry SEO ni boleh buatkan jumlah trafik blog mencecah ratusan atau ribuan unique visitor serta pageview tanpa susah payah nak blogwalking serta ping entry sana sini. Seterusnya mampu menjana earning dan income yang lumayan hasil dari blogging. Keburukannya pulak, blog jadi seakan syok sendiri dan tak mesra pengunjung especially sesama rakan blogger.

Mungkin jugak pengunjung akan naik bosan jika singgah 5 blog kesemua 5 blog asyik update entry yang sama je dalam sehari. Contohnya, isu latest sekarang tentang intipati belanjawan 2012. Bagi cik tom bagus je kalau buat entry SEO pasal belanjawan 2012 tapi lagi elok masukkan ulasan kita sendiri juga. Baru la best blogger lain nak datang baca dan bagi pendapat jugak 😉

Untuk blog mesra SEO tak semestinya guna hosting wordpress, blogspot pun boleh. Pada yang berminat untuk belajar segala teknik SEO boleh pelajari di blog shahblogger; Teknik SEO | Belajar Seo Blogspot | Panduan Seo Blogspot. Owner blog juga peramah. Jangan segan silu untuk bertanyakan soalan jika korang ada tak faham apa-apa mengenai SEO.

p/s: Setiap blog bebas untuk buat entry berunsurkan apa pun. Tepuk dada tanya selera. Tapi jagalah etika sebagai seorang blogger berhemah. 🙂

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

42 thoughts on “Kenapa Suka Entry Mesra SEO? Sebab Trafik dan Duit ke??

  • October 8, 2011 at 9:40 pm
    Permalink

    setakat ni blog saya lebih kepada personal, nak juga buat tajuk keyword seo mcm “bajet 2012” tapi nanti blog jadi mcm blog copy paste dan blog berita pula walaupun tahu kesannya pada blog komfirm visitor gila gila masuk, ermm, mungkin boleh buat entry seo selang seli jadi xla nmpk sgt mcm blog surat khabar, hehehehe
    Jom baca entri terkini Juan …Nasi Goreng USAMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:56 pm
      Permalink

      takpe boleh je entry berselang seli personal dengan seo..bagus untuk dapatkan trafik yang konsisten even tak online or update entry pun..

      Reply
    • October 12, 2011 at 2:51 pm
      Permalink

      takpe exora…boleh belajar slow2..ciktom masih belajar lagi pasal seo ni..hee

      Reply
  • October 8, 2011 at 9:52 pm
    Permalink

    walaupun panjang entry ni tp akak baca sampai akhir…=)
    suka baca blog ciktom ni sbb ciktom pandai olah entry dgn cara sendiri..
    Jom baca entri terkini zahidah seran …mencari plain t-shirtMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:55 pm
      Permalink

      memang panjang entry ni akak..ciktom sedar2 bila dah siap tue..alamak panjangnya entry yang ciktom buat..dah try nak cut tapi xleh nanti kureng pulak..heee…sori eh akak…thanks sudi baca entry blog cik tom..

      Reply
    • October 12, 2011 at 2:49 pm
      Permalink

      thanks ujie…saja seimbangkan sebab takut selalu buatkan semua blogger boring nak jenguk blog ciktom..hee

      Reply
  • October 8, 2011 at 10:12 pm
    Permalink

    btol tu cik tom epa dok racun sy suruh tukaq domain..bagi sy setelkan dulu event ni..pastu sy akan fikir bab domain tu…camna nk buat domain tu cik tom ?
    Jom baca entri terkini khairul …Adik aku bertunangMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:49 pm
      Permalink

      tukar la domain..macam mana??just buat pembayaran kat company yg buat domain dan minta diorang tolong setupkan n pastu automatik tukar domain..nak faham lebih lanjut khairul boleh baca kat link entry sidebar blog cik tom tue ye..

      Reply
  • October 8, 2011 at 11:27 pm
    Permalink

    Memang betul apa yg Cik Tom tulis tu..memang saya ada terjumpa di SERP tentang resepi Cik Tom.

    Memang rasa seronok bila dapat organik traffic terasa puas dan tambah bersemamgat! Teruskan apa yang dilakukan…Saya ikut perkembangan Cik Tom di google reader jer,cuma hari ni tajuk Cik Tom buat saya terasa nak berkomentar disini.

    Syabas!
    Jom baca entri terkini azman …Sikap hormat jiran sudah hilangMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:38 pm
      Permalink

      owh pernah tejumpa kat serp rsepi ciktom ke?hee…thanks sudi singgah blog ciktom dan komen arini….

      Reply
  • October 9, 2011 at 12:48 am
    Permalink

    tp kek coklat resepi sis betul2 menjadi,mudah dan sedap.serius!setakat ni ecah dan buat lima bijik kek coklat tu.padahal prtama kali buat masa raya haritu je.request ramai punya pasal,tiba2 rase riak pandai buat kek.heheheehehe;p
    Jom baca entri terkini ecah …dia pemegang rahsia ; diariMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:33 pm
      Permalink

      wah mantap ecah..dah 5 biji kek coklat buat tue..kalah ciktom..hee…tapi memang betul pun masa first time ciktom belajar dulu sebab nak masak kek coklat tue untuk x-bf ciktom..kui3…sekali buat memang terus jadi..tue ciktom share kat blog pulak..ciktom suka belajar masakan yang mudah2 ni..sambil2 tue boleh share kat blog kan..hee

      Reply
  • October 9, 2011 at 1:50 am
    Permalink

    tahniah blog cik tom semakin maju..
    dari dulu kami ikuti nampak banyak perubahan besar pada blog ini..
    cuma blog kami je terkial2 lagi..hehe
    update pun jarang kan mmg ler, kalau ada masa je buat..:)
    apa2 pun be happy selalu yer..
    Jom baca entri terkini LiFe KaMi …Baby Walker CuteMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:24 pm
      Permalink

      thanks life kami..ye ciktom still ingat yang korang memang follow up perkembangan blog cik tom dari awal ciktom berblog lagi…thanks ye sudi berkawan dengan cik tom dan rajin singgah blog cik tom 🙂

      ala xpe blog korang tetap best..ciktom suka tips2 yang korang kongsikan dan juga kisah famili..menarik..update bila ada kelapangan. 🙂

      Reply
    • October 12, 2011 at 2:20 pm
      Permalink

      takpe cuba cari mood or idea untuk update blog..insyAllah bolehnya..good luck!

      Reply
  • October 9, 2011 at 6:54 am
    Permalink

    Wahh bangga dengan ciktom. Terharu gak skali 😀

    Anyway thanks n congrats ciktom.. Shah pun ingat nak juga la buat 1 blog melayu yg lebih open untuk hot keyword semasa. Trafik n carian bnyk 😀 . asyik keyword dalam kelompok seo je (mmg blogger je carik)..

    Sokong ye blog open tu 😀 .

    Tahniah n nice 1 ciktom 🙂
    Jom baca entri terkini shah blogger …Tips Seo Untuk Blogger — On PageMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:19 pm
      Permalink

      ok jugak tue buat 1 blog melayu untuk open keyword..try la buat..ciktom nak tengok jugak hasilnya…good luck!

      Reply
      • November 11, 2011 at 11:25 am
        Permalink

        Tapi macam tak larat pulak Ciktom hehehe. bukan senang nak manage blog nk bagi capai target yg baik. Buat blog senang. X jadi la 🙁 …
        Jom baca entri terkini Shah Blogger …Backlink ToolMy Profile

        Reply
        • November 27, 2011 at 4:10 am
          Permalink

          memang betul sbb tue blog ciktom personal..so xyah pening2 sangat nak capai target alexa or pagerank bagai..hehe

    • October 12, 2011 at 2:17 pm
      Permalink

      ye akak..yang penting blogger kena jadi blogger yang berhemah 🙂

      Reply
  • October 9, 2011 at 11:28 am
    Permalink

    rojak sekarang pun berusaha ke arah memesrakan seo di blog rojak. tak mau duit, nak trafik dulu.
    Jom baca entri terkini ROJAK …Minyak PengasihMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 2:27 pm
      Permalink

      takpe kita sama2 belajar pasal seo ye..ciktom pun baru nak berjinak2 belajar seo balik..sebelum ni belajar separuh jalan je pastu stop..ni nak cuba start balik dari awal..hee

      Reply
    • October 12, 2011 at 2:14 pm
      Permalink

      ye eljanna..lain orang lain gayanya..setiap blog n blogger ada kelebihan yang tersendiri 🙂

      Reply
    • October 12, 2011 at 2:00 pm
      Permalink

      ye ciktom perasan blog akak still personal n kadang2 main entry seo..ok la tue kan akak…hee

      Reply
    • October 12, 2011 at 2:00 pm
      Permalink

      aah ciktom masukkan satu je iklan nuff…hee

      Reply
  • October 9, 2011 at 11:37 pm
    Permalink

    Ciktom mmg hebat bermain dengan SEO. Boleh belajar dgn ciktom 🙂 Sy tak pandai sgt, tahu sikit2. Sy adalah juga dapat komen dari non blogger, Mereka lebih suka membaca intipati artikel (melihat dari komen yg diberi). Mungkin sbb itu yg mereka google. 😉
    Jom baca entri terkini nizamghazi …Mimpi Yang Insaf 071011My Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 1:24 pm
      Permalink

      xde hebat la…cuma baru nak belajar…kalau nak belajar boleh belajar dengan shah dan ramai lagi blogger lain yang mantap bab seo ni…ciktom rasa blog nazim lagi mesra seo dr blog ciktom..

      Reply
  • October 11, 2011 at 9:48 pm
    Permalink

    CT, kat sini kita dah tak boleh baca komen dr pembaca2 lain ker?

    Bagus juga sesekali bermain dengan SEO. memang untung besar tu. Kalu boleh biarlah artikel tu ada ulasan juga darpd penulis tu sendiri bukan mharap copy paste dr akhbar online
    Jom baca entri terkini Mekar …Pavlova – Resepi dan Cara MembuatnyaMy Profile

    Reply
    • October 12, 2011 at 10:00 am
      Permalink

      bukan tak boleh komen akak..tapi cik tom buat semua autopublish komen n komen moderate sebab tue semua komen xpublish lagi..ni ciktom baru on9 fot this week..heee…
      sesekali main entry seo best jugak kan akak 🙂

      Reply
    • October 21, 2011 at 9:25 pm
      Permalink

      trafik tue memang penting…tue ciktom cakap kalau nak main seo pun biar pengisian kita olah sendiri..bukan main copy paste je..hee

      Reply
    • October 20, 2011 at 3:36 pm
      Permalink

      memang betul tue tapi ciktom punya entry kebanyakan autopublish sbb busy so memang ciktom xde ping entry di facebook..huk3

      Reply
  • January 4, 2012 at 2:26 am
    Permalink

    hahaha…sbb suka kat seo tu la menang hadiah misteri…owner blog tu pun kalah ehh…bab2 ni mmg tabik gak…yas pun dh stat suka main seo…saje2 jer sbb kepuasan. Banyak lg yg kene belajar bab2 nih….hehehe

    Reply
    • January 9, 2012 at 11:28 am
      Permalink

      tue la serinik kan bila main seo ni..rasa 1 kepuasan bila entry tue masuk 1st page..tp ciktom main seo pun entry biasa2 je bukan hot keyword/ berita..kl main hot keyword/ berita konpem kalah kot sb ramai yg hebat2 =)

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE