Contoh Itinerary Trip ke Korea Cik Tom

Assalamualaikum dan Salam Sayang.. Cik tom nak share contoh itinerary trip cik tom ke korea beberapa hari lepas. Actually ini bukan itinerary yang asal ye. Ni itinerary yang telah diubah mengikut keadaan masa dan situasi fizikal kitaorang yang dah letih turun naik subway + jalan-jalan pusing Seoul.

Itinerary asal bukan cik tom yang buat tau tapi kawan cik tom. So, all kredit untuk ana @ farhana suhaimi yang banyak buat research kat internet pasal trip ke korea ala2 backpackers.

Love Padlock at Namsan Seoul Tower
Love Padlock at Namsan Seoul Tower

Dari itinerary yang asal, kitaorang terpaksa skip jalan-jalan ke Ewha Women University, Namsam Haneok Village, Korean Blue House and National Assembly (KBS). Yang lain alhamdulillah trip berjalan dengan lancar.

So, ini overall secara ringkas trip cik tom dan kawan2 ( total 4 persons) sepanjang 8 hari 7 malam kat Seoul, Korea dari 20 Mei sehingga 27 mei 2014.

ITINERARY

Day 1 (20th May 2014)

1.00 am – Depart from KLIA2

7.30 am – Arrival at Incheon International Airport, Korea

  • Breakfast bread from Malaysia and Banana milk.
  • Buy and top-up the T-Money card at CU. ( Selain tu, korang boleh juga beli kad & topup at GS 25, Mini Stop,7-Eleven or subway station )

10.00 am – Head to Hongik University station (LINE AREX)

  • Window shopping at Hongdae Street
  • Lunch at Hello Kitty Cafe
  • Bawak sekali dengan bag sebab check-in guesthouse pukul 2pm

2.00 pm – Head for guesthouse in Seoul (Hostel KW Pencil)

  • Walk in about 15 minutes to guesthouse
  • Check in guesthouse
  • Drop the bag at Hostel and take a rest ( Solat zohor dan jamak asar)

4.00 pm – Head to Namsam Tower (Namsan Cable Car, Pad Lock and Teddy Bear Museum)

8.00 pm – Going back to Hostel. Solat, Supper meal box from Malaysia & Rest.

************************************************************************

Day 2 (21st May 2014)

9.00 am – Head to Petite France

  • It’s about 1 hour and 15 minute’s journey by subway.
  • Then need to take a bus it’s about 20 minutes from subway station

2.00 pm – Head to Nami Island

  • It’s about 20 minute’s journey by bus to Ferry Jetty (use the same ticket- “all round ticket”).
  • Solat jamak at prayer room (2nd floor atas Nami Library)

7.00 pm – Going back to Hostel. Solat, Supper meal box and Rest.

************************************************************************

Day 3 (22nd May 2014)

9.00 am – Head to English Village

  • It’s about 1 hour and 40 minute’s journey by subway.
  • Then, need to take cab it’s about 10 minutes from subway station.
  • Lunch meal box and then Solat jamak

2.00 pm – Head to Yeouido Park

  • Snap gambar taman and kerusi scene drama korea.*sori lupa plk citer pe. nati cik tom google. hehe..
  • Ana nak pi tengok KBS tapi semua tak larat nak jalan so terus ke Han river nak beli tiket cruise.

3.00 pm – Head to Hangang River & Hangang Park

  • Cari punya cari tapi tak jumpa pulak kaunter jual tiket cruise tue untuk naik malam ni. Sedih! So, terus ke 63 Building.
  • Of coz cari sambil snap2 gambar. hehe..

4.00 pm – Head to 63 Building

  • Take Free Shuttle or bus no.62.
  • Tapi kitaorang tahan bas tak berhenti. last-last jalan kaki je. rasa nak tercabut kaki!!!

7.00 pm – Going back again to Han river and layan sunset then night scenery sambil makan Shrimp Burger (Lotteria)+ Banana Milk (CU).

  • On the way balik ke han river kitaorang dapat naik teksi. Tue pun teksi ke 3 baru nak amik. Yang lain semua suh jalan kaki je. Kononnya dekat. huk3… T_T

9.00 pm – Going back to Hostel. Solat and rest.

************************************************************************

Day 4 (23rd May 2014)

9.00 am – Head to Sandong Station

10.30 am – Breakfast Ddeokbokki at “I Love Sindangdong Restaurant”

12.00 pm – Head to KPOP buildings area

  • JYP Entertainment, CUBE Entertainment, SM Entertainment and FNC Entertainment.
  • Amaran: Hanya sesuai untuk fan KPOP. Non-kpop cam cik tom rasa memenatkan je pergi ke area KPOP company. huhu..

4.00 pm – Head to Lotte World

  • It’s about 1 hour 22 minutes journey by subway.
  • Bought Squid Burger at Lotteria as supper before enter Lotte World
  • Solat at nursery room

9.00 pm – Going back to Hostel. Solat and rest.

************************************************************************

Day 5 (24th May 2014)

9.00 am – Head to Doksugung Palace

  • Then, jalan kaki ke Gyeongbukgung Palace
  • Korea Blue House (terpaksa skip sebab ada demonstrasi kes ferry tenggelam)
  • Tugu Sejong
  • Cheongyang Stream

3.00 pm – Korean Tourism Organization (KTO).

  • Rest and ate meal box
  • Solat zohor then tunggu solat asar at prayer room KTO (nearest with Cheongyang Stream).

5.00 pm – Head to Hanneul Park and World Cup Stadium Station

9.00 pm – Going back to Hostel. Solat and rest.

************************************************************************

Day 6 (25th May 2014)

9.00 am – Head to Myeondong Street

10.30 am – Head to KTO branches in Myeondong at M Plaza (5th floor).

  • Book for free Hanbok photo session wearing (hanbok- korean traditional clothing)
  • Meanwhile waiting for 11.45 am schedule, kita shopping dulu around Myeondong Street
  • After photo session with hanbok, continue shopping beauty product + CD Kpop yang dikirim.

2.00 pm – Head to Namdaemun Street

  • Just gap one station from Myeongdong Station
  • Kitaorang gi hari ahad, rupanya kedai jual brooch murah E-Lengdang dan mostly other shop tutup pulak on sunday.
  • So, just shopping kawaii sweater and souvenir. Adjust plan esok datang balik  Namdaemun shopping for brooch and t-shirt korea.

3.30 pm – Head to hostel and drop the shopping bag. Solat and rest.

6.30 pm – Head to Itaewon Street

  • Dinner at Pasha Restaurant

8.00 pm – Seoul City Night Tour by bus.

9.00 pm – Going back to Hostel. Solat and Rest.

 ************************************************************************

Day 7 (26th May 2014)

8.00 am – Packing luggage. Check out and left the luggage at Hostel

9.00 am  – Head to Insadong Street and Buckhon Haneok Village

12.00 pm  – Then, went to Itaewon Street

  • Lunch at Muree’s Restaurant sebab nak try korean halal food
  • Solat Jamak at Itaewon Mosque
  • Bought Baklava at Salam Bakery

3.00 pm – Head to Namdaemun Market

  • Terus ke tempat jual brooch murah; E-Lengdang (Chung Cho #209; 2nd floor) signboard atas besar kaler HIJAU.

6.00 pm – Going back to hostel amik luggage and then ahead to  Incheon International Airport, Korea

  • Perform solat jamak at airport area.
  • Overnight at airport : ada tempat charger

************************************************************************

Day 8 (27th May 2014)

4.30 am – perform solat Subuh and mandi.

7.00 am – breakfast and check in flight ticket

9.30 am – Departure to Kuala Lumpur

Semoga contoh itinerary cik tom ni dapat bantu kawan-kawan kalau nak buat itinerary sendiri time nak travel ke Korea. Masih fikir nak ke korea sendiri or by pakej?

Hanbok
Hanbok- Baju tradisional korea

InsyaAllah nanti cik tom akan share entri tempat menarik dan direction cik tom melawat day by day pulak, penginapan, persediaan ke korea, bajet perbelanjaan cik tom kat sana, serba sedikit tips dan pengalaman cik tom kat Korea. Doa-doakanlah cik tom rajin buat entrinya. hehe…

Sharing is caring

ciktom

Cik tom seorang part time blogger yang sangat sukakan dunia blogging dan buah tomato. Mula menulis blog 15 Julai 2010. Menaip segala ilham dari akal fikiran dan hati ke dunia alam cyber. Sebarang persoalan atau pengiklanan/advertorial/review sila hubungi ciktom; tomatogurl86[at]gmail.com...gantikan [at] dengan @

49 thoughts on “Contoh Itinerary Trip ke Korea Cik Tom

    • June 1, 2014 at 4:04 am
      Permalink

      duduk dalam mimpi tapi kalau dapat geng bestkan kita nak mengumpul duitnya
      Jom baca entri terkini suri …Ananas ComosusMy Profile

      Reply
    • June 11, 2014 at 4:22 pm
      Permalink

      mealbox tu bahan2 makanan yg dibawak dari malaysia.. pastu masak & panaskan kat sana…sebab sana agak susah skit nak cari makanan halal…

      Reply
  • May 31, 2014 at 8:15 am
    Permalink

    Ya..memang jeles habis dah ni…emm tapi Hanbok tu macam sesuai jer ngn cik tom..nanti leh pakai kat Malaysia pula…buat baju raya pun ok gak ni,..haha
    Jom baca entri terkini Hafizul …I Love Pondok Kecil Ketat-KetatMy Profile

    Reply
  • June 1, 2014 at 11:59 pm
    Permalink

    baru bkesempatan baca blog cikTom..ni baru early of story ke korea ke kita..nanti smbung lagi ek..x sabar k baca 🙂 kite are kat FB nanti..hihihk

    Reply
  • June 11, 2014 at 11:32 pm
    Permalink

    wah dah smapai korea ye ciktom…

    ke sana wajib kenakan honbak 😉
    Jom baca entri terkini Ummi Hanie …Roti Teloq GoyangMy Profile

    Reply
  • September 8, 2014 at 11:47 pm
    Permalink

    salam cik tom. best nya pegi korea. boleh tak nak tahu bajet keseluruhan selamat 8hari ciktom kat sana 🙂 email pon xpe. thanks cik tom 🙂
    Jom baca entri terkini nina syakira …Blog saya BERTUKAR!My Profile

    Reply
  • October 18, 2014 at 9:55 am
    Permalink

    nak tanya cane nak gi english village tu? jauh x dr myeondong. english village kat korea ada byk ke? paju mcm jauh je..

    Reply
  • November 3, 2014 at 8:09 pm
    Permalink

    Salam. Nak ke haneul park tu jalan kaki ke naik bas ke cemana? Heee

    Reply
  • November 14, 2014 at 2:08 pm
    Permalink

    Hai ciktom! Bestnyaaa tapi bajet dia mcm mana pulak?

    Reply
  • December 7, 2014 at 7:32 pm
    Permalink

    Cik Tom i nk g Korea bln 6 next year…huhu mcm xnk ikut pakej…what u think? Klu g mcm Cik Tom ni cover x semua? N bpe budger erk???

    Reply
    • January 14, 2015 at 11:16 am
      Permalink

      sori dear baru reply… depend on u..macam ciktom n kawan2 pergi sendiri je w/o tourist guide..but before pergi kitorg buat preparation mcm mana nak gi sana, transport etc…. yang ni itinerary buat sendiri dear..bukannye tourist guide…all budget 8H7M dlm 3K…1K tiket+penginapan… makan ade bawak bekal dari malaysia jgkk…byk shopping kot…lbih 1K++..hehe 😉

      Reply
      • March 18, 2015 at 11:04 pm
        Permalink

        salam, nak tye. masa lunch n dinner kat restoren kat sana selain halal restoren, diorang ade serve makanan halal ke? . kedua, untuk masuk ke bangunan kpop tu, mmg boleh masuk atau kene buat pemohonan atau ape2 ke.
        tq.

        Reply
        • March 19, 2015 at 1:14 pm
          Permalink

          wslm…
          1) xfahm la soalan 1st…cam berbelit je…hehe…kalau dah restoran tu bukan halal restoran of coz rasa ragu2 nak makan dik..
          2) bangunan kpop tu memang tak boleh masuk (takde sedia permohonan pe2-stakat sis pegi thn lepas)..just amik gambar kat luar je…or ade jugak fan2 tunggu kat luar bangunan tue dgn harapan jupe artis yg diorang minat la…

    • January 14, 2015 at 11:12 am
      Permalink

      trip ni memang pergi sendiri je dear..without guide…ni itinerary kitaorang buat sendiri untuk ke sana…

      Reply
  • January 30, 2015 at 8:37 am
    Permalink

    Salam Cik Tom, nak bertanya kenapa Cik Tom tak stay kat guesthouse je malam last tu? Is it one way to save budget or takut tak sempat nak catch flight pagi kul 9 lebih tu if moving from hostel to Incheon Airport?

    Reply
    • February 27, 2015 at 4:11 pm
      Permalink

      wassalam…sori baru on9 tengok blog.. dua2 save bajet and jugak takot xsempat nak catch flight… sebab nak check in kena masuk awal lagi….

      Reply
  • February 12, 2015 at 8:07 pm
    Permalink

    Hai, ada sesiapa nak gi seoul+jeju tak hujung mei ni?
    Ni bukan under travel agency. Saya cari rakan travel. Kalau boleh perempuan.

    email : [email protected]
    fb : aleen aiden

    Sorry interrupt tuan page. 🙂

    Reply
    • February 27, 2015 at 4:16 pm
      Permalink

      sori… saya baru on9 & publish komen…

      Reply
  • March 1, 2015 at 12:20 am
    Permalink

    best nya dpt gi korea……. ter mimpi2 siang malam….

    Reply
  • March 14, 2015 at 9:44 pm
    Permalink

    all around ticket tu utk transport? transport apa? transport tu boleh ke mana? how much is it?

    Reply
    • March 18, 2015 at 12:10 pm
      Permalink

      all around ticket+lugage+food on flight RM650 (lupa exact but x exceed 700)..hostel 7H6M RM389..transport tue means transport sepanjang trip kat korea..kitaorang pegi ala2 backpack je..so transport mcm2 kitaorg amik but mostly naik subway la..ade jgk naik teksi, feri & bas…

      Reply
      • May 1, 2015 at 9:41 pm
        Permalink

        Ciktom … RM650 flight tu pg balik ke?? Air asia ke MAS? knp murah??? Book awl2 eh? promotion??

        Reply
        • October 1, 2015 at 9:21 am
          Permalink

          Aaah 2 ways tiket flight Air Asia…
          yup booking tiket awal…plan nak gi bulan 5/2014 tu…bulan 10/2013 dah book tiket..
          ps: sori lmbt reply..ciktom busy..

      • May 13, 2015 at 11:13 am
        Permalink

        booking flight awal ke..sbb sy cr2, mostly dlm rm1k++..cam xjd je plan nk ke sane..huhu

        Reply
        • October 1, 2015 at 9:11 am
          Permalink

          yup booking tiket awal…plan nak gi bulan 5/2014 tu…bulan 10/2013 tu dah book tiket..
          ps: sori lmbt reply..ciktom busy..

  • April 15, 2015 at 10:44 am
    Permalink

    setiap petualangn yang kalian ceritakan ini membuat aku iri tau … pengen kesana kayaknya seru banget yah 🙁

    Reply
  • April 30, 2015 at 10:01 pm
    Permalink

    Salam Cik Tom nak tanya la total semua pergi brape ye?

    Reply
  • December 24, 2015 at 9:39 pm
    Permalink

    Slm,,che tom plz iternenary…sy akan me Korea nanti.

    Reply
  • March 16, 2016 at 1:39 pm
    Permalink

    as salam cik tom, saya akn pergi ke korea tanpa tourist guide..macam mana nk booking guest house..and any guest house u recommended

    Reply
  • July 11, 2016 at 12:08 am
    Permalink

    Info yang sangat bermanfaat, panduan berguna untuk mereka yang akan ke sana…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE